Υλικά Βγάζει περίπου 60 κουραμπιεδάκια
5 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό μπέκιν πάουντερ
ελάχιστο αλάτι
1 1\2 φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκο βούτυρο-βάζω γάλακτος
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη
2 κροκάδια αυγών
1-2 βανίλιες
3 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού,η κονιάκ.η ούζο[εγώ βάζω πάντα ούζο]
1 1\2 πακέτο ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Προσθέτουμε τα κροκάδια και το χυμό πορτοκαλιού τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα για μερικά λεπτά .
Ρίχνουμε το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε με το κουτάλι αυστηρά όχι μίξερ ,ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε την ζύμη ελαφρώς [εδώ προσθέτουμε αν θέλουμε κι αμύγδαλα]
Την τυλίγουμε σε λαδόχαρτο και την αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα .
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε διάφορα σχήματα και τους τοποθετούμε σε ταψί χωρίς λάδι ,η βούτυρο [δεν κολλάνε]
Τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου .
Εχουμε κοσκινίσει σε μία επιφάνεια άχνη ζάχαρη τους ακουμπάμε επάνω ΟΤΑΝ ΚΡΥΩΣΟΥΝ και τους σκεπάζουμε με μπόλικη άχνη .
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Μόλις τους βγάλουμε από τον φούρνο και κρυώσουν τους ψεκάζομαι με λίγο ροδόνερο για μυρωδιά και μετά τους πασπαλίζουμε με άχνη
Το ροδόνερο είναι προαιρετικό ο κουραμπιές να έχει κρυώσει γιατί αν βάλουμε σε ζεστούς άχνη θα κολλήσει επάνω και θα είναι άσχημο .
Προσθέτουμε στην ζύμη και 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού αμυγδαλόψιχα αφού πρώτα την χοντροαλέσουμε ελάχιστα και την φουρνίσουμε [εγώ δεν τα ξεφλουδίζω ]
Η συνταγή είναι για μία δόση,συνιστώ να την διπλασιάσετε τόσο ωραία που είναι!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ