Πρώτη φορά στη ζωή μου, έφτιαξα τσουρέκια, που δε γίνονται τούβλα και είναι πεντανόστιμα!!!!
Ευχαριστώ πολύ το κορίτσι που μοιράστηκε τη συνταγή αυτή τη μαγική! Χωρίς ζύμωμα!!!!!! Φτιάξτε τα!!! Εγγύηση!
Υπερτσουρέκια αφρός της Έλενας!!
Tα πιο αφράτα, μυρωδάτα και γεμάτα ίνες τσουρέκια που έχετε φάει ποτέ!!! Ι
δανικά για κολατσιό στο σχολείο αλλά και όλες τις ώρες τις ημέρας με αγνά υλικά και προπάντων χωρίς συντηρητικά! Πάντα φτιάχνω μία καλή ποσότητα και με το που κρυώσουν, τα διπλώνω με μεμβράνη τροφίμων και τα αποθηκεύω στην κατάψυξη. Διατηρούνται ολόφρεσκα (πραγματικά σα να τα έχετε βγάλει εκείνη την στιγμή από τον φούρνο σας αλλά στην ουσία θα τα έχετε βγάλει από την κατάψυξή σας και θα έχετε ανά πάσα ώρα και στιγμή τα θελήσετε.. ) Η δόση που σας δίνω βγάζει 20 τεμάχια σε μέγεθος 7days η 5-6 μεγάλα τσουρέκια..
Υλικά:
1 κιλό (όχι παραπάνω) αλεύρι δυνατό για τσουρέκια ( ιδανικά από φούρνο)
60γρ. μαγιά νωπή (ή εναλλακτικά 2 φακελάκια ξηρή)
4 αυγά
500γρ. Γάλα χλιαρό
125γρ. Ηλιέλαιο (αν θέλουμε άρωμα βουτύρου το αντικαθιστούμε με 62,5γρ. βούτυρο και 62,5γρ. ηλιέλαιο... όχι τελείως γιατί χαλάει η υφή τους και ξεραίνονται γρήγορα)
300γρ μέλι
10-15 γρ μαχλέπι τριμμένο
2 κουτ.γλυκού μαστίχα σε σκόνη ή( 2 σταγόνες μαστιχέλαιο)
10 σποράκια κάρδαμο κοπανισμένο στο γουδί
2 κουτ.γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 αβγό αραιωμένο με λίγο νερό για το άλειμμα
Αμύγδαλα φιλέ, παπαρουνόσπορο ή σουσάμι για διακόσμηση (προαιρετικά).
Εκτέλεση:
Σένα μπολ βάζουμε τα 100ml γάλα, την νωπή μαγιά και τα 80γρ.από το αλεύρι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα για περίπου 30 λεπτά να φουσκώσει (εάν χρησιμοποιήσουμε ξηρή μαγιά βάζουμε την μαγιά απευθείας στο αλεύρι και παραλείπουμε το παραπάνω βήμα).
Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το μείγμα της μαγιάς και τα αρωματικά. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το ηλιέλαιο, το μέλι και το γάλα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι και προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα ελαφρά με ένα πιρούνι. Με μία σκληρή σπάτουλα ή με τα χέρια καλά λαδωμένα κάνουμε μερικά διπλώματα της ζύμης από έξω προς τα μέσα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε όλη νύχτα να φουσκώσει, στο ψυγείο.
 Το επόμενο πρωί ξεφουσκώνουμε την ζύμη, κάνουμε λίγα ακόμα διπλώματα και μοιράζουμε σε μπαλάκια (ανάλογα με το πόσα τσουρέκια θέλουμε να κάνουμε). Πλέκουμε στο σχήμα που μας αρέσει και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν.
Τα αλείφουμε με αβγό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς αντιστάσεις για περίπου 15 λεπτά. Τα σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα μέχρι να κρυώσουν και στη συνέχεια τα τυλίγουμε με μεμβράνη τροφίμων.
Λίγα μυστικά ακόμα:
*Η ζύμη κολλάει αρκετά στα χέρια. Σε καμία περίπτωση όμως δεν προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι (αλλιώς θα μας γίνουν σαν ψωμί). Λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας και τον πάγκο που θα τα δουλέψουμε για να μην μας δυσκολεύουν ιδιαίτερα.
**Κάθε κορδόνι το ανοίγουμε πολύ καλά με τα χέρια μας χωρίς να φοβόμαστε να το πιέσουμε. Πρέπει να βγει ο εγκλωβισμένος αέρας από μέσα.
***Για πιο όμορφο αποτέλεσμα, αλείφουμε τα τσουρέκια μας δύο φορές με το αβγό, αλλά πάντα πολύ απαλά και με προσοχή να μην μας ξεφουσκώσουν.
****Δεν ζυμώνουμε καθόλου τα τσουρέκια μας γιατί χαλάει η υφή τους. Κάνουμε μόνο διπλώματα (φανταστείτε σαν να διπλώνετε μία πετσέτα) και φυσικά όσο περισσότερα κάνουμε τόσο πιο πολλές ίνες θα έχουν. Εγώ στα συγκεκριμένα δεν έκανα πολλά γιατί ήμουν πτώμα και παρόλα αυτά είδατε στο βίντεο πως έγιναν!
*****Μπορείτε να αντικαταστήσετε το μέλι με ίση ποσότητα ζάχαρης… απλά το μέλι πέραν του ότι είναι υγιεινό δίνει ωραία ζουμερή υφή στο τσουρέκι και το βοηθάει να μην στεγνώσει γρήγορα.
Το βίντεο, θα το βρείτε στο www.kouzinakikaimeraki.blogspot.com
Θεανώ Σκαρβέλη-οι χρυσοχερες -ηδες