Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Ταλιατέλες φούρνου !!



(Εναλλακτικά, γίνεται και με ό,τι ζυμαρικό θέλουμε, πάντως καλύτερα να είναι ένα πλακέ, όπως χυλοπίτες, λαζανάκι ή λιγκουίνι.)
Υλικά για ένα μέτριο πυρέξ (35x25 περίπου):
1 συσκευασία ταλιατέλλες 500 γρμ.
10-12 φέτες όποιου αλλαντικού προτιμάτε, ψιλοκομμένες (ζαμπόν, μπέικον, γαλοπούλα ή και διάφορα)
500 γρμ. από κάποιο κίτρινο τυρί που λιώνει (προσωπικά προτιμώ τη γραβιέρα)
1 μεγάλη συσκευασία κάποιου ντοματοειδούς (ή ντοματοπολτό ελαφρά συμπυκνωμένο ή ντομάτες στον τρίφτη ή ψιλοκομμένες με το χυμό τους)
600 γρμ, μανιτάρια κονσέρβας (ή και φρέσκα, αν προτιμάτε, απλά, με την κονσέρβα, και μάλιστα τα κομμένα, αποφεύγεις τη φασαρία να ψιλοκόβεις)
1 μεγάλο κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο προαιρετικά
1 μεγάλη κρέμα γάλακτος (καλύτερα μία λίγο ρευστή, όπως η ΔΕΛΤΑ ή η ΝΟΥΝΟΥ, γιατί μία πιο πυκνή, όπως πχ η ADORO per pasta, θα τη ρίξετε στην επιφάνεια και δε θα τη ρουφάει να αναμιχθεί με το υπόλοιπο φαγητό.
Δεν είναι πολύ εγκληματικό, παρόλα αυτά, εγώ όταν την πάτησα βάζοντας τέτοια, στην αρχή τα χρειάστηκα, αλλά την έστρωσα από πάνω, και μια χαρά πήγε και πάλι.
Πάντως, καλύτερα οι άλλες).



Βράζω τις ταλιατέλλες αλατίζοντας κανονικά, και τους βάζω λίγη μαργαρίνη. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι ετοιμάζω μια σάλτσα:
Σοτάρω λίγο το κρεμμύδι και (προαιρετικά) το σκόρδο.
Ρίχνω τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και περιμένω να πιουν όλα τα υγρά που θα βγάλουν, και να σοταριστούν λίγο κι αυτά, μαζί με το κρεμμύδι.
Προσθέτω την ντομάτα, λίγο νεράκι και αλατοπίπερο και βράζω μέχρι να δέσει.


Στο πυρέξ, στρώνω μια στρώση από τις ταλιατέλλες, λίγο περισσότερες από τις μισές.
Από πάνω μια στρώση από τη μισή σάλτσα.
Από πάνω, μια στρώση από τα μισά αλλαντικά, και από πάνω, μια στρώση από το μισό τυρί. Συνεχίζω με μια στρώση από τα υπόλοιπα ζυμαρικά και το ίδιο πάλι: μια στρώση την υπόλοιπη σάλτσα, μία τα υπόλοιπα αλλαντικά και μία το υπόλοιπο τυρί.
Περιχύνω με την κρέμα γάλακτος σε όλη την έκταση, και αν είναι η αραιή, που είπα πιο πάνω, θα δείτε ότι κατεβαίνει και πάει κάτω.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, γύρω στους 200, μέχρι να μου αρέσει το χρώμα στην επιφάνεια.

Georgia Velma-οι χρυσοχερες-ηδες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ