ΕΚΜΕΚ ΚΑΝΤΑΪ́ΦΙ!!!!! Φωτογράφιση και συνταγή από Τζέλα Αντωνοπούλου..!!!
Από τα ωραιότερα και αγαπημένα γλυκάκια!!!!!
( Για ταψακι 35*25)
Υλικά
1/2 κιλό καταιφι
150 γρ βούτυρο αγελάδος Δωδώνη
Σιρόπι
600 γρ νερό
700 γρ ζάχαρη
Χυμό από μισό λεμόνι
1 κ.σ μέλι
Για την κρέμα
6 φλ γάλα
5 κ.σ κορν φλάουρ
8 κ.σ κοφτές ζάχαρη
2 αβγά
2 βανιλιες
2 κ.σ βούτυρο
1 κ.γ μπεικιν παουντερ
Για τη σαντιγί
600 γρ κρέμα γάλακτος
2 κ.σ ζάχαρη άχνη
Αμύγδαλο φιλέ για διακόσμηση και φρουι γλασε ή γλυκό του κουταλιού νεράντζι ( του ταιριάζει πολύ) ή πορτοκάλι ή κερασάκι.
Κανέλα
Εκτέλεση
Αφρατευω το καταιφι μου και το στρώνω στο ταψί.
Λιώνω το βούτυρο και βρέχω όλο το καταιφι καλά.
Ψήνω σε προθερμασμενο φούρνο στους 170 για περίπου 45 λεπτά , βγάζω από το φούρνο και αφρατευω με ένα πιρούνι το καταΐφι μου και το βάζω για άλλα 10 λεπτά να ψηθεί μέχρι να χρυσαφισει ωραία.
Ωστόσο φτιάχνω το σιρόπι μου.
Βράζω τη ζάχαρη και το νερό για 5 λεπτά, προσθέτω το μέλι και το λεμόνι και αφήνω να πάρει 2 βρασεις ακόμα.
Σιροπιαζω το καυτό καταιφι με το ζεστό ( όχι καυτό) σιρόπι.
Πασπαλιζω το καταιφι μου με μπόλικη κανέλα.
Αφήνω να τραβηξει.
Σε μια κατσαρόλα βάζω το γάλα (από το οποίο κρατάω ένα φλυτζάνι για να διαλύσω το κορν φλάουρ) να βράσει.
Σε ένα μπολ βάζω το γάλα που κράτησα και διαλύω το κορν φλάουρ και προσθέτω και τα αβγά . Ανακατεύω καλά .
Όταν έχει κάψει το γάλα παίρνω 1-2 κουτάλες και προσθέτω στο μείγμα των αβγών για να ζεσταθούν Γυρίζω στην κατσαρόλα και ανακατεύω μέχρι να πήξει η κρεμουλα.
Προσθέτω στο τέλος τις βανιλιες και το βούτυρο . Τέλος πασπαλιστα ρίχνω πάνω στην κρέμα το μπεικιν και ανακατεύω επιφανειακά αρχικά να λιώσει το μπεικιν και να αφρισει.
Ενσωματωνω σε όλη την κρέμα.
( Η κρεμουλα με αυτό τον τρόπο γίνεται αφράτη και βελούδινη).
Αφήνω στην άκρη να κρυώσει το γλυκό μου.
Στο μίξερ χτυπάω τη κρέμα γάλακτος με την άχνη να γίνει σαντιγί.
Απλώνω πάνω στην κρέμα και πασπαλιζω με αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο ή φυστίκι Αιγίνης και έξτρα κανελιτσα.
Διακοσμώ με γλυκό του κουταλιού.
Αφήνω να παγώσει ιδανικά όλη τη νύχτα. Καλή επιτυχία!!!!!
Από Μαγειρεύουμε με την Γωγω Σαμίου - Gogo Samiou.-Οι χρυσοχερες-ηδες