Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Τζίντζερ κέικ με γλάσο καραμέλας!!!


Υλικά

Για το κέικ

115 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
90 γρ καστανή ζάχαρη
50 γρ ζάχαρη λευκή
1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
1 αυγό
80 γρ σιρόπι σφενδάμου ή μελάσα ή μέλι (εγώ έβαλα σιρόπι σφενδάμου)
210 γρ αλεύρι γοχ
½ κγ μπέικιν πάουντερ
½ κγ σόδα
2 κγ τζίντζερ σκόνη
1 κγ κανέλα
¼ κγ μοσχοκάρυδο
¼ κγ γαρύφαλλο τριμμένο
120 ml γάλα

Για τα σοκολατένια τζίντζερ τρίμματα

105 γρ αλεύρι γοχ
1 κσ . κορν φλάουρ
50 γρ ζάχαρη
1 κγ κανέλα
1 κγ τζίντζερ σκόνη
1 κσ κακάο σκόνη
60 γρ βούτυρο λιωμένο

Γλάσο καραμέλας

60 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ ζάχαρη άχνη
120 ml καραμέλα σπιτική ή καραμελωμένο ζαχαρούχο.




Εκτέλεση

Φτιάχνουμε το κέικ.
Σε μπολ βάζουμε το βούτυρο και τις ζάχαρες και χτυπάμε να γίνει κρέμα.
Προσθέτουμε τη βανίλια και το αυγό και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
Τέλος προσθέτουμε το σιρόπι ή τη μελάσα ή το μέλι και χτυπάμε με το μίξερ.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν, τη σόδα και όλα τα μπαχαρικά.
Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα και προσθέτουμε το αλεύρι με τα μπαχαρικά και χτυπάμε να αναμιχθούν. Προσθέτουμε το γάλα και χτυπάμε μέχρι να έχουν ενωθεί καλά τα υλικά.
Τοποθετούμε το μείγμα μας σε βουτυρωμένο ταψάκι από 20 – 22εκ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για περίπου 30 με 35 λεπτά (δοκιμάζουμε με μαχαίρι στη μέση του κέικ αν είναι έτοιμο).
 Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά και μετά το μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

Για τα σοκολατένια τζίντζερ τρίμματα

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, τη κανέλα και το κακάο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και με τα δαχτυλά μας το ανακατεύουμε να αναμιχθεί και να δημιουργηθούν τρίμματα. Τα βάζουμε σε ταψάκι με αντικολητικό χαρτί και τα ψήνουμε στο φούρνο για 10 με 12 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Για το γλάσο καραμέλας

Χτυπάμε το βούτυρο να γίνει κρέμα.
Λίγο λίγο προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τη καραμέλα και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά μας και είναι έτοιμη.
Αν σας γίνει αραιή προσθέστε λίγη άχνη.
Αν γίνει πηχτή αραιώστε τη με ελάχιστο γάλα.

Τοποθετείτε το γλάσο πάνω από το κέικ και γαρνίρεται με τα σοκολατένια τρίμματα.

Καλή επιτυχία!!
Elena Psillia 

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ