Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Καλαμποκόψωμο ή μπομπότα ανεβατή στη γάστρα !!!


Tzela Antonopoulou

Καλαμποκόψωμο ή μπομπότα ανεβατή στη γάστρα .... ζεστή ζέστη μόλις ξεφούρνισα.........!!!!!!

Μπομπότα ....το ψωμάκι των φτωχών....
κατά τη διάρκεια της κατοχής στην Ελλάδα..... αλλά και ένα ψωμάκι πολυτελείας στις μέρες μας ......για την Ηπειρωτική Ελλάδα κυρίως και όχι μόνο......!!!!!
Το δοκίμασα πρώτη φορά στα Γιάννενα.....και η γεύση του και το άρωμα του με κέρδισαν απόλυτα!!!!
Παρασκευάζεται είτε με μαγιά ( ανεβατή μπομπότα) είτε με διογκωτικά (λειψή μπομπότα) σε γλυκιά και σε αλμυρή εκδοχή.
Ένας διατροφικός θησαυρός κατά τους σύγχρονους διατροφολόγου αφού είναι πλούσιο σε θειαμίνη , νιασίνη και φυλλικό οξύ....!!!!!

Υλικά
500 γρ αλεύρι καλαμποκιού καλής ποιότητας( ζητήσετε από το φούρνο της γειτονιάς σας καλύτερα)
500 γρ αλεύρι μαλακό
2 φακελάκια μαγιά
3 κ.γ αλάτι
1 κ.γ ζάχαρη
6 κ.σ λάδι
700 γρ περίπου χλιαρό νερό





Εκτέλεση
Σε λεκανίτσα ζυμώματος βάζω το αλεύρι ( και τα δύο είδη) κάνω μια λακουβιτσα στο κέντρο και προσθέτω το νερό τη μαγιά , τη ζάχαρη , το λάδι και περιμετρικά στο αλεύρι προσθέτω και το αλάτι( να μην έρθει σε επαφή με τη μαγιά)
Ζυμώνω μέχρι να έχω ένα ωραίο αφράτο εύπλαστο ζυμαράκι.
Πασπαλιζω ένα μπολ με λίγο αλεύρι το κλείνω καλά και το βάζω στο ψυγείο για 12 ώρες( το φτιάχνω το βραδάκι και το ψήνω το πρωί).
Το βγάζω από το ψυγείο , και με λίγο αλεύρι στον πάγκο μου κάνω τρία τέσσερα διπλώματα.
Βάζω το ψωμάκι μου πάνω σε λαδόκολλα και το αφήνω σκεπασμένο μεχρι να ζεσταθεί ο φούρνος μου.



Προθερμαινω το φούρνο στους 250 βαθμούς και παράλληλα και τη γάστρα που θα βάλω το ψωμί.
Αφού κάψει και η γάστρα μεταφέρω το ψωμάκι μέσα και ψήνω με κλειστό καπάκι για 30 λεπτά και μετά για άλλη μισή ώρα στους 170 βαθμούς με ανοιχτό καπάκι.
Αφήνω να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.Καλή επιτυχία!!!!

Συνταγή φωτογραφία από κ. Tzela Antonopoulou-Οι Χρυσοχέρες-ηδες !!