Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Κασερόψωμο !!!!


 
ΣΠΕΣΙΑΛ ΚΑΣΕΡΟΨΩΜΟ!!!!!

ΥΛΙΚΑ:

2 ποτηρια γαλα φρεσκο χλιαρο προς ζεστο,

1 ποτηρι σπορελαιο,

25 γρ μαγια νωπη η 1 φ.ξερη,

1 κ.σ.ζαχαρη,

2 ασπραδια αυγων,

1 κ.γ.αλατι,

6 ποτηρια αλευρι,

300 γρ τριμμενο κασερι,

2 φλ.του ελληνικου καφε λαδι μεσα σε μπολακι ανακατεμενο με 1 κ.σ.αλευρι!!!! 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ::

Βαζουμε την μαγια και την ζαχαρη σε ενα μπολ!

Ριχνουμε το γαλα και ανακατευουμε με ξυλινη κουταλα!

Συνεχιζουμε ριχνουμε το σπορελαιο,τα ασπραδια,το αλατι και ανακατευουμε με ξυλινη κουταλα!

Τελος ριχνουμε ποτηρι -ποτηρι το αλευρι και ανακατευουμε με ξυλινη κουταλα!

Λαδωνουμε τον παγκο και βαζουμε την ζυμη πανω!

Αρχιναμε να την ζυμωνουμε με λαδωμενα χερια.ωσπου να γινει λεια!!!!

Την ξαναβαζουμε σε μπολ και την σκεπαζουμε πολυ καλα πρωτα με μεμβρανη και απανω μια κουβερτα!

Την αφηνουμε για 1 ωρα και 10 λεπτα!!

Στην συνεχεια την βαζουμε πανω στον παγκο!

Την κοβουμε 3 κομματια!

Αυτα τα κομματια τα φτιαχνουμε μπαλες!

Αυτες τις μπαλες τις ανοιγουμε φυλλα τετραγωνα!!!

Αλείφουμε τα φυλλα με το λαδι που εχουμε ανακατεψει με το αλευρι!!!

Ριχνουμε στα φυλλα κασερι!!

Και στην.συνεχεια τα ρολαρουμε ετσι φτιαχνουμε 3 ρολα!

Λαδωνουμε το πυρεξ η το ταψι μας!!

Κοβουμε κομματια ιδια τα ρολα !!

Καθε κομματι το παταμε λιγο με το χερι!

Και στην συνεχεια αρχιναμε να τα στηνουμε λιγο ορθια στο ταψι μας η πυρεξ μας!

Τα σκεπαζουμε για 35 λεπτα!

Τελος χτυπαμε 2 κροκους με 2 κ.σ.γαλα καο τα αλοιφουμε!

Ψηνουμε στους 180 β προθ.αντι.μεσαια σχαρα μεχρι να κοκκινίσουν!!

Στο τελευταιο πενταλεπτο ανοιγουμε τον φουρνο τα βγαζουμε και ριχνουμε ενδιαμεσα τους τριμμενο κασερι!

Το ξαναβαζουμε λιγο στον φουρνο ισα να λιωσει!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  κ. Tzeni Tsanaktsidou ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!!

Μπάμιες !!!

·
Λαδερό φαγάκι Μπάμιες !!!!

 

Υλικά

2 ξερά κρεμμύδια σε φέτες λάδι στον ταβα μου αλάτι και τα αχνίζω μέχρι να μαλακώσουν. 

Ρίχνω τις μπάμιες πιπέρι άνηθο ντομάτα 🍅 δικιά μου . 

Αφού αχνιστούν όλα μαζί ρίχνω ζεστό νεράκι ίσα που να τα σκεπάζει. 

Κάπου κάπου κουνάω τον ταβά μου δεν ανακατεύω για να μην διαλυθούν. 

Βάζω το καπάκι και βράζω μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες και να μείνει το φαγητό μου με το λαδακι του.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Βουλα Πολυζου Οι Χρυσοχέρες-ηδες !!!

Γαλατόπιτα με φύλλο από καλαμποκάλευρο !!!


ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ !!!!!! 

Με φύλλο από Καλαμποκάλευρο Γλυκιά.... Και Μέτρια. 

Για να μην φτιάξω 2 χώρισα με ζυμαρακι το ταψί για τους παράξενους τις οικογένειάς. 

Για τα φύλλο 

700 γρ Αλεύρι 

αλάτι 

λάδι 

λίγη ζάχαρη και νεράκι να γίνει ένας πηχτός χυλος. 

Βάζουμε βιταμ στο ταψί και λίγο λάδι και απλώνω το χυλό. 

Σηκώνοντας στις άκρες κοθρω. 

Χωρίζω και το 1/3 του ταψιού με το ίδιο χυλό. 

Για το κουρκούτι 2 λίτρα γάλα ενάμιση στην κατσαρόλα καί το μισό λιώνω 11 κουταλιές της σούπας αλεύρι.βαζω το γάλα στη φωτιά με λίγο αλάτι και όταν πάρει να ζεσταθεί ρίχνω το χυλό με το αλεύρι και ανακατεύω μέχρι να πήξει. 

.


Κατεβάζω από την φωτιά ρίχνω μία κουταλιά της σούπας βιταμ λίγη ζάχαρη για την μέτρια και 2 αυγά ανακατεύω γρήγορα για να μην ψηθούν τα αυγά. 

Αδειάζω το 1/3 στο χωρισμένων ταψί.

 Ρίχνω την υπόλοιπη ζάχαρη για την γλυκιά και την ρίχνω στο ταψί. 

Κόβω λίγα κομματάκια βιταμ καί λίγο λάδι και ψήνω στους 230 πάνω κάτω για 45 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθεί το μπομποτα. 

Και τώρα το καλύτερο μου να μαζέψω το κουρκούτι από την κατσαρόλα !!!!!!! Είμαι η μόνη που το κάνει???? Η το κάνετε και εσείς ?????

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Βουλα Πολυζου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Γαλακτομπούρεκο !!!

Γαλακτομπούρεκο με υπέροχη αφράτη κρέμα!!!


Υλικά
1 πακ.φυλλο κρούστας
1 λίτρο γάλα
1 φλ ζάχαρη
180 γρ σιμιγδάλι ψιλό
3 αυγά
200 γρ βουτηρο αγελαδος λιωμμένο κρυο για τα φύλλα + 50 γρ για την κρέμα
1 βανίλια
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Σιρόπι
3 φλ ζάχαρη
3 φλ νερό
1 ξύλο κανέλας
1 φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
Πρώτα φτιάχνω το σιρόπι για να κρυώσει καλά.Βαζω όλα τα υλικά και βράζω 7-8 λεπτά από το σημείο βρασμού !
Για την κρέμα
Χτυπαω τα αυγά με την ζάχαρη πολυ καλά να φουσκώσουν προσθέτω την βανίλια το ξύσμα και το σιμιγδάλι και συνεχίζω το χτύπημα να ενσωματουθουν. Αφήνω στην άκρη βάζω το γάλα να ζεσταθεί.Μολις ζεσταθεί παίρνω ένα φλιτζάνι από το γάλα και το ανακατέυω με το μείγμα των αυγών να ενσωματωθεί μετά το προσθέτω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατέυω συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάζω από την φωτιά προσθέτω τα 50 γρ βουτηρο και ανακατέυω μέχρι να λιώσει και να έχω μια αφράτη κρέμα.Σε ένα βουτηρομένο ταψάκι 32 εκ βάζω τα μισά φύλλα κρούστας βουτηρώνοντας τα ένα ένα προσθέτω την κρέμα την ισιωνω και καλύπτω με τα υπόλοιπα φύλλα βουτηρωνοντας το κάθε φύλλο. Χαράζω ελαφρά .Ρίχνω όλο το υπόλοιπο βουτηρο που περίσσεψε ραντιζω με λίγο νεράκι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις περίπου μια ώρα ανάλογα τον φούρνο σας μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Μόλις βγει από τον φούρνο σιροπιάζω σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι και αφήνω να κρυώσει πολύ καλά!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή   Αλεξάνδρα Κυριάκη ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

Πεϊνιρλί!!!!


Πεϊνιρλί!!!!! Αφράτα  αφράτα για το βράδυ..αλλά και όλες τις ώρες !!!!


Για την ζύμη
1 φλ γάλα χλιαρό
1 φακ μαγιά
1/2 φλ ηλιέλαιο
1 κ.γ ζάχαρη
1/2 Κ.γ αλάτι
3 φλ αλέυρι γ.ο.χ
Λίγο βούτυρο  λιωμμένο για το άλειμμα
Βάζω το γάλα με την μαγιά το  ηλιέλαιο και την ζάχαρη και ανακατέυω καλά προσθέτω το αλάτι και το αλεύρι σιγά σιγά ζυμώνοντας μέχρι να έχω ένα εύπλαστο ζυμαράκι που να μην κολλάει στα χέρια. Αφήνω σκεπασμένο σε ζεστό μέρος μιά ωρα να φουσκώσει.Παίρνω ένα μπαλάκι ζύμης το κάνω βαρκούλα βάζω τυράκι κασέρι τριμμένο αλλαντικά της αρεσκείας σας μπέικον λουκανικάκια και ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.Μόλις τα βγάλω ζεστά από τον φουρνο τα αλείφω με το βούτυρο!!! Η δόση βγάζει 8 πεινερλι!!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Αλεξάνδρα Κυριάκη ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ 

Σουπιές με σπανάκι !!!



Σουπιές με σπανάκι  !!! Κλασικό φαγητό απλό και νόστιμο !!!


Υλικά
1 κιλό σουπιες
1 κιλό σπανάκι
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κρεμμύδι ξερό
Άνηθο
Λάδι αλάτι πιπέρι
Λεμόνι
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζω λάδι και σωταρω τις σουπιες μαζί με το  ξερο κρεμμύδι σβήνω με το κρασί αφήνω να εξατμιστεί και μετά προσθέτω ζεστό νερό και σιγοβράζω μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνω στην άκρη.Σε μια πλατιά κατσαρόλα τριγαρίζω με λίγο λάδι τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το σπανάκι να μειωθούν στον όγκο μετά τα προσθέτω στην κατσαρόλα με τις σουπιες. Ρίχνω και τον άνηθο αλάτι πιπέρι και αν χρειαστεί λίγο ζεστό νεράκι και  σιγοβράζω μέχρι να μείνουν με το λάδι τους. Προς το τέλος προσθέτω και τον χυμό από 1 λεμόνι.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Αλεξάνδρα Κυριάκη ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Μυδοπίλαφο!!


Μυδοπίλαφο!! Πεντανόστιμο νηστίσιμο φαγάκι !!!!


1 σακουλάκι μύδια καθαρισμενα
1 .5 φλ ρύζι κίτρινο
3 φλ νερό
Λίγο  άνιθο
Λίγο  μαιντανό
1 φρέσκο κρεμυδάκι
1 σκόρδο σκορδο ψιλοκομμένο
1 ξερό κρεμύδι ψιλοκομμένο
3 ντομάτες σε κυβακια
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 ποτήρι χυμό ντομάτας
Λάδι αλάτι πιπερι


Βάζω τα μύδια τα πάρουν μια βράση και πετάω το πρώτο νερό.
 Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζω  λαδι  και τσιγαριζω τα  κρεμμύδια το σκόρδο   για μερικά λεπτά. Προσθέτω τα μύδια σβήνω με το κρασί αφήνω λίγο να εξατμιστεί και προσθέτω τις ντομάτες αφήνω λίγο να βγάλουν τα υγρά τους και προσθέτω το ρύζι ανακατέυω λίγο να τσιγαριστεί και μετά προσθέτω το νερό και τον χυμό ντομάτας και  σιγοβράζω  20 λεπτά περίπου .Πεντε λεπτα πριν το τέλος προσθέτουμε  τον άνηθο τον μαϊντανό  αλάτι πιπέρι.Αφηνω 5 λεπτά να  σταθεί και σερβίρω με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό!!! Καλή όρεξη!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Αλεξάνδρα Κυριάκη ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ