Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Σελινάτο της γιαγιάς !!!!




Σήμερα ξεφύλλισα το τετράδιο της γιαγιάκας  μου για να φτιάξω και να θυμηθώ αυτό το υπέροχο μοναδικό --σελινάτο --όπως το έλεγε που μας έφτιαχνε και γλύφαμε και το πιάτο !!!!
 Δοκιμάστε το ακριβώς έτσι κι εσείς να δείτε νοστιμιά !!!

Πολλές φορές το έφτιαχνε με χοιρινό εγώ είχα λίγο μοσχαράκι στρογγυλό και το έφτιαξα .
Επειδή με ρωτάτε για το αν έβαζε κρεμμυδάκια φρέσκα κ άνηθο να σας πω ότι δεν έβαζε επί τούτου ... Ηθελε όπως θυμάμαι κ έλεγε να μην αλλοιωθεί η γεύση του σέλινου ..έβαζε μόνο σέλερι ... πραγματικά γινόταν καταπληκτικό να τρώς κ να μην σταματάς !!!! Η γιαγιά μου που ήταν εξαιρετική μαγείρισσα δεν  έβαζε ποτέ πχ στα φασολάκια μαϊντανό γιατί χαλούσε την γεύση από τα φασολάκια οπως έλεγε ..



Υλικά
1 κιλό κρέας χοιρινό ή μοσχαράκι -θα πείτε στον κρεοπώλη για σελινάτο ή φρικασέ .
1 κιλό σέλινο
500 γραμ σέλερι
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
λίγο κουρκουμά -αυτό είναι δικό μου -
 Αβγολέμονο
2 λεμόνια το χυμό
2 αυγά μπορείτε και 1
1 μεγάλη κουταλιά σούπας αλεύρι -ή κορν φλάουρ -εγώ βάζω αλεύρι



Σαν αρχή καθαρίζουμε πλένουμε κόβουμε σε μικρά τεμάχια Σέλερι και σέλινο και μέσα σε νερό που βράζει το ρίχνουμε να πάρει δυο τρεις βράσεις και το σουρώνουμε πετώντας το νερό .
Σε κατσαρόλα βάζουμε το κρέας πλυμένο με ζεστό νερό ίσα να το σκεπάζει .
Μόλις πάρει λίγες βράσεις και βγουν αφροί το στραγγίζουμε ξεπλένουμε την κατσαρόλα το ξαναβάζουμε μέσα και το σκεπάζουμε με καυτό νερό μαζί με 1 κουτάλα της σούπας ελαιόλαδο .
Το αφήνουμε να βράσει μέχρι να πιρουνιάζεται προσέχοντας μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι ,αν ναι πάντα μόνο καυτό μην σκληρύνει το κρέας.
Μόλις δούμε και τσιμπιέται ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά το αλάτι το πιπέρι και μαγειρεύουμε για μισή ώρα περίπου φροντίζοντας να έχει λίγο ζουμάκι να μην είναι στεγνό .




Ετοιμάζουμε το αβγολέμονο ..εγώ το φτιάχνω πάντα έτσι κι όχι με το παλιό τρόπο που το έφτιαχνε η γιαγιά γιατί μου κόβει ενώ έτσι έχω πάντα επιτυχία 100% εκεί που στύβω το λεμόνι ρίχνω αλεύρι και αβγά και με την ράβδο τα χτυπάω και τα ρίχνω επάνω στο φαγητό και μετά ανακατεύω


 μ ένα κουτάλι παίρνει το φαγητό κανά δυό βράσεις και είναι έτοιμο ,αν δεν έχετε ράβδο βάλτε τα όλα μαζί σε μούλτι .Σερβίρουμε με φέτα και το εξαφανίζουμε είναι πεντανόστιμο !!!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ