Για τη ζύμη
75 γρ. βούτυρο
25 γρ. μαγιά (νωπή)
250 γρ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. ζάχαρη
450 γρ. αλεύρι
λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
50 γρ. βούτυρο
5 γρ. κανέλα
100 γρ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
λίγη μαύρη ζάχαρη (προαιρετικά) 30 γρ.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ή στα μικροκύματα σκεπασμένο σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τη μαγιά και το γάλα και ανακατεύουμε καλά με τον γάντζο για τις ζύμες.
Προσθέτουμε και τη ζάχαρη.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι που η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ.
Προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο.
Η ζύμη θα κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας αλλά θα είναι και εύπλαστη. Αφαιρούμε από τον κάδο του μίξερ, τη βάζουμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μία μεμβράνη ή μία πετσέτα και την αφήνουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την κρυσταλλική ζάχαρη και την κανέλα.
Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλαστή σε ορθογώνιο 30x40 εκ.
Με ένα πινέλο απλώνουμε το μαλακωμένο βούτυρο παντού πάνω στη ζύμη. Με τα χέρια μας σκορπίζουμε πάνω στη ζύμη το μείγμα ζάχαρης-κανέλας ώστε να πάει παντού.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό κατά μήκος της μεγάλης πλευράς του ορθογωνίου.
Με ένα πριονωτό, κατά προτίμηση, μαχαίρι κόβουμε το ρολό σε μικρές κάθετες φέτες περίπου 2 εκ. το κάθε ένα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί (24x30 εκ.) το οποίο το έχουμε βουτυρώσει.
Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για μισή ώρα και μετά τα αλείφουμε, με τη βοήθεια ενός πινέλου, με ένα κρόκο αυγού που τον έχουμε ανακατέψει με 1 κ.γ. νερό.
Πασπαλίζουμε με λίγη μαύρη ζάχαρη και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα για 10-15 λεπτά (μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα).
Ελένη Κυριακίδου συνταγή-ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!
Tzeni Tsanaktsidou-φωτογραφίες