Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Γαλατόπιτα με φύλλο ξεσκέπαστη ..όνειρο !!!


 Σήμερα έφτιαξα .. Γαλατόπιτα από τις ωραιότερες που θα έχετε φτιάξει και φάει !!!! Δοκιμάστε την πανεύκολη πεντανόστιμη ..δαγκωνιά και κρατς κ κρέμα τρεμουλιαστή απίθανη !!!

Υλικά 

5 φύλλα κρούστας 

1 λίτρο γάλα πλήρες

1 βανίλια 

240 γραμ ζάχαρη 

165 γραμ σιμιγδάλι ψιλό 

1 μεγάλη κουταλιά της σούπας βούτυρο γάλακτος καλό 

ξύσμα από 1 πορτοκάλι 

2 αυγά 

κανέλα 

Ζάχαρη για ανάμεσα στα φύλλα κ κανέλα

Για από πάνω 

1 αυγό ολόκληρο διαλυμένο με λίγη ζάχαρη κ 1 κουτ σούπας νερό 

.


Σπάμε τα 2 αυγά σε ένα μπολ .

Βάζουμε στην κατσαρόλα το γάλα με τα 240 γραμ ζάχαρη ανακατεύουμε με το σύρμα .

Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε βροχηδόν το σιμιγδάλι και αμέσως παίρνουμε με μία κουτάλα από το χλιαρό μείγμα και ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα κ την ζάχαρη .

Προσθέτουμε και τα μυρωδικά ..την βανίλια  το ξύσμα κ ελάχιστη κανέλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει καλά .

Αποσύρουμε την κατσαρόλα αφού πήξει και όπως είναι καφτό το μείγμα ρίχνουμε το βούτυρο ..εγώ έβαλα 2 κουτ σούπας και ανακατεύουμε πολύ καλά !

Παίρνουμε ένα ταψάκι 35αρι αντικολλητικό παιρνάμε την επιφάνεια με βούτυρο που έχουμε λιώσει και στρώνουμε το πρώτο φύλλο φροντίζοντας να εξέχει για να την σκεπάσουμε στο τέλος γύρω γύρω όχι όλη .

Με πινέλο παιρνάμε το φύλλο με βούτυρο και ραντίζουμε με ζάχαρη και λίγη κανέλα .

Στρώνουμε το δεύτερο φύλλο πάλι ..βούτυρο ζάχαρη ράντισμα και κανέλα ..

Αυτό το ίδιο το κάνουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα ..οχι το τελευταίο ..

Ρίχνουμε την κρέμα αφού έχει λίγο χλιαρίνει την ισιώνουμε ωραία και σκεπάζουμε με τα φύλλα που εξέχουν όσο φτάσει ας μείνει στο κέντρο ξεσκέπαστη.


Σε μία κούπα σπάμε το αυγό βάζουμε λίγη ζάχαρη--1 κουτ γλυκού -- λίγη κανέλα--μισό κουτ γλυκού -- κ 1 κουτ.σούπας νερό και ανακατεύουμε πολύ καλά . 

Το ρίχνουμε από πάνω και το στρώνουμε καλά να πάει παντού .


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς αέρα ..για να δούμε αν ψήθηκε από κάτω ανασηκώνουμε λίγο με ένα μαχαίρι ..από πάνω θα το δούμε να πάρει το ωραίο χρώμα .

 

Σερβίρουμε αφού κρυώσει λίγο ή με ζάχαρη άχνη, από πάνω ή σκέτη ,ή με λίγο μέλι πορτοκάλι εδώ έβαλα και πασπαλίζουμε με λίγη κανελίτσα ..φτιάξτε την και θα με θυμηθείτε !!!!!

Επίσης αν θέλετε προαιρετικά μπορείτε όταν πασπαλίζετε το κάθε φύλλο με κανέλα ζάχαρη να προσθέσετε κ λίγο ψιλοκομμένο ή αμύγδαλο ή καρύδι ..προαιρετικά αυτό !

Την  πολύ ωραία πραγματικά συνταγή μου την είπε η  κυρία Roula Hatzispirou που την είδε από τις ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ  κ έκανε μερικές αλλαγές .. ..Φωτογραφίες και εκτέλεση από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ !

.