Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Λαζαράκια !!!


Σε 20 μερούλες θα φτιάξουμε τα πεντανόστιμα Λαζαράκια μας
"Λαζαρακια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις ψωμί δε θα χορτάσεις" λέει η παράδοση.


Υλικά:800 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400 γρ.χλιαρό νερό
1 Κ.σούπας ξερή μαγιά
150γρ.ζάχαρη
50γρ.ελαιόλαδο
1 Κ.γλ κανέλα
1/4 Κ.γλ γαρίφαλο
1/2 Κ.γλ κάρδαμο(Κακουλέ)σκόνη
1/4 κ.γλ αλάτι
50 γρ.σταφίδες 50γρ.καρύδια
40 ολόκληρα γαρύφαλλα(βγαίνουν 20 κομμάτια)

Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό,ζάχαρη και μαγιά,ανακατεύω καλά με τον αβγοδάρτη και αφήνω 10 λεπτά.για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Μετά ρίχνουμε ελαιόλαδο κανέλα γαρύφαλλο κάρδαμο αλάτι και αλεύρι.
Χτυπάμε με το γάντζο για 10 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα για να δέσει.
Μετά βάζουμε πετσέτα από πάνω και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30'.
Χωρίζω τις ζύμες σε 20 κομμάτια των 60 γρ.
Από κάθε μπαλάκι ζυγίζουμε 50γρ για το σώμα και 10γρ.για τα χέρια.
Παράλληλα ετοιμάζω τη γέμιση με σταφίδες χοντροκομμένα καρύδια (Εγώ
πρόσθεσα λίγο μέλι και λίγο κονιάκ)πλάθουμε μακρόστενα σώματα γεμίζω με 1 κουτ.γλυκού απ τη γέμιση κλείνω καλά και πλάθουμε τα χεράκια που τα περνάμε χιαστί απ την πίσω μεριά για να καταλήξουν μπροστά σε σχήμα Χ μπροστά.
Βάζουμε γαρύφαλλα για μάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° με 180° για 25' με 30'

Συνταγή από Karolina Mega‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".-Η συνταγή είναι του Α.Πετρετζικη


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ