ΚΟΤΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΓΕΜΙΣΤΗ.....!!!Ένα άκρως κλασσικό και εορταστικό φαγητό που λατρεύω.....!!!!
Η γέμιση πραγματικά όλα τα λεφτά....!!!!
Υλικά
1 χωριάτικη κότα 4 κιλά
50 γρ βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημενη
Φρέσκα φύλλα λεμονοθυμαρου και λίγα φύλλα ματζουρανας
Αλάτι πιπέρι
Για τη γεμιση
50 γρ βούτυρο
1/2 σφηνάκι λαδι
300 γρ κιμά ανάμεικτο ( μοσχαρίσιο με χοιρινό)
300 γρ συκωτακια πουλερικών ψιλοκομμένα
6 κρεμμυδάκια φρέσκα
1μεγαλο κρεμμύδι ξερό
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
100 γρ κουκουνάρι
500 γρ κάστανα βρασμενα
150 γρ σταφίδα ξανθή
1 φλ του τσαγιού ρύζι Καρολίνα
1 σφηνάκι κονιάκ
Αλάτι πιπέρι
Χυμό από ενα μεγαλο πορτοκάλι ή δύο μικρότερα
1 φλ. νερό
1/2 ρόδι ( τα σπόρια)
.
Εκτελεση
Λιώνω το βούτυρο με τα χέρια μου προσθέτω 1 κ.γ κοφτό αλάτι πιπέρι και το σκόρδο λιωμένο και αλείφω το στήθος της κότας κάτω από την πέτσα της έτσι ώστε να παραμείνει ζουμερη όσο ψήνεται.
Αλατοπιπερωνω όλη την κότα καλά και προσθέτω τα μυρωδικά.
Ετοιμάζω τη γέμιση.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζω το βούτυρο και το λάδι να κάψουν.
Σοτάρω τα κρεμμυδάκια το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτω τα συκωτάκια ψιλοκομμένα και τα γυρίζω μέχρι να καβουρδιστουν.
Προσθέτω και τον κιμά και αφήνω να καβουρδιστεί.
Έπειτα προσθέτω τα χοντροκομμένα και βρασμένα κάστανα,τα κουκουνάρια,τη σταφίδα και τα γυριζω να ανταλλάξουν αρώματα.
Σβήνω με το κονιάκ και αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτω το ρύζι και το σοτάρω μέχρι να γυαλίσει.
Αλατοπιπερωνω και τραβάω στην άκρη.
Αλατοπιπερωνω εσωτερικά την κότα και γεμίζω.
Δεν την παραγεμιζω γιατί το ρυζάκι θα φουσκώσει.
Ράβω με σπαγγο την κότα και τη βάζω στη γάστρα.
Την υπόλοιπη γέμιση την απλώνω στη γάστρα , προσθετω το νερό και το χ
.
ελάχιστο λαδακι.
Κλείνω τη γάστρα και ψήνω στους 180-190 βαθμούς αντιστάσεις για 4 ώρες.
( Ο χρόνος Ψησίματος εξαρτάται απο το μέγεθος της κότας και αν είναι χωριάτικη , συνήθως χρειαζεται μια ώρα για κάθε κιλό)
Σερβίρω τη γέμιση με σπόρους ρόδιου .
Αφήνω την κότα μισή ώρα να ξεκουραστεί κι έπειτα τεμαχιζω.
Καλή επιτυχία!!!!
Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Tzela Antonopoulou-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ