Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Τυρόπιτα το κάτι άλλο !!!


Ωραία είναι τα σχέδια στα τυροπιτάκια αλλά σαν αυτή την ευκολία δεν υπάρχει!!!


Λίγο ζυμαράκι κάτω ,γέμιση και πάλι ζυμαράκι!
Ευχαριστώ και πάλι για την ιδέα την Xenia Frapa.
Την ζύμη την έκανα με
2 κούπες γάλα χλιαρό,
1 κούπα σπορέλαιο,
2 κουταλιές ζάχαρη,
2 κουταλάκια αλάτι,
2 αυγά,
2 φακελάκια μαγιά
 και 1 μισό κιλό αλεύρι περίπου.

Aραιώνουμε την μαγιά με την ζάχαρη σε λίγο χλιαρό νερό και αφήνουμε 10 λεπτά να φουσκώσει-Βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε μπολ και ανακατεύομαι  .
Προσθέτομαι το λάδι τα αυγά την αραιωμένη μαγιά το γάλα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε -αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο χλιαρό νερό μέχρι να γίνει εύπλαστη ζύμη.
Χωρίζουμε σε 2 μπαλίτσες και ανοίγουμε σε 2 φύλλα ,ένα για επάνω κι ένα για κάτω.


Στην γέμιση έβαλα φέτα ,τυρί κρέμα,λίγο σπορέλαιο μαύρο πιπέρι και ρίγανη.
Σκέπασα με το άλλο φύλλο χάραξα. Από πάνω άλειψα με αυγό και γάλα
Έριξα και λίγο σουσαμακι και έψησα στους 180 βαθμούς ...και μιαμ μιαμ.

Από Δήμητρα  Τσαμπαλάκη.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καθαρόπιτα στο σινί η στο ταψί !


Υλικά
20 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ποτήρια γάλα φρέσκο
1 ποτήρι λάδι
5-6 αυγά
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
αλάτι
Εκτέλεση
Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί και το κάνουμε κουρκούτι.
Το ρίχνουμε στο σινί η στο ταψί αφού πρώτα το λαδώσουμε πολύ καλά .
Τρίβουμε επάνω χοντροκομμένη τυρί φέτα και ψήνουμε μέχρι να κοκκινίσει !!!
Μπορούμε αν θέλουμε να την ενισχύσουμε να τρίψουμε μέσα στο κουρκούτι και να προσθέσουμε κίτρινο τυρί  .
Καλή επιτυχία !! Είναι φοβερή !!!

Eyh Nikomanh‎

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γλυκό με ινδοκάρυδο !!!


Υπέροχο γλυκό με ινδοκάρυδο!!

Υλικά

1 βιτάμ (250γρ)
1 ποτήρι γάλα
2 ποτήρια ζάχαρη
8 αυγά χωρισμένα
300γρ καρύδα απ' την οποία κρατάμε λίγο για το γαρνίρισμα
2 βανίλιες
1 φακελάκι μπέκιν πάουντερ  ή 3κουτ.γλυκού.
1 αλεύρι φαρίνα 500 γραμ.

Για το σιρόπι:
3 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 κ.σ. γλυκόζη

Πάμε να το φτιάξουμε:
1)Κάνουμε τ' ασπράδια μαρέγκα, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το βιτάμ μέχρι ν'αφρατέψουν και ενώνουμε τα δύο μείγματα απαλά!
2)Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά μέσα στο μείγμα αφήνοντας τελευταίο το αλεύρι (θα γίνει πυκνό σαν το μείγμα του κέικ)
3)Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί 38εκ το μείγμα και ψήνουμε στους 180β για 1ω ώρα αντιστάσεις

4)Για το σιρόπι βράζουμε όλα τα υλικά 4-5' και μόλις βγει το γλυκό το σιροπιάζομαι, πασπαλίζουμε και με την καρύδα που έχουμε κρατήσει και το αφήνουμε να κρυώσει...
Το κόβουμε σε κομμάτια και το τσακίζουμε!!
Σημείωση
Οταν σιροπιάζομαι ΠΑΝΤΑ το ένα ζεστό το άλλο κρύο συνήθως το σιρόπι και πάντα λίγο λίγο με κουτάλα και προσοχή να μην βουλιάξει το γλυκό μας .

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΊΑ!!!!!!! Gianna Lachana

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Ηπειρώτικη πίτα!!! Κοθρόπιτα!


Μια τελείως διαφορετική πίτα που τη συναντάμε στην Ήπειρο τη Πρωτοχρονιά αλλά και τις γιορτινές μέρες.

Πως την φτιάχνουμε

Το κρέας που θα χρησιμοποιήσουμε είναι ζυγούρι ή γίδα, , κόκορας ή κοτόπουλο χωριάτικο αν είναι δυνατόν και χοιρινό αν θέλουμε. Χρησιμοποιούμε κρεατάκια διαφορετικά που θα μας δώσουν νοστιμότατο ζωμό.
Νερό θα βάλουμε τόσο όσο να σκεπάσει πολύ καλά το κρέας μας. Θα υπολογίσουμε μετά το βράσιμο να έχουμε 6-7 φλιτζάνια ζωμό.
Πλένουμε πολύ καλά το κρέας, το αλατοπιπερώνουμε και το βάζουμε μέσα στη χύτρα. Ρίχνουμε το νερό,
Αφήνουμε το κρέας μας να βράσει.
Θα προσέξουμε όμως γιατί αν έχουμε χρησιμοποιήσει ανάμεικτα κρεατάκια (ζυγούρι, χοιρινό, κοτόπουλο ή κόκορα) κάποια θα βράσουν νωρίτερα. (χρειάζονται λιγότερη ώρα βράσιμο)
Μόλις βράσουν τα αφαιρούμε και συνεχίζουμε μέχρι να βράσουν και τα υπόλοιπα .
Εγώ χρησιμοποιώ ζυγούρι, κόκορα και μια μερίδα χοιρινό λαιμό.
Βράζουμε τα κρεατάκια μας..και αρχίζουμε να φτιάχνουμε την πίτα μας.



ΥΛΙΚΑ

Στην παραδοσιακή συνταγή της πίτας έχω προσθέσει επιπλέον, τυρί, πιπεριές, κουρκουμά ή σαφράν και μυρωδικά
Διάφορα κρέατα, την ποσότητα την υπολογίζουμε ανάλογα με το ταψί μας. Για ταψάκι διαμέτρου 32 εκ.

Χρειαζόμαστε
 1 κιλό ζυγούρι,
μισό κόκορα (1 κιλό περίπου)
 μια μερίδα χοιρινό λαιμό( ένα κομμάτι 250 γρ.),
 3 φύλλα ανοιγμένα με τον πλάστη,
 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι μπασμάτι
1 μεγάλο κρεμμύδι,
1-2 πράσα ψιλοκομμένα,
 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα,
 μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη,
 1 πιπεριά κέρατο πράσινη,
 1 πιπεριά κόκκινη ,
 αλάτι, πιπέρι ,
 2- 3 κ. σ μυρώνια ψιλοκομμένα ,
 4-5 κ. σ μαϊντανό ψιλοκομμένο ,
 1 κ. γ πελτέ ντομάτας,
 1 σφηνάκι κόκκινο κρασί μπρούσκο
 100 γρ τυρί γραβιέρα πικάντικη κομμένη σε κομματάκια




Πως θα την φτιάξουμε
Βράζουμε τα κρεατάκια μας.
Τα έχουμε αλατίσει με χοντρό αλάτι .
 Μπορούμε να βράσουμε το κρέας από την προηγούμενη μέρα ώστε να αφαιρέσουμε το λίπος που θα έχει σταθεί στην επιφάνεια
Στην περίπτωση αυτή μόλις αφαιρέσουμε το λίπος ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με τα κρέατα στη φωτιά να πάρουν 1 -2 βράσεις.
Αφαιρούμε το κρέας και το κόβουμε σε μπουκιές





Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα με χαμηλά τοιχώματα βάζουμε 3-4 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και τις πιπεριές.
Αλατίζουμε.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και το κρέας (μπουκιές) και σοτάρουμε για 4-5 να αναμειχτούν οι μυρωδιές από τα λαχανικά και το κρέας.
Προσθέτουμε τον πελτέ (τον θέλουμε μόνο για άρωμα) αναμειγνύουμε ελαφρώς.
Ρίχνουμε το κρασί και μισό φλιτζάνι ζωμό (αν χρειάζεται)..
Αφήνουμε 2-3 λεπτά και κατεβάζουμε το τηγάνι μας από τη φωτιά.




Προσθέτουμε τα μυρώνια και τον μαϊντανό.
Ρίχνουμε λίγο πιπέρι και περιμένουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία της γέμισης.
Ρίχνουμε τα κομματάκια το τυρί.
Η γέμιση είναι έτοιμη

Ετοιμάζουμε τα φύλλα μας

Χρειαζόμαστε 3 φύλλα μεγαλύτερα από το μέγεθος του ταψιού μας (Τα φύλλα πρέπει να προεξέχουν από το ταψί μας τόσο όσο να μπορούμε να τα γυρίσουμε και να τυλίξουμε το κρέας).
Λαδώνουμε το ταψί μας και ανοίγουμε τα φύλλα μας. Ένα -ένα φύλλο που ανοίγουμε το τοποθετούμε στο ταψί. Στη συνέχεια στρώνουμε το κρέας γύρω- γύρω στο ταψί μας . Γυρίζουμε ένα -ένα τα φύλλα τυλίγουμε το κρέας και τα αλείφουμε με λάδι. (Το λάδι είναι απαραίτητο. Θα βοηθήσει στο ψήσιμο των φύλλων).
Με αυτόν τον τρόπο σχηματίζουμε έναν κόθρο εξ' ου και το όνομά της "κοθρόπιτα"
Ανοίγουμε το φούρνο στους 200ο στις αντιστάσεις και βάζουμε μέσα την κοθρόπιτα…

Ετοιμάζουμε το ρύζι

Σε ένα τηγάνι βάζουμε 2-3 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε ένα μικρό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο. .Ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε 2-3 λεπτά και το αφήνουμε να γυαλίσει.
Ρίχνουμε λίγο σαφράν ή κουρκουμά, 1 φλιτζάνι από το ζωμό που βράσαμε τα κρέατα, αλάτι, πιπέρι και βγάζουμε από το φούρνο το ταψί με την κοθρόπιτα και ρίχνουμε το ρύζι.
Βάζουμε το ταψί πάλι στο φούρνο και ελέγχουμε αν θέλει νερό το ρύζι μας.
Θα προσθέσουμε άλλο ένα φλιτζάνι από το ζωμό σε 10 λεπτά Θα ελέγχουμε το ρύζι ώστε να μείνει γλασερό.
Μόλις έχουν πάρει χρώμα τα φύλλα και έχει ψηθεί το ρύζι θα ελέγξουμε εάν η πίτα είναι έτοιμη.
Θα πρέπει αν την κουνήσουμε να ξεκολλάει από τα ταψί μας.
Αλλιώς βάζουμε μόνο τον κάτω φούρνο για 5-6 λεπτά.
Βγάζουμε την πίτα μας ρίχνουμε πάνω στο ρύζι 2-3 κομματάκια βούτυρο για άρωμα το ανακατεύουμε ελαφρά .
Η πίτα μας είναι έτοιμη Καλή σας επιτυχία.!!
 Marianna Karas‎Marianna's γεύσεις!!!

Mπισκοτογλυκό διαφορετικό!!!



Υλικά
1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ
3 κουταλιές τις σούπας κακάο
1 κούπα μαργαρίνη βούτυρο μαλακό
3 κουταλιές τις σούπας ζάχαρη άχνη
1 κούπα καρύδια χονδροκομμένα
1 κούπα κρέμα γάλακτος
2 φάκελα κουβερτούρα Γιώτης

Επικάλυψη
ι κουτάκι σαντιγί.
2-3 κουταλιές ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση
Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος και ρίχνετε μέσα το περιεχόμενο των 2 φακέλων νιφάδες κουβερτούρας.
Ανακατεύετε καλά να λιώσει η σοκολάτα και την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με το κακάο και την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτο.
Σε ένα μπολ σπάζεται τα μπισκότα και τ ανακατεύετε με τα καρύδια .
Ενώνετε το μείγμα σοκολάτας με το μείγμα βουτύρου και το προσθέτετε στα μπισκότα .Ανακατεύετε πολύ καλά και βάζετε το μείγμα σε λαδωμένη φόρμα .
Βάζετε την φόρμα στο ψυγείο για 2 με 3 ώρες .
Ξεφορμάρεται το γλυκό και γαρνίρετε με την χτυπημένη σαντιγί.
Μπορείτε να παραλείψετε την σαντιγί και να πασπαλίσετε το γλυκό με τρούφα η νιφάδες σοκολάτας.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κουραμπιεδάκια Tέλεια !!!



Υλικά Βγάζει περίπου 60 κουραμπιεδάκια

5 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό μπέκιν πάουντερ
ελάχιστο αλάτι
1 1\2 φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκο βούτυρο-βάζω γάλακτος
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη
2 κροκάδια αυγών
1-2 βανίλιες
3 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού,η κονιάκ.η ούζο[εγώ βάζω πάντα ούζο]
1 1\2 πακέτο ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα








 Κοσκινίζουμε  το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ καί με ελάχιστο αλάτι,χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη ώσπου το μείγμα να γίνει αφράτο να ασπρίσει εντελώς σαν σαντιγί αυτό για να είναι αφράτοι .
Προσθέτουμε  τα κροκάδια και το χυμό πορτοκαλιού τις βανίλιες  και συνεχίζουμε το χτύπημα για μερικά λεπτά .
Ρίχνουμε το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε με το κουτάλι αυστηρά όχι μίξερ ,ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε την ζύμη ελαφρώς [εδώ προσθέτουμε αν θέλουμε κι αμύγδαλα]
Την τυλίγουμε σε λαδόχαρτο και την αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα .
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε διάφορα σχήματα και τους τοποθετούμε σε ταψί χωρίς λάδι ,η βούτυρο [δεν κολλάνε]




Τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου .
Εχουμε κοσκινίσει σε μία επιφάνεια άχνη ζάχαρη τους ακουμπάμε επάνω ΟΤΑΝ ΚΡΥΩΣΟΥΝ και τους σκεπάζουμε με μπόλικη άχνη .

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Μόλις τους βγάλουμε από τον φούρνο και κρυώσουν  τους ψεκάζομαι  με λίγο ροδόνερο  για μυρωδιά  και μετά τους πασπαλίζουμε με άχνη
Το ροδόνερο είναι προαιρετικό ο κουραμπιές να έχει κρυώσει γιατί αν βάλουμε σε ζεστούς άχνη θα κολλήσει επάνω και θα είναι άσχημο .
Προσθέτουμε στην ζύμη και 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού αμυγδαλόψιχα αφού πρώτα την χοντροαλέσουμε  ελάχιστα  και την φουρνίσουμε   [εγώ δεν τα ξεφλουδίζω ]
Η συνταγή είναι για μία δόση,συνιστώ να την διπλασιάσετε  τόσο ωραία που είναι!!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Κεφτέδες με μανιτάρια καταπληκτικοί !!!




 Δεν φαντάζεστε πόσο απίστευτοι  και νόστιμοι είναι!!! Δοκιμάστε τους !!!

Υλικά

1 μικρό κουτάκι μανιτάρια τριμμένα στον τρίφτη το χοντρό μέρος
3 φέτες ψωμί μουλιασμένο και στυμμένο πολύ καλά
αλάτι-πιπέρι
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοτριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένο
1 αυγό
δύοσμος και λίγη ρίγανη
1 κοφτό του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουταλιές της σούπας λάδι



Τι κάνουμε
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί .
Τα ζυμώνουμε πολύ καλά αν η το μείγμα δεν πλάθεται προσθέτουμε λίγο αλεύρι και τα αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξουν λίγο για 30 λεπτά.



Τα βγάζουμε από το ψυγείο τα [πλάθουμε σε κεφτεδάκια τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι με προσοχή μην αρπάξουν .
Τα ακουμπάμε λίγο σε χαρτί κουζίνας και καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ