Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Κοτόπουλο μεθυσμένο !!!



ΚΟΤΌΠΟΥΛΟ ΚΑΘΙΣΤΟ ... ΚΑΙ ΜΕΘΥΣΜΈΝΟ!!!!


Ιδέα συνταγής  του Άκη Πετρετζίκη.
-Παίρνουμε το κοτόπουλο και Αφού το καψαλίσουμε δένουμε τις φτερούγες πισθάγκωνα με σύρμα ή σπάγκο και τα πόδια τα δένουμε μπροστά.  
-Ανακατεύουμε αλάτι,  πιπέρι, κύμινο,  ρίγανη,  μουστάρδα ' λεμόνι  και λάδι ώστε να γίνει μια κρέμα πηχτή που  να στέκεται πάνω στην κότα, όταν την αλείφουμε.
-Παίρνουμε  ένα κουτί μπύρας. Αδειάζουμε τη μισή  σε ένα ποτήρι για να τη χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα. Την υπόλοιπη την αφήνουμε στο κουτάκι το οποίο τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο αφήνοντας ανοικτό το στόμιο του κουτιού  και βάζουμε την κότα να καθήσει πάνω στο κουτάκι βάζοντας το μέσα στην κοιλιά της. Έτσι η κότα θα είναι σα να κάθεται, ενώ η μπύρα μέσα στην κότα θα την αρωματίσει και θα την κρατήσει ζουμερή.
-Βάζουμε την κότα όρθια σε στρογγυλό ταψί για να μπορούμε να το γυρνάμε μέσα στο φούρνο. Ριχνουμε την υπόλοιπη μπυρα στο ταψί με λίγο νερό
- Τη βάζουμε σε χαμηλή σχάρα  στο φούρνο και την ψήνουμε στο αερόθερμο φροντίζοντας να  γυρίζουμε το ταψί για να ψηθεί ομοιόμορφα ενώ την αλείφουμε με λαδολέμονο αφου φερει κρουστά για να μην καεί.
- 1 μισή κιλό κότα θέλει περίπου 1 μιση ώρα . Καμία ώρα πριν την βγάλουμε από το φούρνο βάζουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτε,αφού πρώτα τις ανακατέψαμε με αλάτι ,πιπέρι, ρίγανη ,κουρκουμά λαδολέμονο και χυμό πορτοκάλι . Εγώ δεν βαζω νερό στις πατάτες φούρνου αλλά χυμό πορτοκάλιου και λεμονιού.
Με αυτόν τον τρόπο ψησίματος ή κότα είναι σα να βγήκε απο τη σούβλα γιατί ψήνεται ομοιόμορφα γύρω γύρω.

Εκτέλεση φωτό από κ.   Antonios NikolaidisΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ