Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Σφολιατίνια γλυκά ή αλμυρά !!!


Σφολιατίνια-- Και γλυκά αλλά και αλμυρά το ίδιο ωραία !!!!

Υλικά
    1 φύλλο σφολιάτας
    3/4 φλ.τσ. ζάχαρη
    2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
    χαρτί ψησίματος

Εκτέλεση

 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και λιώνουμε το βούτυρο.
Στο ταψί  του φούρνου, βάζουμε ένα χαρτί ψησίματος, και από πάνω τοποθετούμε την σφολιάτα χωρίς να αφαιρέσουμε την πλαστική ζελατίνα που είναι "κολλημένη". Την αλείφουμε με βούτυρο με ένα πινέλο.
 Πασπαλίζουμε με την μισή ζάχαρη και όση κανέλα θέλουμε.
 Γυρίζουμε το φύλλο ανάποδα διπλώνοντάς το λίγο και αφαιρούμε την ζελατίνα της συσκευασίας.
 Την ζελατίνα δεν την αφαιρέσαμε από την αρχή, για να το γυρίσουμε πιο εύκολα.
 Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη και την κανέλα.
 Με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια, κόβουμε λωρίδες των 3 εκ. περίπου,
Την κάθε λωριδούλα την στρίβουμε με τα δύο χέρια ταυτόχρονα.
Μπορούμε να κάνουμε ο,τι σχέδιο θέλουμε (φιογκάκια, ρολλάκια..) απλώς αυτά τα μπαστουνάκια που κάνω, γίνονται γρήγορα και ψήνονται ομοιόμορφα.
 Ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου.
Τα ελέγχουμε από κάτω και μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε αμέσως. Αν τα ψήσουμε παραπάνω από όσο πρέπει, η ζάχαρη καραμελώνει και πικρίζει.
Την ίδια στιγμή που θα τα βγάλουμε, όπως είναι ζεστά, με μια σπάτουλα τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα. Ακόμα είναι μαλακά, αλλά σύντομα θα σκληρύνουν.

Σφολιατίνια με τυρί

    1 φύλλο σφολιάτας
    1 αυγό χτυπημένο
    150 γρ.-200γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι, παρμεζάνα ή ανάμεικτα)

Ιδια διαδικασία ..αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό την επιφάνεια της σφολιάτας πασπαλίζουμε με τυρί και κόβουμε σε λωρίδες στρίβουμε και ψήνουμε αφού τις τοποθετήσουμε σε λαδόκολλα και τις περάσουμε με λίγο αυγό χτυπημένο για 15 με 20 λεπτά να ροδίσουν .

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ