Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Κεφτεδάκια αφράτα και πολύ μυρωδάτα !!!!


 
Κεφτέδες αφράτοι και μυρωδάτοι μοσχοβόλησε όλη η γειτονιά !!!

Ένα κιλό κιμά μοσχαρίσιο 

ψωμί μουσκεμένο περίπου 250 γρ 

ένα κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη 

δύο σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 

ένα αυγό

 ένα σφηνάκι κρασί 

λίγο λάδι 

αλάτι πιπέρι

 κανέλα λίγη προαιρετικά 

 ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο και πολύ καλό ζύμωμα .

Είναι αφράτοι και πολύ νόστιμοι .

Τους αλευρώνω και τους τηγανίζω σε μπόλικο λάδι να τους καλύπτει εγώ χρησιμοποιώ μία κατσαρόλα.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Martha Martha

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Ραβανί με ινδική καρύδα !!!


Αφράτο.. χιονισμένο ραβανί είναι ότι πρέπει για το απογευματινό μας καφεδάκι!

Συνταγη για ταψί 22 εκ.:
5 αυγά
1 κούπα ζάχαρη 1
κούπα αλεύρι
1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
1 γιαουρτάκι 200γρ
1 κούπα καλαμποκέλαιο
1 μπεικιν-παουντερ
2 βανίλιες
ξύσμα από ένα λεμόνι


ΣΙΡΟΠΙ
2,5 κούπες ζάχαρη
3κουπες νερό
λίγο χυμό λεμονιού και φλούδα από ένα λεμόνι
η κούπα μου περίπου είναι 220 ml


Χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια σε μαρέγκα με λίγο αλάτι. 

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω όλα τα στερεά υλικά ( αλεύρι- σιμιγδάλι- μπεικιν)Αφήνουμε στην άκρη και χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατεψουν. 

Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά καί τέλος τα στερεά υλικά. 

Σταματάμε το μίξερ προσθέτουμε και την μαρέγκα και με μαριζ κάνουμε ενσωματώνουμε το μείγμα κάνοντας απαλές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω. 

Βουτυρωνουμε και πασπαλίζουμε ελαφρώς το ταψακι με σιμιγδάλι. 

Προσθέτουμε το μείγμα και ψήνουμε σε καλά προθέρμασμενο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 μέχρι να γίνει. 

Αφήνουμε να κρυώσει. ετοιμάζουμε το σιρόπι μας!!!

 Καυτό σιρόπι - κρύο γλυκό!!!! 

Πασπαλίζουμε με ινδική καρύδα !

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Rania Mantopoulou Οι Χρυσοχερες-ηδες !!!!

Γαλατόπιτα αγαπημένη !!!!


💞 Αγαπημένη γαλατόπιτα 💞Ό,τι πρέπει για το απογευματινό μας καφεδάκι!!


Συνταγή
2 λίτρα φρέσκο γάλα
420γρ.σιμιγδαλι ψιλό
400 γρ.ζαχαρη
2 κ.σουπας βούτυρο ( κατά προτίμηση φρέσκο)
4 αυγά
2 βανίλιες
Φλούδα από ένα λεμόνι

Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα και τη ζάχαρη ( κρατάμε μία κούπα),το βούτυρο και την φλούδα σε χαμηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το γάλα προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με κουτάλα μέχρι να αρχίσει να δένει ( δεν αργεί). Αποσύρουμε από την φωτιά. Αφαιρούμε την φλούδα και προσθέτουμε τα αυγά ,τα οποία έχουμε χτυπήσει με την ζάχαρη που κρατήσαμε και τις βανίλιες. Βάζουμε το μείγμα σε βιυτυρωμενο ταψί και ψήνουμε 170 αντιστάσεις για περίπου 50 λεπτά ( μέχρι να πάρει ωραίο χρυσάφι χρώμα)

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Rania Mantopoulou Οι Χρυσοχέρες-ηδες !!!!

Τυροπιτάκια κουρού !!!


 💙 Τυροπιτάκια κουρού τα αγαπάμε όλοι !!!!

Υλικά για τα τυροπιτάκια:
1 αυγό
1 γιαούρτι στραγγιστό 200 γραμ.
130 γραμ. ηλιέλαιο
200 γραμ. λιωμένο βούτυρο μαλακό (εγώ έβαλα lurpak)
500 γραμ. αλευρι (εγώ έβαλα μαλακό)
2 κουτ. γλ.  μπέικιν
1/2 κουτ. γλ. αλάτι
2 κουτ. σουπ.  ψιλό τριμμένο Πεκορίνο ή  Κεφαλοτύρι(εγώ έβαλα γραβιέρα)
Επάλειψη με λίγο κρόκο αυγού  
Σουσάμι
Για τη γέμιση :
Τυρί, ότι θέλετε.(εγώ έβαλα ξινομυζήθρα)
Σε μπολ, ανακατεύω, το αβγό, το βούτυρο, το ηλιέλαιο, το γιαούρτι, το αλάτι, το μπέικιν και το τυρί, μέχρι να ενσωματωθούν όλα μαζί.
Ρίχνω, το αλεύρι και ανακατεύω με το χέρι μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι που δεν κολλάει καθόλου, στα χέρια.
Σκεπάζω το ζυμάρι μου σε μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο 1 ώρα....μπορώ να το έχω έτοιμο, από την προηγούμενη μέρα, στο ψυγείο, μπορείτε να βάλετε ότι τυρί θέλετε, στη γέμιση.
Βγάζω το ζυμάρι μου, κάνω μικρά μπαλάκια και τα ανοίγω σε ένα μικρό κυκλικό φύλλο.
Τα αλείφω, με κρόκο αυγού και τα πασπαλίζω με σουσάμι.
Ψήνω στους 190 βαθμούς, ανάλογα το φούρνο μέχρι να ροδίσουν! Καλή επιτυχία!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Rania Mantopoulou ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Τσιπούρες στην λαδόκολλα λουκούμι !!!!


Τσιπούρες σήμερα για όλη την οικογένεια εννοείτε!!!! 

Καθαρίζουμε τα ψάρια μας καλά τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε.  

Χαράζουμε τα πλαϊνά αλατοπιπερώνουμε και από μέσα στην κοιλιά και την γεμίζουμε με φέτες λεμονιού και φρέσκο μαϊντανό. 

Απλώνουμε πάνω στην λαδόκολλα (κάθε ψάρι τη δική του λαδόκολλα) περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ρίγανη και λίγο ξύσμα λεμονιού. 

Κλείνουμε την λαδόκολλα και για να μην ανοίξει κατά τη διάρκεια του ψησίματος πιάνουμε τις δύο άκρες με οδοντογλυφίδες! 

Ψήνουμε στους 170 για περίπου 40 λεπτά!!! 

Λουκούμι!! Καλή όρεξη!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Rania Mantopoulou ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Πρασοκιμαδόπιτα Μακεδονική !!!



ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΠΡΑΣΟΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ-ΟΛΟ ΓΕΥΣΗ !!!

TΑΨΙ 38-40 εκατοστά.
ΓΙΑ 6 ΦΥΛΛΑ: 

500 γραμ αλεύρι μαλακό, συνήθως βάζω Αγ.Γεωργίου, 

150 γραμ αλεύρι σκληρό, 

350 ml χλιαρό νερό, 

1 1/2 κουτ.τσαγ. αλάτι,

100 mlελαιόλαδο και σπορέλαιο μαζί, 

2 κουτ. σούπας ξύδι, 

νισεστέ για άνοιγμα των φύλλων.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 Σε μεγάλη γαβάθα ρίχνεις το αλεύρι, κάνεις μια λακούβα και αδειάζεις εκεί το νερό, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι.

Ζυμώνεις 5 λεπτά σε μια κανονική ζύμη .

Την κάνεις κύλινδρο και την κόβεις σε 6 κομμάτια. 

Τα 2 κομμάτια γύρω στα 200-210 γραμ το καθένα και τα υπόλοιπα 4 γύρω στα 160 γραμ.

Τα μεγάλα κομμάτια θα γίνουν το κάτω και το πάνω φύλλο και τα άλλα 4 θα γίνουν τα εσωτερικά φύλλα.

Δουλεύεις 1 λεπτό το κάθε μπαλάκι και τα βάζεις στη γαβάθα και τη σκεπάζεις με νάιλον.

Αφήνεις για 30 λεπτά .

Μετά σε επιφάνεια πασπαλισμένη με νισεστέ αρχίζεις το άνοιγμα με πλάστη.


ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:

1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο, 

6 πράσα, 

500 γραμ κιμά μοσχαρίσιο, 

1 κ.σούπας κοφτή αλάτι,

2 αυγά χτυπημένα, 

μπόλικο μαυροπίπερο,

 ελαιόλαδο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε βαθύ τηγάνι σε ελαιόλαδο τσιγαρίζεις το κρεμμύδι, ρίχνεις τα πράσα αφού τα έχεις πλύνει καλά να μην έχουν εσωτερικά χώματα, τα έχεις χαράξει στα 4 και ψιλοκόψει.

Τα σοτάρεις μέχρι να μαραθούν καλά, προσθέτεις ωμό τον κιμά, αλατίζεις, πιπερώνεις και συνεχίζεις το σοτάρισμα να ενωθεί ο κιμάς με τα πράσα και να γίνει ένα ωραίο μείγμα.

Αφήνεις να κρυώσει και προσθέτεις ανακατεύοντας 2 χτυπημένα αυγά. 

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΜΙΣΗ. ΣΕ ΤΑΨΙ ΣΤΡΩΝΕΙΣ 3 ΦΥΛΛΑ ΛΑΔΩΜΕΝΑ ΚΑΤΩ , ΓΕΜΙΣΗ, 3 ΦΥΛΛΑ ΛΑΔΩΜΕΝΑ ΕΠΑΝΩ. ΨΗΝΕΙΣ ΣΤΟΥΣ 180 ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ 1 ΩΡΑ.

εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή

Τσουρεκάκια αλμυρά μίνι τυρένια αφρός !!!!



ΤΥΡΕΝΙΑ ΜΙΝΙ ΑΛΜΥΡΑ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΑΦΡΟΣ !!!!

Ειδικά το βράδυ με ένα τυρένιο, μαλακό σαν αφρό, μίνι τσουρεκάκι είμαι ικανοποιημένη !!!!Η συνταγή είναι του foodaholics.gr με τις μικρές μου παρεμβάσεις.

Yλικά:

500 γρ αλεύρι γ.ο.χ
1 φακελάκι ξηρή μαγιά 9 γραμ (2 και ¼ κ.γλ.) (instant dry yeast)
200 γρ γιαούρτι στραγγιστό-θερμοκρασία δωματίου
160 ml ελαιόλαδο
170 ml νερό χλιαρό (37 βαθμοί)
1 κ.γλ ζάχαρη
1 κ.γλ αλάτι (ανακατεμένο στο αλεύρι)
60 γρ ψιλοτριμμένη πικάντικη γραβιέρα (ή ότι περισσεύματα σκληρών τυριών έχετε)

Σε μεγάλο μπολ έριξα τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό και τα ανακάτεψα με αυγοδάρτη να διαλυθεί η μαγιά.

Πρόσθεσα αμέσως λάδι και γιαούρτι ανακατεύοντας. 

Έριξα σταδιακά το αλεύρι με το αλάτι ανακατώνοντας με κουτάλα και στη συνέχεια το τυρί και ζύμωσα 2-3 λεπτά να γίνει απαλή σφιχτή σχετικά ζύμη που δεν κολλάει στο μπολ.

Σκέπασα με μεμβράνη και άφησα να σταθεί 30 λεπτά μέσα στον φούρνο που τον είχα ζεστάνει λίγο στους 40 βαθμούς και τον έσβησα.
Έντυσα το μεγάλο ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

Έβαλα τον φούρνο να προθερμαίνεται στους 190 βαθμούς αντιστάσεις.

Πάνω στον πάγκο έπλασα 18 μικρά τσουρεκάκια και τα έβαλα στο ταψί αλείφοντας με χτυπημένο κρόκο.
Έψησα μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα επί 25 λεπτά.

Εκτέλεση φωτό από κ.   Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή