Το ψαρονέφρι είναι το καλύτερο κομμάτι του χοιρινού, τέλειο για τα γιορτινά μας τραπέζια, μαγειρεύεται γρήγορα κι εντυπωσιάζει, ειδικά αν το συνοδεύσουμε με μια γλυκιά σάλτσα με κυδώνια. Ετοιμάστε λοιπόν από τώρα το χριστουγεννιάτικο μενού σας κι επιλέξτε για κύριο πιάτο ένα ψαρονέφρι με κυδώνια.
Τι χρειαζόμαστε για τη συνταγή με το ψαρονέφρι
1 ρολό ψαρονέφρι γύρω στα 600 με 800 γραμμάρια
1 κυδώνι κομμένο σε 6-8 κομμάτια
1 ποτηράκι κονιάκ
Λίγο κόλιανδρο σε σκόνη
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά του γλυκού βούτυρο
3 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη καστανή
Λάδι
Λίγο κορν φλάουερ για να δέσουμε τη σάλτσα
Αλάτι, πιπέρι
Πώς θα ετοιμάσουμε το ψαρονέφρι με τα κυδώνια
Σε αντικολλητική κατσαρόλα τσιγαρίζουμε με λάδι το ψαρονέφρι για 5 λεπτά, γυρνώντας το κάθε τόσο από την κάθε πλευρά.
Ρίχνουμε το κρεμμυδάκι και μειώνουμε τη θερμοκρασία στο μάτι.
Σβήνουμε με το κονιάκ και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, την σκόνη του κόλιανδρου κι αφήνουμε να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά, προσθέτοντας και λίγο νεράκι αν χρειάζεται. Βάζουμε και το κλωναράκι με το δεντρολίβανο.
Σε άλλο σκεύος, τηγάνι ή κατσαρολάκι ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις κάψει ρίχνουμε τα κυδώνια σε κομμάτια.
Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και τ΄αφήνουμε, γυρνώντας τα για λίγα λεπτά.
Όταν περάσει το 20λεπτο από τη στιγμή που έχουμε ρίξει στην κατσαρόλα το ψαρονέφρι, βάζουμε και τα κυδώνια, το μέλι, λίγο νερό ζεστό ακόμη και τ΄αφήνουμε όλα για 10 ακόμη λεπτά.
Τα κυδώνια χρειάζονται χρόνο για να γίνουν αλλά το ψαρονέφρι επειδή το θέλουμε μαλακό πρέπει το πολύ στα 30 λεπτά να το βγάλουμε από την κατσαρόλα.
Συνεχίζουμε να βράζουμε τη σάλτσα με τα κυδώνια κι όταν αυτά μαλακώσουν, ρίχνουμε το διαλυμμένο σε κρύο νερό κορν φλάουερ και δένουμε τη σάλτσα, ανακατεύοντας με μια κουτάλα.
Σερβίρουμε το ψαρονέφρι σε κομμάτια ίδιους μεγέθους με λίγη σάλτσα από πάνω και την υπόλοιπη σε ξεχωριστό μπολ.
Γαρνίρουμε με τα κυδώνια και το δεντρολίβανο.
Από https://www.facebook.com/womannow.gr/