Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Κοτόπουλο με μπάμιες στην γάστρα !!!



ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ ΣΤΟ ΠΉΛΙΝΟ... !!!Η νοστιμιά του δεν περιγράφετε...!!!!!!Ένα φαγάκι πολύ πολύ  αγαπημένο......!!!!!


Υλικά
1 κοτόπουλο χωριάτικο τεμαχισμένο 2,5 κιλά περίπου
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο σε φέτουλες
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3  ντομάτες κομμένες σε κύβους
1 κ.γ γεμάτο πελτέ
1 ποτηράκι  χυμό ντομάτας
1/2 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
1 κιλό μπάμιες φρέσκες ή κατεψυγμένες
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Τεμαχιζω την κότα και αφαιρώ το περίσσιο λιπακι.
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι θωρακιζω καλά το κρέας μέχρι να πάρει ωραίο καραμελενιο χρώμα.
Προσθέτω το κρεμμυδάκι και το σκόρδο ψιλοκομμένο και ανακινω το σκεύος να ανταλλάξουν αρώματα και συνεχίζω τη συβραση μέχρι να γίνουν διάφανα τα κρεμμύδια.
Προσθέτω τον πελτέ και τον καβουρδιζω ελαφρώς.
Σβήνω με το κρασί κι αφού εξατμιστεί το αλκοόλ , προσθέτω την ντομάτα που έχω κόψει σε κύβους και τον μαϊντανό.
Αλατοπιπερωνω , ανακινω το σκεύος και μόλις πάρει 1-2 χοχλους κατεβάζω από την φωτιά.
Γυρίζω το κρέας μεσα στην πυλινη γάστρα προσθέτω το χυμό ντομάτας και 2-3 ποτήρια νερό( να μην σκεπάζει το κρέας , περίπου μέχρι τη μέση)
Σκεπάζω με το καπάκι και ψήνω στους 190 βαθμούς για δύο ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Προσθέτω και τις μπάμιες και συνεχίζω για 40 λεπτά ακόμα.
Αν βάλετε κατεψυγμένες μπάμιες τις βάζετε απευθείας από την κατάψυξη.
Θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο όμως μέχρι να αποκτήσει πάλι θερμοκρασία το φαγάκι σας για να ξεκινήσει να ψήνεται με τις μπάμιες.
Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκες , καθαρίστε περιμετρικά το κοτσάνι από τις μπάμιες , τοποθετήστε τες μεσα σε ταψακι , πασπαλιστε με λίγο χοντρό αλάτι και ξύδι και άφηστε για δύο ώρες στον ήλιο.
Ξεπλένετε τις μπαμιες και βάλτε τες σε ταψακι με αντικολλητικό χαρτί , πασπαλιστε με λαδακι και ψηστε στο αεροθερμο στους 200 ίσα να στεγνώσουν από τα υγρά που βγάζουν.
Είναι έτοιμες για μαγείρεμα.
Σε αυτό το στάδιο όταν παγώσουν μπορείτε να φυλάξετε σε σακουλάκια τροφίμων και να τις βάλετε κατάψυξη!!!!
Καλή επιτυχία!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Tzela AntonopoulouΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ