Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Κουλούρια Θεσσαλονίκης πανεύκολα κ γρήγορα !!!

Κουλούρια Θεσσαλονίκης πανεύκολα κ γρήγορα !!!


Με μισό κιλό αλεύρι,λίγη μαγιά και σουσάμι φτιάχνεις εύκολα και γρήγορα 10 κουλούρια Θεσσαλονίκης, για να ξέρεις και τι τρως και κυρίως οικονομικά.
Για μένα το ωραιότερο και πιο χορταστικό πρωινό που με κρατάει μέχρι το μεσημέρι χωρίς να τσιμπολογάω, είναι ένα κουλούρι με μια φέτα γκούντα. Εγιναν αφράτα και πολύ πολύ νόστιμα.
Υλικά
350 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ σκληρό αλεύρι
35 γρ ζάχαρη
7,5γρ αλάτι
300 γρ νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
16γρ μαγιά ξερή
Σουσάμι

.



Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε μαγιά και νερό, ανακατεύουμε να διαλυθεί και το αφήνουμε για κανένα δεκάλεπτο. 

Μετά ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για περίπου 6,7 λεπτά να γίνει μια ζύμη μαλακή που ξεκολλάει από τον κάδο και εύπλαστη. 

Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει, να διπλασιαστεί σε όγκο.
Φουσκώνει αμέσως σε ζεστό σημείο. 

Μετά ρίχνουμε τη ζύμη σε λαδωμένο πάγκο, κόβουμε σε 10 μπάλες των 80 γρ, τα πλάθουμε σαν λουκάνικα και τα κάνουμε στρογγυλά. 

Τα βουτάμε σε μπολ που έχουμε διαλύσει 2 κουταλιές ζάχαρη σε 500 γρ νερό  και τέλος  σε σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 15 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο. 

Αφού κρυώσουν καλά, τα βάζουμε σε σακούλα στην κατάψυξη, αν δεν τα φάμε την ίδια μέρα. Πανεύκολα και γρήγορα...😋

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Μαίρη Ηλιοπούλου.