Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Κριτσίνια τραγανά κι αφράτα!!!


Υλικά

1 φύλλο σφολιάτας,
 τριμμένο πικάντικο τυρί,
 ένα αυγό για επάλειψη,
σουσάμι μαύρο,
σουσάμι άσπρο,
αλάτι θαλασσινό.





Τι κάνουμε
 Αλοίφεις τη σφολιάτα με το χτυπημένο αυγό, πασπαλίζεις με το τριμμένο τυρί και κόβεις σε λωρίδες τη σφολιάτα. Στρίψεις τις δυο άκρες της προς την αντίθετη κατεύθυνση. Βάζεις στο ταψακι και αλοίφείς ξανά με το αυγό. Πασπαλίζεις με τα σουσάμι και το αλάτι και ψήνεις στους 170 ο για 10´ να ροδίσουν .
Οι λιχουδιές της Εφης
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
 

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Μελιτζάνες με πατάτες στον φούρνο !!!




Από τα πιό γευστικά εύκολα και οικονομικά φαγητά ,γλύφεις και το πιάτο από την νοστιμιά !!

Υλικά μερίδες 4
2 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε ισόπαχες φέτες.
5 μέτριες πατάτες κομμένες στρογγυλές φέτες λεπτές
2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
3 κρεμμύδια μέτρια σε κομματια κομμένο μακρόστενα
8 κλωνιά μαιντανό ψιλοκομμένο
αλάτι πιπέρι λίγη ζάχαρη
2 ντοματες πολύ ώριμες ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντοματας
λίγη φέτα τυρί τριμμένη με το χέρι





 Κόβουμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες τις πλένουμε και τις καθαρίζουμε λίγο από την φλούδα να φαίνονται σαν ρίγες για να γίνει πιο ελαφρύ το φαγητό μας .
Τις κόβουμε σε φέτες και ρίχνουμε λίγο αλάτι ,τις αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Καθαρίζουμε πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε φέτες λεπτές.
Βάζουμε λίγο λάδι στο τηγάνι και τηγανίζουμε κανονικά τις πατάτες πρώτα και μετά τις μελιτζάνες.
Στρώνουμε τις πατάτες στο ταψάκι μας  αλατίζουμε ελαφρώς κι από πάνω στρώνουμε τις μελιτζάνες αλατίζοντας ελαφρώς και αυτές.


Στο λάδι που τηγανίσαμε ρίχνουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο να σοταριστούν καλά.
Προσθέτουμε αμέσως μετά τις ντομάτες ψιλοκομμένες και την κουταλιά πελτέ αραιωμένη σε μισό ποτήρι του νερού νερο΄.
Προσθέτουμε και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό το αλατοπίπερο και λίγη ζάχαρη και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα .
Το αδειάζουμε πάνω από τις μελιτζάνες ,τρίβουμε με το χέρι και λίγη φέτα σε όλη την επιφάνεια -δεν χρειάζεται να την καλύψει όλη -και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο περίπου 15 με 20 λεπτά αέρα πάνω κάτω 180 με 200 βαθμούς.
Μόλις ροδίσει είναι έτοιμο ,αν το δείτε και στεγνώσει προσθέστε λίγο νεράκι και αφήστε το για λίγο να ψηθεί. Πραγματικά είναι πάρα πολύ νόστιμο να το φτιάξετε και θα με θυμηθείτε !!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Σοκολάτα γλυκό με τρία υλικά !!


 Υλικά
1 ζαχαρούχο γάλα
2 φλυτζάνια του τσαγιού καρυδόψυχα
500 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος ,η μαύρη κατά προτίμηση
λαδόκολλα
λίγο βούτυρο



Εκτέλεση
Βάζουμε ένα κατσαρολάκι με νερό στην φωτιά κι από πάνω ένα μπολάκι με την σοκολάτα σε κομματάκια και το ζαχαρούχο γάλα μαζί [το λεγόμενο μπαίν μαρί ] και τα λιώνουμε .
Μόλις λιώσουν προσθέτουμε τα καρύδια ολόκληρα και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα μικρό τετράγωνο σκεύος υπολογίζοντας  το γλυκό μας να είναι 3 με 4 πόντους πάχος στρώνουμε λαδόκολλα  βουτυρώνουμε όλη την επιφάνεια και ρίχνουμε το μίγμα στρώνοντας  ομοιόμορφα την επιφάνεια .



Το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει και το κόβουμε σε τετράγωνα κομματάκια ,πραγματικά υπέροχο !!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τζατζίκι Πολίτικο !!!


Τζατζίκι που μπορεί να συνοδεύσει το τραπέζι σας σε πολλά γεύματα …

Για 10 ατομα

Υλικα


    5 μέτρια αγγουράκια

    1 κιλό «διυλισμένο» γιαούρτι (πηκτό)

    6 σκελίδες σκόρδο

    2 φλυτζάνια νερό

    1/2 φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο

    1/2 μάτσο άνιθο

    αλάτι


Εκτελεση


Ξύνετε τα αγγουράκια και τα κόβετε κατά μήκος, σε μικρά κομμάτια.


Ανακατεύετε το γιαούρτι μέσα σε ένα βαθύ δοχείο. καθαρίζετε τις σκελίδες του σκόρδου και τις συνθλίβετε μαζί με το αλάτι και προσθέτετε στο γιαούρτι . Ανακατεύοντας συνέχεια το γιαούρτι , περιχύνετε σιγά-σιγά το νερό,


Περιχύνετε το ελαιόλαδο πάνω στο τζατζίκι και γαρνίρετε με το ψιλοκομμένο άνιθο, Καλή όρεξη!!

C.AnthoulasNewslight.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τσουρεκάκια !!!

Tα λόγια είναι περιττά......!!!!!!Διαχρονικοί η αξία τους...



Υλικά 20 τεμάχια

13 αυγά,

2 ποτήρια σπορέλαιο,

2 ποτήρια γάλα,

1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα από τα πορτοκάλια,

2 κιλά ζάχαρη και μια κούπα,

1 φακελάκι Μπέικιν,

1 κουταλάκι αλάτι,

μαχλέπι και κακουλέ για μια δόση.

3/4 μαγιά από ένα τεμάχιο, φωτογραφία από κάτω .-περίπου μισό κιλό .

και σχεδόν 5 κιλά αλεύρι.

 Την μαγιά αυτήν την αγοράζουμε από φούρνο .





Λιώνω την μαγιά με 3 ποτήρια χλιαρό νερό και μετά βάζω το αλεύρι και κάνω ένα μείγμα σαν λουκουμάδες χυλός δηλαδή  πηκτός.

Το σκεπάζω να είναι ζεστό και περιμένω μισή ώρα περίπου να φουσκώσει η μαγιά.

Σε μεγάλη λεκάνη κοσκινίζω το αλεύρι και κάνω μια λακουβΊτσα στην μέση. σε κατσαρόλα βάζω την ζάχαρη το γάλα και το μισό λάδι να ζεσταθούν καλά. αυτά τα ρίχνω στην λακουβιτσα .

Εκεί μέσα ρίχνω και τα αυγά με τον χυμό και το μαχλέπι με το κακουλέ και ότι άλλο λέει η συνταγή.

Στο τέλος ρίχνω την μαγιά και ανακατεύω καλά να ρουφήξει όλα τα υγρά.

Αφού το ζυμώσω  λίγο σκεπάζω με κουβέρτα να είναι ζεστά και περιμένω 1-2 ώρες να διπλασιαστεί η ζύμη.

Μετά πλάθω πλεξούδες και αφήνω πάλι να φουσκώσουν μισή ώρα και αμέσως μετά φουρνίζω για μισή ώρα αντιστάσεις στους 170 βαθμούς. αφού έχω βάλει αυγό από επάνω σουσάμι ,η ούτι άλλο θέλω. Καλή επιτυχία !!!


 *Η συνταγή είναι για μια δόση τσουρέκια και έγιναν 20 πλεξούδες μικρές






Anastasia Basilopoulou"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".





ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μακαρονάδα βίδες φούρνου σε ατομικά πήλινα !!!


Υλικά:
1 πακέτο βίδες
1 κρεμμύδι ξερό
 1 σκελίδα σκόρδο
 1 πακέτο μπέικον (κομμένο σε μικρά κομμάτια)
15 ντοματίνια
γλυκιά πάπρικα
 αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
2 πιπεριές Φλωρίνης( εγώ έβαλα και 4 κομμάτια ντομάτα λιαστή)
 2 πιπεριές πράσινες κέρατο
 τυρί τριμμένο (εγώ έβαλα κεφαλοτύρι και γραβιέρα από 200 γρ. το καθένα) φρυγανιά τριμμένη.



Εκτέλεση:
Βράζω τα ζυμαρικά μου αφήνοντας τα να κρατάνε λίγο γιατί θα ψηθούν στον φούρνο. Στο multi ψιλοκόβουμε όχι πολύ το κρεμμύδι και στο σκόρδο και το βάζουμε μαζί με το μπέικον σε κατσαρόλα ή σε τηγάνι με το ελαιόλαδο και με την 1 κ.σ. βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Τα σοτάρουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν λίγο και μετά ρίχνω τα ντοματινια τα όποια τα έχουμε περάσει από το multi και αυτά, προσθέτω την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι και τα αφήνω άλλα 5 λεπτά.

Παράλληλα ρίχνω και τις πιπεριές ψιλοκομμένες και αυτές στο multi καπακώνω και αφήνω να βράσουν για άλλα 5-10 λεπτά σε μέτρια φωτιά (η σάλτσα θα σας θυμίζει πολύ, μυρίζονταν την, σπετσοφάι).
 Αφού ετοιμαστεί η σάλτσα την ανακατεύω με τα μακαρόνια και το μισό τυρί και τα βάζω σε λαδωμένο πυρέξ ή ταψί από πάνω ρίχνω το υπόλοιπο τυρί και τριμμένη φρυγανιά ώστε να δημιουργηθεί κρουστά και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 και αέρα.Kαλή όρεξη !!!



Πασχαλης Νακ -Νακ
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κριθαράκι γιουβέτσι με κιμά !!!

 Πολύ νόστιμο οικονομικό κι εύκολο φαγητό για όλη την οικογένεια !!!
Δοκιμάστε το και θα το ευχαριστηθείτε !!!

Υλικά μερίδες 6
300 γραμ μοσχαρίσιο κιμά
4 φλιτζάνια του καφέ 310 γραμ κριθαράκι χοντρό
1 κρεμμύδι ξερό ξυσμένο
2 σκελίδες σκόρδο ξυσμένο
3 ντομάτες ώριμες πολύ
1 κουταλιά σούπας πελτέ
5 κλωνιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι πιπέρι
1 κύβο προαιρετικά --εγώ βάζω --
4 κουταλιές τις σούπας λάδι
 τριμμένο κεφαλοτύρι

Τι κάνουμε
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι ,ρίχνουμε το κρεμμύδι τον σκόρδο ,και τον κιμά και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να καφετίσουν ανακατεύοντας συνεχώς και σπάζοντας τον κιμά με ξύλινη κουτάλα.
Λιώνετε σε μπολ τις ντομάτες πολύ καλά με τα χέρια σας.
Διαλύεται μέσα στις ντομάτες και τον πελτέ της ντομάτες και τα αδειάζεται στην κατσαρόλα.
Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το αλατοπίπερο κι αν βάλετε και τον κύβο.
Προσθέτετε επίσης και 1 ποτήρι του νερού ζεστό νερό  σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζεται περίπου για 40 λεπτά.



Ξεσκεπάζεται την κατσαρόλα ρίχνετε μέσα 3 ποτήρια ζεστό νερό δυναμώνετε την φωτιά και μόλις το φαγητό αρχίσει να βράζει ρίχνετε το κριθαράκι .
Ανακατεύετε συχνά -σκεπάζετε την κατσαρόλα χαμηλώνετε την φωτιά και βράζετε 10 με 12 λεπτά περίπου.


Κοιτάζετε το φαγητό μήπως έχει πήξει πολύ κι αν χρειαστεί ρίχνετε λίγο νερό ακόμα.
Κατεβάζετε από την φωτιά την κατσαρόλα -αφήνετε το φαγητό να μείνει λίγο και σερβίρετε με τριμμένο τυρί .Καλή σας όρεξη !!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ