Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Κοτόπουλο με μπάμιες στην γάστρα !!!



ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ ΣΤΟ ΠΉΛΙΝΟ... !!!Η νοστιμιά του δεν περιγράφετε...!!!!!!Ένα φαγάκι πολύ πολύ  αγαπημένο......!!!!!


Υλικά
1 κοτόπουλο χωριάτικο τεμαχισμένο 2,5 κιλά περίπου
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο σε φέτουλες
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3  ντομάτες κομμένες σε κύβους
1 κ.γ γεμάτο πελτέ
1 ποτηράκι  χυμό ντομάτας
1/2 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
1 κιλό μπάμιες φρέσκες ή κατεψυγμένες
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Τεμαχιζω την κότα και αφαιρώ το περίσσιο λιπακι.
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι θωρακιζω καλά το κρέας μέχρι να πάρει ωραίο καραμελενιο χρώμα.
Προσθέτω το κρεμμυδάκι και το σκόρδο ψιλοκομμένο και ανακινω το σκεύος να ανταλλάξουν αρώματα και συνεχίζω τη συβραση μέχρι να γίνουν διάφανα τα κρεμμύδια.
Προσθέτω τον πελτέ και τον καβουρδιζω ελαφρώς.
Σβήνω με το κρασί κι αφού εξατμιστεί το αλκοόλ , προσθέτω την ντομάτα που έχω κόψει σε κύβους και τον μαϊντανό.
Αλατοπιπερωνω , ανακινω το σκεύος και μόλις πάρει 1-2 χοχλους κατεβάζω από την φωτιά.
Γυρίζω το κρέας μεσα στην πυλινη γάστρα προσθέτω το χυμό ντομάτας και 2-3 ποτήρια νερό( να μην σκεπάζει το κρέας , περίπου μέχρι τη μέση)
Σκεπάζω με το καπάκι και ψήνω στους 190 βαθμούς για δύο ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Προσθέτω και τις μπάμιες και συνεχίζω για 40 λεπτά ακόμα.
Αν βάλετε κατεψυγμένες μπάμιες τις βάζετε απευθείας από την κατάψυξη.
Θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο όμως μέχρι να αποκτήσει πάλι θερμοκρασία το φαγάκι σας για να ξεκινήσει να ψήνεται με τις μπάμιες.
Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκες , καθαρίστε περιμετρικά το κοτσάνι από τις μπάμιες , τοποθετήστε τες μεσα σε ταψακι , πασπαλιστε με λίγο χοντρό αλάτι και ξύδι και άφηστε για δύο ώρες στον ήλιο.
Ξεπλένετε τις μπαμιες και βάλτε τες σε ταψακι με αντικολλητικό χαρτί , πασπαλιστε με λαδακι και ψηστε στο αεροθερμο στους 200 ίσα να στεγνώσουν από τα υγρά που βγάζουν.
Είναι έτοιμες για μαγείρεμα.
Σε αυτό το στάδιο όταν παγώσουν μπορείτε να φυλάξετε σε σακουλάκια τροφίμων και να τις βάλετε κατάψυξη!!!!
Καλή επιτυχία!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Tzela AntonopoulouΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Μανέστρα σουπίτσα !!!!



Μία σουπιτσα με Μανέστρα συνήθως για βράδυ..... Με τυράκι φέτα και κύβους λαχανικών!!!


Βάζω λάδι στην κατσαρόλα και καβουρδιζω ένα φλιτζάνι του τσαγιού Μανέστρα λίγο να θωρακιστη. Έχω ζεστανει νερό και ρίχνω για ένα φλυτζάνι Μανέστρα 8 φλυτζάνια νερό 2 κύβους λαχανικών αλάτι πιπέρι και βράζω για 20 λεπτά περίπου.
Σερβίρω με τριμμένη φέτα .
Έγινε ΠΕΝΤΑΝΌΣΤΙΜΗ !!!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από  κ. Βουλα ΠολυζουΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Γιαννιώτικο φανταστικό !!!


 
Γιαννιώτικο!!!


1 κιλό φύλλα κρούστας
300γρ. Κανταΐφι
1 σακουλάκι φρυγανιά
1 κ. σ. Και 1/4 κανέλα
600 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
1 λίτρο ηλιέλαιο (αφήνουμε ένα δάχτυλο στο μπουκάλι)
Για το σιρόπι:
1,5 κιλό ζάχαρη
5 ποτήρια νερό
Χυμό από μισό λεμόνι
3 βανίλιες
2 κ.σ γλυκόζη
Βράζουμε το σιρόπι 10 λεπτά. Τη γλυκόζη τη βάζουμε στο τέλος του βρασμού.
Ψήσιμο :
Στο μεγάλο ταψί του φούρνου, στη μέση, ψήνουμε για 1 ώρα και 40' στους 150 βαθμούς στον αέρα. Τα τελευταία 7-10 λεπτά ανεβάζουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς για να ροδίσει.


Εκτέλεση:
Βάζουμε στο μπλέντερ τα καρύδια με τη φρυγανιά και τα σπάμε ελαφρώς. Τα βάζουμε σε ένα μπολ. Από δίπλα έχουμε το κανταΐφι ξεχωρίζμένο και σπασμένο. Βάζουμε δύο φύλλα μαζί. Στην άκρη του φύλλου βάζουμε το μίγμα από το καρύδι και τη φρυγανιά και από πάνω στρώνουμε αρκετό κανταΐφι και το τυλιγουμε σφιχτά σε ρόλο. Όταν γεμίσει το ταψί κόβουμε στα τέσσερα με κοφτερό μαχαίρι, ώστε να κοπεί μέχρι κάτω. Στη συνέχεια το περιχύνουμε με το λάδι ώστε να πάει παντού. Το ψήνουμε και το αφήνουμε ώστε να είναι καλά ζεστό και το περιχύνουμε με το σιρόπι. Και το σιρόπι το αφήνουμε λίγα λεπτά να μην είναι τελειως καυτό.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Maria Samara MoraΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Πίτσα Χωρίς Μαγιά στο Τηγάνι σε 5' !!!!

Πίτσα Χωρίς Μαγιά στο Τηγάνι σε 5' - Η οικογένεια σας θα την λατρέψει | Συνταγή για εύκολη πίτσα!!!
Σας δείχνω πως να φτιάξετε μια συνταγή για Εύκολη πίτσα στο τηγάνι που γίνεται σε 5 λεπτά και τα παιδιά σας θα την λατρέψουν!!
ΥΛΙΚΑ
🔪270 γρ αλεύρι που φουσκώνει
🔪200 μλ κεφίρ
🔪1 κτγ αλάτι
🔪1 κτσ ελαιόλαδο
------------------------------------------
🔪1 κόκκινη πιπεριά
🔪1 πράσινη πιπεριά
🔪3 φέτες μπέικον
🔪200 γρ λευκό τυρί τσένταρ
🔪250 γρ τυρί μοτσαρέλα
🔪3 μανιτάρια
-------------------------------------------
🔪200 γρ σάλτσα ντομάτας
🔪Ελαιόλαδο
🔪Ρίγανη
🔪Αλάτι
-------------------------------------------
🔪Ψιλό σιμιγδάλι
🔪ελαιόλαδο

 Δείτε την συνταγή εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=W5Phr9mN79U 😊👌
 

Ρεβίθια με άλλο τρόπο μαγειρεμένα πεντανόστιμα !!!!


 Σημερινό ...Μαγειρέψτε τα ρεβίθια έτσι όπως σας τα λέω και θα δείτε νοστιμιά ..ούτε ξαφρίσματα ούτε κόπος !!!!Απίστευτα νόστιμα χυλωμένα ..  Σιφνέικα !!!

Με ρωτάτε αν βάζω σόδα ή αλάτι οταν τα μουσκεύω ..όχι δεν βάζω τίποτα κ γίνονται λιώμα κ χυλωμένα !!!!! Η σόδα αλλάζει  το ρεβίθι κ την γεύση όσο κ να τα ξεπλύνουμε !

 Από το βράδυ πλένω κ βάζω τα ρεβίθια στο νερό να τα σκεπάζει καλά ..την άλλη μέρα τα στραγγίζω.

Βάζω λάδι στην κατσαρόλα κόβω 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φετάκια ρίχνω κ τα ρεβίθια που τα έχω στραγγίξει και ανακατεύω σοτάροντας για 10 λεπτά και ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα .

Ρίχνω πιπεράκι λίγο κουρκουμά --προαιρετικά-και 1 με 2 φύλλα δάφνης.

.

Προσθέτω αμέσως μετά καυτό  νερό να τα σκεπάσει αρκετά και τα μαγειρεύω μέχρι να χυλώσουν ..αν χρειαστεί προσθέτω πάντα ζεστό νερό

Στην μέση του μαγειρέματος προσθέτω κ αλάτι .

.


Στο τέλος κ αφού μαγειρευτούν ρίχνω στυμμένο λεμόνι τον χυμό ..στον οποίο έχω βάλει μία κουταλιά κοφτή σούπας ή κορν φλάουρ ή αλεύρι κ το έχω ανακατέψει καλά .

Είναι φανταστικά να τα δοκιμάσετε !!!



Εγώ βάζω κι έναν κύβο για νοστιμιά περισσότερη ..αν θέλετε βάλτε,αν δεν σας αρέσει μην βάζετε ..

Σήμερα δεν έβαλα δάφνη ..έβαλα μία τσιμπιά κύμινο ..του πάει απίστευτα !!!

Τα κρεμμύδια λιώνουν δεν τα βλέπετε οταν μαγειρευτούν κ δίνουν την απίστευτη νοστιμιά στο φαγητό ..!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Tυροπιτούλα εξπρες στην τοστιέρα !!!


 Ενα νόστιμο κ πανεύκολο σνακ απλό κ πεντανόστιμο που θα γίνει το αγαπημένο σου !!!! Τυροπιτούλα στην τοστιέρα με 3 απλά υλικά στο τσακ μπαμ να την απολαύσεις ζεστή ζεστή όπως κι εγώ τώρα !!!!!

 Υλικά 

 250 γραμ φέτα 

60 γραμ αλεύρι --Είναι 2 και μισή κουταλιές σούπας γεμάτες --

1 αυγό

2 κουταλιές σούπας νερό  

.


Ολα τα υλικά στο μπολ  εκτός την φέτα και τα ανακατεύουμε καλά .

Αμέσως μετά προσθέτουμε την φέτα τριμμένη με το χέρι ..εγώ έβαλα αρκετούτσικη .

.


Αδειάζουμε το μείγμα στην λαδόκολλα και το κλείνουμε διπλώνοντας την όπως βλέπετε στην φωτό .

Εχουμε ανάψει την τοστιέρα να ζεσταθεί το τοποθετούμε κ την κλείνουμε .

.


Το αφήνουμε να ψηθεί καλά θα το καταλάβουμε από τις γραμμές που θα σχηματιστούν ..εμένα στην δικιά μου τοστιέρα μου πήρε 1 τεταρτάκι ..επίσης οταν έκανε τις γραμμές το ξεσκέπασα από πάνω έκλεισα την τοστιέρα κ εψησα λίγο ακόμη !

Δοκιμάστε την είναι φανταστική !!!!

Την συνταγή την είδα στο Athensmagazine !

.



.


Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Κοτόπουλο μεθυσμένο !!!



ΚΟΤΌΠΟΥΛΟ ΚΑΘΙΣΤΟ ... ΚΑΙ ΜΕΘΥΣΜΈΝΟ!!!!


Ιδέα συνταγής  του Άκη Πετρετζίκη.
-Παίρνουμε το κοτόπουλο και Αφού το καψαλίσουμε δένουμε τις φτερούγες πισθάγκωνα με σύρμα ή σπάγκο και τα πόδια τα δένουμε μπροστά.  
-Ανακατεύουμε αλάτι,  πιπέρι, κύμινο,  ρίγανη,  μουστάρδα ' λεμόνι  και λάδι ώστε να γίνει μια κρέμα πηχτή που  να στέκεται πάνω στην κότα, όταν την αλείφουμε.
-Παίρνουμε  ένα κουτί μπύρας. Αδειάζουμε τη μισή  σε ένα ποτήρι για να τη χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα. Την υπόλοιπη την αφήνουμε στο κουτάκι το οποίο τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο αφήνοντας ανοικτό το στόμιο του κουτιού  και βάζουμε την κότα να καθήσει πάνω στο κουτάκι βάζοντας το μέσα στην κοιλιά της. Έτσι η κότα θα είναι σα να κάθεται, ενώ η μπύρα μέσα στην κότα θα την αρωματίσει και θα την κρατήσει ζουμερή.
-Βάζουμε την κότα όρθια σε στρογγυλό ταψί για να μπορούμε να το γυρνάμε μέσα στο φούρνο. Ριχνουμε την υπόλοιπη μπυρα στο ταψί με λίγο νερό
- Τη βάζουμε σε χαμηλή σχάρα  στο φούρνο και την ψήνουμε στο αερόθερμο φροντίζοντας να  γυρίζουμε το ταψί για να ψηθεί ομοιόμορφα ενώ την αλείφουμε με λαδολέμονο αφου φερει κρουστά για να μην καεί.
- 1 μισή κιλό κότα θέλει περίπου 1 μιση ώρα . Καμία ώρα πριν την βγάλουμε από το φούρνο βάζουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτε,αφού πρώτα τις ανακατέψαμε με αλάτι ,πιπέρι, ρίγανη ,κουρκουμά λαδολέμονο και χυμό πορτοκάλι . Εγώ δεν βαζω νερό στις πατάτες φούρνου αλλά χυμό πορτοκάλιου και λεμονιού.
Με αυτόν τον τρόπο ψησίματος ή κότα είναι σα να βγήκε απο τη σούβλα γιατί ψήνεται ομοιόμορφα γύρω γύρω.

Εκτέλεση φωτό από κ.   Antonios NikolaidisΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ