Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Ρεβανί με λάδι η λαδορεβανί παραδοσιακό !!!!


Ρεβανί με λάδι η λαδορεβανί.Ενα παραδοσιακό γλυκό του Πύργου ένα γλυκό που το φτιάχνουνε συχνά είναι απλό και πολύ νόστιμο!!!!

Συνταγη .

Ένα ποτήρι ελαιόλαδο 

2 ποτήρια ζάχαρη 

3 ποτήρια σιμιγδάλι 

πέντε ποτήρια νερό 

τρεις βανίλιες. 

Βάζω στην κατσαρόλα μου το νερό το λάδι από το οποίο κρατάω λίγο τη ζάχαρη το σιμιγδάλι και τις βανίλιες και αρχίζω να ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα όταν πήξει καλά το μείγμα και αρχίσει να ξεκολλάει από την κατσαρόλα ρίχνω και το λάδι που έχω κρατήσει στο ποτήρι και το ανακατεύω να γίνει σαν μπάλα να ξεκολλάει από την κατσαρόλα αδειάζω το μείγμα στο ταψί στρώνω καλά με μία σπάτουλα ή ένα κουτάλι να γίνει ίσιο ομοιόμορφο το χαράζω μπακλαβαδωτα βάζω τα αμύγδαλα και ψήνω στους 180 βαθμούς για περίπου μιάμιση ώρα να πάρει ωραίο χρώμα.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Martha Martha
 

Τσιζκεικ με σάλτσα καραμέλας κ βελούδινη κρέμα !!!!



New York Cheesecake με σάλτσα καραμέλας και αφράτη πεντανόστιμη βελούδινη κρέμα !!!


ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΗ
180 γρ μπισκότα digestive
90 γρ βούτυρο


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
600 γρ τυρί κρέμα
180 γρ ζάχαρη
150 γρ γιαούρτι στραγγιστό
370 ml κρέμα γάλακτος
3 αυγά
 3 κ. σ. κορν φλάουρ
Χυμό μισού λεμονιού
2  κουταλάκια εκχύλισμα βανίλιας.


ΚΑΡΑΜΕΛΑ
200 γρ ζάχαρη
2 κουταλιές νερό
120 ml κρέμα γάλακτος
60 γρ βούτυρο (εγώ έβαλα 30 γρ) 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρίβουμε τα μπισκότα, λιώνουμε το βούτυρο  τα αναμιγνύουμε και τα στρώνουμε στον πάτο μιας αποσπώμενης φόρμας που έχουμε βάλει χαρτί ψησίματος στον πάτο και στα τοιχώματα , με διάμετρο 21 εκατοστά.
Εξωτερικά καλύπτουμε με αλουμινοχαρτο τη βάση της φόρμας.
Χτυπάμε όλα τα υλικά για την κρέμα με τη σειρά που αναγράφονται, τα αυγά ένα ένα και τα ρίχνουμε πάνω στο μπισκότο, ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο σε Μπεν Μαρί στους 180 βαθμούς Κελσίου για μισή ώρα και μετά χαμηλώνουμε στους 150 για 40 λεπτά. Κλείνουμε  το φούρνο και αφήνουμε τη φόρμα για μια ώρα μέσα.
Κατόπιν τη βγάζουμε αφήνουμε να κρυώσει την τοποθετούμε σε μια πιατέλα και ρίχνουμε τη σάλτσα καραμέλας. 


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε ένα σκεύος με το νερό και σε χαμηλή φωτιά την  αφήνουμε να λιώσει και να γίνει καραμέλα προσοχή όμως να μην καεί και πικρισει, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος που την έχουμε ζεστάνει και κατόπιν το βούτυρο να λιώσει και το τραβάμε από τη φωτιά.
Η συνταγή είναι από το διαδίκτυο.

Εκτέλεση φωτό  από κ.   Litsa KokkoniΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Χούμους ..ωφέλιμο εξαιρετικό πιάτο !!!


 
Οι ωφέλειες του χούμους το καθιστούν ένα εξαιρετικό πιάτο..ΟΙ ωφέλειες του  το καθιστούν ένα εξαιρετικό πιάτο..Μια πλήρης τροφή για όλη την οικογένεια!!!
Γνωρίζετε ήδη ότι το χούμους είναι πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες, όμως ρίξτε μια ματιά στη διατροφική του αξία. Είναι μια φανταστική τροφή για όλη την οικογένεια.
Σίδηρος.
Κάλιο.
Ασβέστιο.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Μαγνήσιο.
Φολικό οξύ (τέλειο για τις εγκύους και για τα παιδιά στην ανάπτυξη).Είναι πλούσιο σε θειαμίνη και ριβοφλαβίνη, δύο είδη βιταμινών που ενισχύουν τους μυς και το νευρικό σύστημα.
Το χούμους περιέχει επίσης ρετινόλη, μια βασική χημική ένωση που διατηρεί τους ιστούς νέους και ελαστικούς.
Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, το χούμους είναι θαυμάσιο για τον έλεγχο της υπέρτασης και τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.
Η τροφή αυτή είναι επίσης καλή για την εξάλειψη του ουρικού οξέος χάρη στις διουρητικές της ιδιότητες.
Υποφέρετε από δυσκοιλιότητα; Χρειάζεται να καθαρίσετε το παχύ σας έντερο και τον οργανισμό σας γενικά; Τότε να συμπεριλαμβάνετε τακτικά το χούμους στη διατροφή σας.
Οι υγιεινοί του υδατάνθρακες απορροφώνται αργά, εξασφαλίζοντας σταθερά επίπεδα ενέργειας, ρυθμίζοντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Οι ίνες στα ρεβίθια, μαζί με το χυμό του λεμονιού, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και τα υγιεινά μπαχαρικά βελτιώνουν την εντερική διάβαση και συμβάλλουν στην αποβολή των τοξινών από το παχύ έντερο.
Το χούμους έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι τροφές που περιέχονται στο χούμους είναι πραγματικά υγιεινές, πλούσιες σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως το λινολεϊκό οξύ, το ολεϊκό οξύ και τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3.
Το χούμους είναι θαυμάσιο πάνω σε ψωμί σίκαλης. Αν προσθέσετε και ωμά καρότα και σέλινο, θα απολαύσετε ένα σνακ που είναι και γευστικό και υγιεινό.

.


Συνταγή προσωπική πώς να το φτιάξετε
200gr ρεβύθια τα βάζετε από βραδύς στο νερό να μουλιάσουν τα βράζετε περίπου μία ώρα την άλλη μέρα
150 γραμμάρια ταχίνι
100gr ελαιόλαδο
1 με 2 λεμόνια εγώ χρησιμοποιώ περισσότερα
1 κουταλάκι κύμινο Εάν σας αρέσει Προσθέστε περισσότερο
1 κουταλάκι κόκκινη καπνιστή πάπρικα κι αν δεν την έχετε Δεν πειράζει
μία με δύο σκελίδες σκόρδο
Λίγο πιπέρι και αλάτι όσο προτιμάτε
Και μην ξεχάσετε απαραίτητος 100 περίπου γραμμάρια νερό από αυτό που βράσαμε τα ρεβίθια
όταν τα βάλετε στο πολυμηχάνημα για να τα αλέσετε Φροντίστε να είναι ακόμα ζεστά από την κατσαρόλα όσο πιο βελούδινη θέλετε την υφή του τόσο περισσότερο από τα υγρά θα χρειαστείτε όταν το ετοιμάσετε βάλτε και από πάνω λίγα ρεβίθια που δεν έχετε αλέσει και καλή σας όρεξη!!

Eκτέλεση συνταγή φωτό από κ. Giannis Skepetzakis

Χοιρινό με σέλινο αυγολέμονο!!!


Χοιρινό με σέλινο αυγολέμονο!!!!


Υλικά!!
1 κ  Χοιρινό κρέας από σπάλα
5 μάτσα σέλινο..η κατά βούληση
1 μεγάλο κρεμμύδι και 1 πράσο
2 αυγά
2 λεμόνια
Αλάτι πιπέρι
ξύδι για το σβήσιμο του κρέατος
Ελαιόλαδο.
Εκτέλεση!!
Στην κατσαρόλα έριξα το κρέας που το είχα κομμένο σε μπουκιές , άφησα λίγο να βγάλει τα υγρά του και στο τέλος το έσβησα με λίγο ξύδι όταν στέγνωσε έριξα αλάτι και πιπέρι και το ελαιόλαδο ,το κρεμμύδι και το πράσο ...άφησα να τσιγαριστεί καλά. ...στην συνέχεια αφού είχα καθαρίσει το σέλινο και είχα κόψει τα φιλαράκια στη μέση το έβαλα σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να πάρει μία βράση... Είχα στραγγίξει νωρίτερα καλά το σέλινο και το έριξα μέσα στην κατσαρόλα και αυτό... έριξα πολύ λίγο νεράκι και έκλεισα τη χύτρα μου για 40 λεπτά ..Όταν έγινε το φαγητό υπολόγιζα να μην έχει πολλά ζουμιά μέσα χτύπησα τα δύο αυγά με το λεμόνι έκανα το αυγολέμονο όπως το κάνουμε και σερβίρετε το φαγητό.!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Gogo SamiouΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
 

Γιουβέτσι μοσχαράκι..!!!!!

·
Γιουβέτσι μοσχαράκι..!!
Τσιγαρίζω το κρέας που είναι από ελιά με δυο μεγάλα κρεμμύδια, σβήνω με μισό ποτήρι του κρασιού κρασί, μετά ρίχνω αλάτι πιπέρι μπαχάρι σπιτική σάλτσα και μια κουταλιά σούπας πελτέ  κανέλα και νερό..

Μόλις βράσει το κρέας προθερμαίνω τον φούρνο, ρίχνω αρκετό νερό μετά στην κατσαρόλα κ αφήνω να πάρει βράσει βάζω το κρέας στο ταψί και ρίχνω το καυτό ζουμί ... 

Ρίχνω και το κριθαράκι μέσα στο 1 κιλό κρέας μισό πακέτο και κάτι, και βάζω στο φούρνο και ψήνω στους 220 μέχρι να ψηθεί...!!
Μέχρι το τέλος ανακατεύω 3 -4 φορές αφήνω περίπου 20 λεπτά ..στο τέλος σβήνω και αφήνω λίγο να κρατάει.. μέχρι να σερβίρω για να φάμε φουσκώνει και χυλώνει από μόνο του..!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Gogo SamiouΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
 

Γίγαντες !!!!


Σαν κάστανα νόστιμα λέει ο μικρός μου πραγματικά γλύκισμα το φαγητό μας 😋Γίγαντες σήμερα  με μπόλικη φετούλα!!!


Στο νερό οι γίγαντες ολη νύχτα ..
Αφού τους σουρώσω κ τους μισοβράσω πετώντας το πρώτο νερό μετα με μπόλικο σκορδακι, κρεμμύδι, φρεσκια ντομάτα , μαϊντανό,αλάτι, πιπέρι, καρότα και ντοματίνια στο ταψί  κ στο φούρνο της σόμπας  ,ή στον φούρνο εσείς ... σιγοψήθηκαν!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Σούλα ΛεβέντηΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
 

Κοτόπουλο ζουμερές μπουκιές με μανιτάρια πιπεριές κ πιλάφι!!!


 
Ζουμερές μπουκιές κοτόπουλου με πιλαφάκι !!!😋Απλά κ  νόστιμα!!!


Κοτόπουλο φιλέτο στήθος κ μπούτι το κόβω σε κομμάτια το σοτάρω σε καυτό λάδι ρίχνω ροδέλες κρεμμύδι πιπεριές κόκκινες, κίτρινη, πορτοκαλί, πράσινη, μανιτάρια σε φετακια αφού σ0ταριστουν καλά σβήνω με κρασί αλάτι πιπέρι, κάρυ,3-4 ντοματίνια, λίγο νερό ζεστό κ σιγοβράζω μέχρι να μείνει με το λαδάκι λίγο προτού το σβήσω ρίχνω το χυμό λεμονιού με μια κουταλιά μουστάρδα!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Σούλα ΛεβέντηΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ