Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Καλιτσούνια παραδοσιακά !!!


 Με χορταρικά ή με τυρί δεν τα προλαβαίνεις -εξαφανίζονται αμέσως  !!!


Υλικά για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
1 σφηνάκι τσικουδιά
½ κουταλάκι αλάτι
νερό χλιαρό

Υλικά για τη γέμιση αν τα φτιάξετε με χόρτα
1 ½ κιλό σπανάκι κομμένο σε μέτρια κομμάτια
4 πράσα μεγάλα ψιλοκομμένα
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένο
 αλάτι, πιπέρι.




 Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τη ζύμη ανακατεύοντας τα υλικά μας.
Αφήνουμε για το τέλος το χλιαρό νερό και ρίχνουμε όσο χρειαστεί για να είναι στην υφή της κανονική.
Την αφήνουμε σκεπασμένη για ένα μισάωρο να ξεκουραστεί και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Αφού ψιλοκόψουμε τα χόρτα μας, τα σοτάρουμε λίγο στο ελαιόλαδο να μαραθούν ξεκινώντας από το κρεμμύδι, τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και στο τέλος το σπανάκι. Ανακατεύουμε συνεχώς και στο τέλος αλατοπιπερώνουμε.
Αφήνουμε τη γέμιση να στραγγίξει καλά. Ο ζωμός που θα βγει είναι εξαιρετικός και μπορείτε να τον φυλάξτε σφραγισμένο στο ψυγείο σας.
Ανοίγουμε το φύλο.


Δεν θέλουμε να είναι ούτε πολύ λεπτό, για να μη καεί στο τηγάνισμα, αλλά ούτε και πολύ χοντρό, να μείνει άψητο.
Με το πιατάκι του καφέ το κόβουμε σε κύκλους.
Βάζουμε στη μια άκρη μια γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση, αφού κρυώσει πρώτα, και κλείνουμε διπλώνοντας στη μέση.
Με ένα πιρούνι σφραγίζουμε γύρω γύρω για να μην ανοίξουν.
Μόλις τελειώσουμε τη διαδικασία, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα καλιτσούνια μας καλά και από τις δύο πλευρές σε μέτρια φωτιά.
Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο με απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε.



Υλικά για την γέμιση αν τα φτιάξετε με τυρί
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
1 σφηνάκι τσικουδιά
½ κουταλάκι αλάτι
νερό χλιαρό



Για τη γέμιση

1/2 κιλό μυζήθρα
1/2 κιλό ανθότυρο
1/2 κιλό πολύ μαλακή φέτα, κατά προτίμηση κρητική
3 αβγά

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη ανακατεύοντας τα υλικά μας.
Αφήνουμε για το τέλος το χλιαρό νερό και ρίχνουμε όσο χρειαστεί για να είναι στην υφή της κανονική.
Την αφήνουμε σκεπασμένη για ένα μισάωρο να ξεκουραστεί και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το ανθότυρο, τη μυζήθρα και τη μαλακή φέτα μαζί με τα αβγά.
Ανοίγουμε το ζυμάρι σε φύλλο μέτριου πάχους και κόβουμε στρογγυλά κομμάτια, για παράδειγμα, σε μέγεθος όπως ένα πιατάκι του καφέ.
Σε κάθε κομμάτι βάζουμε λίγη γέμιση, το διπλώνουμε, πατάμε καλά τις άκρες να κολλήσουν και τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι. Τρώγονται σκέτα ή με μέλι.
Εδώ τα έχω φτιάξει με τυριά .

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Πολίτικο εκμέκ !!!



 Από τα πιο λαχταριστά γλυκά ταψιού !!!

Υλικά για την βάση…
½ κιλό κανταίφι
1 κούπα βούτυρο αγελάδας

Υλικά για το σιρόπι…
3 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 ξύλο κανέλας
2-3 σταγόνες λεμόνι
 φλούδα από ένα λεμόνι

Υλικά για την κρέμα…
8 κρόκοι αβγού
1 ½ κούπα ζάχαρη
½ κούπα αλεύρι
4 κούπες γάλα
2 βανίλιες
Σαντιγί
φιστίκι Αιγίνης

Εκτέλεση:

Σε καλά βουτυρωμένο ταψί, ανοίγουμε το κανταΐφι, το χτενίζουμε και το περιχύνουμε με βούτυρο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει.
Παράλληλα, κάνουμε το σιρόπι μας.
Όλα τα υλικά μέσα στο κατσαρολάκι και περιμένουμε να έρθει το σημείο βρασμού. 4-5 λεπτά μέτα το σημείο βρασμού, το σιρόπι μας είναι έτοιμο.
Με ζεστό σιρόπι, περιχύνουμε το κανταΐφι μας κρύο.
Πασπαλίζουμε με φιστίκι Αιγίνης.

Σειρά έχει η κρέμα.
Χτυπάμε τα κροκάδια με την ζάχαρη καλά.
Ζεσταίνουμε το γάλα με την βανίλια και ρίχνουμε το μείγμα στα κροκάδια με την ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και σταδιακά ραντίζουμε με το αλεύρι, με σκοπό να δέσει η κρέμα μας. Αφήνουμε να κρυώσει και έπειτα την στρώνουμε πάνω από το σιροπιασμένο κανταΐφι.
Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της κρέμας, με ροζέτες καλά χτυπημένης σαντιγί.
Πασπαλίζουμε με φιστίκι Αιγίνης.

της Αγιαννίδου Αθηνάς από το halkidikifocus.gr

Χαλβάς Φαρσάλων με λάδι !!!



 Αλλο πράγμα η γεύση του !!!!

 ΥΛΙΚΑ

3/4 κούπας ελαιόλαδο ελαφρύ ή σπορέλαιο
2 κούπες νισεστές ή κορν φλάουρ
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
1 κούπα ζάχαρη για την καραμέλα
1 κούπα αμύγδαλα ψημένα στους 180 για 8 λεπτά
λίγη ζάχαρη για το πασπάλισμα.



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύω σε ένα μπολ τις 3 κούπες ζάχαρη,το νερό,το λάδι και το νισεστές.Τα αφήνω στην άκρη.Σε κατσαρόλα μεγάλη,ρίχνω λίγο λίγο τη ζάχαρη να γίνει καραμέλα..




Δηλ.ρίχνω πρώτα λίγη και όταν λιώσει ρίχνω άλλη λίγη.
Και συνεχίζω έτσι μέχρι να λιώσει όλη και να σκουρύνει  το χρώμα της.Προσθέτω το μείγμα με το νισεστές και ανακατεύω συνέχεια μέχρι να δέσει όλο το μείγμα και να ξεκολλάει από την κατσαρόλα.
Προσθέτω και τα αμύγδαλα.Το αδειάζω σε ταψάκι 28-30 εκ.το στρώνω με ένα κουτάλι,πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη,και το βάζω στο γκριλ του φούρνου στην πιο υψηλή θερμοκρασία για 6-8 λεπτά να καραμελώσει η επιφάνεια!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Συνταγή  είδα και έφτιαξα από την φίλη Σόφη Τσιώπου-οι λιχουδιές τις Σόφης


Τυρένια φεγγαράκια !!!


 Υλικά
4 αυγά και 1 ακόμη για άλειμμα
1 κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες
1/2 κεσεδάκι ηλιέλαιο
2 κεσεδάκια τυριά τριμμένα
1 φαρίνα άπ 500 γραμ. και λίγο ακόμα 
λίγο πιπέρι
λίγη ρίγανη





Ανακατεύομαι όλα τα υλικά και τελευταία προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να μην κολλάει η ζύμη και να είναι πολύ  αφράτη.
Την αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί .



Πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε .
Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί και τα τοποθετούμε στην σειρά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς περίπου για 30 λεπτά!

Ρούλα-Τζίνα-οι χρυσοχέρες -ηδες



ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας !!!




Υλικά
2 συσκευασίες αποφλοιωμένα ντοματάκια (πομοντόρια μακρόστενα) ή 1 κιλό φρέσκα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
2-3 πρέζες ζάχαρη
λίγες σταγόνες ξύδι από κρασί
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
λίγα φύλλα βασιλικό φρέσκο
Για την μακαρονάδα
500 γραμ. σπαγγέτι
ελαιόλαδο για το τελείωμα
τριμμένο τυρί παρμεζάνα ή πεκορίνο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Για την κόκκινη σάλτσα ναπολιτάνα, λιώνουμε τα πομοντόρια με τα χέρια σε μπολ. Κρατάμε όλο τον χυμό τους.

Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα στην εποχή τους, τα αποφλοιώνουμε, τα κόβουμε στην μέση και τα ζουλάμε να φύγουν οι σπόροι. Τα λιώνουμε με τα χέρια σε ένα μπολ.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα σε μέτρα φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αφήνουμε να γίνει διάφανο ανακατεύοντας το τακτικά για περίπου 7′. Δεν θέλουμε να πάρει καθόλου χρώμα το κρεμμύδι και να βαρύνει η σάλτσα.

Σπάμε τα σκόρδα, τα προσθέτουμε στο λάδι και σοτάρουμε για 2′ (μετά αν θέλουμε τα αφαιρούμε αλλιώς θα λιώσουν στο μαγείρεμα). Προσθέτουμε τις ντομάτες και με ξύλινη κουτάλα τις πατάμε να λιώσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι κι αν θέλουμε ένα κομμάτι από το κοτσάνι του βασιλικού.

Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για περίπου 45′.  Πότε πότε, ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα. Η σάλτσα μετά από 45 ´ θα έχει πυκνώσει και οι ντομάτες θα έχουν πολτοποιοηθεί. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε ψιλοκομμένα τα φύλλα του βασιλικού. Ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά.

Εν τω μεταξύ, έχουμε βράσει και στραγγίσει τα μακαρόνια. Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές σάλτσα ναπολιτάνα στα ζυμαρικά κι ανακατεύουμε.

Τα σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα με έξτρα σάλτσα και τριμμένο τυρί.
Συνταγή Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 

Μιχαελα Στεφανουδης -οι χρυσοχερες-ηδες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Το πιο νόστιμο brownie !!!

.
Καταπληκτικό γλυκό, Το πιο νόστιμο brownie .

Για τη βαση:
1+ 1/2 κούπες, 180 γρ. αλεύρι γοχ
1 κούπα, 200γρ. ζάχαρη
170 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
4 αβγά
2 κ. σ., 30 γρ. εκχύλισμα πορτοκαλιού
1 κ. σ., 15 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού.

Βάζουμε όλα τα υλικά σ' ένα μπολ, ανακατεύουμε με το μίξερ απαλά για 2' και ψήνουμε στους 190 °C για 20' - 25'. Αφήνουμε να κρυώσει.

Για το γλάσο:
1 τυρί Φιλαδέλφεια σε θερμοκρασία δωματίου
115 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1+ 1/2 κούπες, 300 γρ. ζάχαρη
1 κ. σ., 15 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού
2 κ. σ., 30 γρ. χυμό πορτοκαλιού.

Βάζουμε όλα τα υλικά σ' ένα μπολ, χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να γίνει λείο και μετά το περιχύνουμε πάνω απ' το κρύο brownie. Διατηρούμε στο ψυγείο.

Eftychia Agapiou Gebhard-Paula Deen's-οι χρυσοχέρες-ηδες

Γαύρος μαρινάτος!!!!




  Ο καλύτερος μεζές για την ρακή!

 Εκτέλεση
 Κατ αρχή φιλετάρουμε τον γαύρο.
Γίνετε πολύ εύκολα.
Το ξεπλένουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ αφού το σουρώνουμε πρώτα.
Βάζουμε μια στρώση γαύρο μια στρώση αλάτι χονδρό μέχρι να τελειώσει ο γαύρος.
Το αφήνουμε για 2 ώρες.
Το ξεπλένουμε ελαφρά.
Κατόπιν βάζουμε ξύδι μέχρι να το καλύψει.
Το αφήνουμε πάλι άλλες 2 ώρες .
Το σουρώνουμε για μισή ώρα.
Και μετά βάζουμε ότι μας αρέσει.
Εγώ έβαλα κόκκους μαύρου πιπεριού.
Χοντροκομμένο σκόρδο.
Ρίγανη και δενδρολίβανο φρέσκο.
Και λίγα φύλλα δάφνης.
Φτιάξτε το! Είναι υπέροχο!

Dimitra Savvaki‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ