Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας !!!




Υλικά
2 συσκευασίες αποφλοιωμένα ντοματάκια (πομοντόρια μακρόστενα) ή 1 κιλό φρέσκα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
2-3 πρέζες ζάχαρη
λίγες σταγόνες ξύδι από κρασί
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
λίγα φύλλα βασιλικό φρέσκο
Για την μακαρονάδα
500 γραμ. σπαγγέτι
ελαιόλαδο για το τελείωμα
τριμμένο τυρί παρμεζάνα ή πεκορίνο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Για την κόκκινη σάλτσα ναπολιτάνα, λιώνουμε τα πομοντόρια με τα χέρια σε μπολ. Κρατάμε όλο τον χυμό τους.

Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα στην εποχή τους, τα αποφλοιώνουμε, τα κόβουμε στην μέση και τα ζουλάμε να φύγουν οι σπόροι. Τα λιώνουμε με τα χέρια σε ένα μπολ.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα σε μέτρα φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αφήνουμε να γίνει διάφανο ανακατεύοντας το τακτικά για περίπου 7′. Δεν θέλουμε να πάρει καθόλου χρώμα το κρεμμύδι και να βαρύνει η σάλτσα.

Σπάμε τα σκόρδα, τα προσθέτουμε στο λάδι και σοτάρουμε για 2′ (μετά αν θέλουμε τα αφαιρούμε αλλιώς θα λιώσουν στο μαγείρεμα). Προσθέτουμε τις ντομάτες και με ξύλινη κουτάλα τις πατάμε να λιώσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι κι αν θέλουμε ένα κομμάτι από το κοτσάνι του βασιλικού.

Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για περίπου 45′.  Πότε πότε, ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα. Η σάλτσα μετά από 45 ´ θα έχει πυκνώσει και οι ντομάτες θα έχουν πολτοποιοηθεί. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε ψιλοκομμένα τα φύλλα του βασιλικού. Ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά.

Εν τω μεταξύ, έχουμε βράσει και στραγγίσει τα μακαρόνια. Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές σάλτσα ναπολιτάνα στα ζυμαρικά κι ανακατεύουμε.

Τα σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα με έξτρα σάλτσα και τριμμένο τυρί.
Συνταγή Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 

Μιχαελα Στεφανουδης -οι χρυσοχερες-ηδες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Το πιο νόστιμο brownie !!!

.
Καταπληκτικό γλυκό, Το πιο νόστιμο brownie .

Για τη βαση:
1+ 1/2 κούπες, 180 γρ. αλεύρι γοχ
1 κούπα, 200γρ. ζάχαρη
170 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
4 αβγά
2 κ. σ., 30 γρ. εκχύλισμα πορτοκαλιού
1 κ. σ., 15 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού.

Βάζουμε όλα τα υλικά σ' ένα μπολ, ανακατεύουμε με το μίξερ απαλά για 2' και ψήνουμε στους 190 °C για 20' - 25'. Αφήνουμε να κρυώσει.

Για το γλάσο:
1 τυρί Φιλαδέλφεια σε θερμοκρασία δωματίου
115 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1+ 1/2 κούπες, 300 γρ. ζάχαρη
1 κ. σ., 15 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού
2 κ. σ., 30 γρ. χυμό πορτοκαλιού.

Βάζουμε όλα τα υλικά σ' ένα μπολ, χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να γίνει λείο και μετά το περιχύνουμε πάνω απ' το κρύο brownie. Διατηρούμε στο ψυγείο.

Eftychia Agapiou Gebhard-Paula Deen's-οι χρυσοχέρες-ηδες

Γαύρος μαρινάτος!!!!




  Ο καλύτερος μεζές για την ρακή!

 Εκτέλεση
 Κατ αρχή φιλετάρουμε τον γαύρο.
Γίνετε πολύ εύκολα.
Το ξεπλένουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ αφού το σουρώνουμε πρώτα.
Βάζουμε μια στρώση γαύρο μια στρώση αλάτι χονδρό μέχρι να τελειώσει ο γαύρος.
Το αφήνουμε για 2 ώρες.
Το ξεπλένουμε ελαφρά.
Κατόπιν βάζουμε ξύδι μέχρι να το καλύψει.
Το αφήνουμε πάλι άλλες 2 ώρες .
Το σουρώνουμε για μισή ώρα.
Και μετά βάζουμε ότι μας αρέσει.
Εγώ έβαλα κόκκους μαύρου πιπεριού.
Χοντροκομμένο σκόρδο.
Ρίγανη και δενδρολίβανο φρέσκο.
Και λίγα φύλλα δάφνης.
Φτιάξτε το! Είναι υπέροχο!

Dimitra Savvaki‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Κολοκυθοτήγανο !!!!

·
 Η συνταγή αυτή ονομάζεται έτσι γιατί είναι μια ανοιχτή πίτα χωρίς φύλλο και παλιότερα οι νοικοκυρές συνήθιζαν να την φτιάχνουν σε βαθύ τηγάνι ...εγώ την έψησα στον φούρνο κι έγινε απλά φανταστική !!!!


Υλικά και Εκτέλεση
Έτριψα στο χοντρό τρίφτη μισό κιλό κολοκυθάκια τους έριξα λίγο αλάτι και τα άφησα μισή ώρα στο σουρωτήρι.
Στην συνέχεια τα έστυψα τα έβαλα σε μπολ και έριξα μέσα 3 αυγά,125 γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια φέτα,100 γραμμάρια αλεύρι,25 γραμμάρια βούτυρο,100.ml ελαιόλαδο,100 γραμμάρια.ρύζι βρασμένο,μαϊντανό,δυόσμο,αλάτι,πιπέρι.
Τα έστρωσα καλά σε λαδωμένο αλευρωμενο ταψάκι 26cm και το τοποθέτησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις για μια ώρα.
Σερβιρα ζέστη!  ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ !!!!


Tzeni Tsanaktsidou‎"AΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!


Τυρόπιτα εύκολη και πεντανόστιμη !!!



 Πολύ εύκολη και ωραία τυρόπιτα !!!

 Υλικά ζύμης
300 γραμμάρια αλεύρι
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
130-150 γραμμάρια νερό

Υλικά για τη γέμιση
700 γραμμάρια τυρί φέτα με μυζήθρα μαζί
2 αυγά
3 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι
πιπέρι
λίγο βούτυρο λιωμένο





Για να μην λερώνουμε ταψάκι βάζουμε αλουμινόχαρτο κι από πάνω λαδόκολλα και το στρίβουμε γύρω γύρω δημιουργώντας ένα αυτοσχέδιο ταψάκι μιας χρήσεως .

Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε τα 130 γρ. νερό και βλέπουμε εάν χρειάζεται παραπάνω θέλουμε ζύμη εύπλαστη.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά στο ψυγείο.



Γέμιση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.

Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο πάνω σε πάγκο ραντίζοντας με αρκετό αλεύρι για να μη κολλήσει.
Απλώνουμε με ένα πινέλο το βούτυρο για να μην κολλήσει το φύλλο και το τοποθετούμεσε λαδωμένο  ταψί η σε λαδωμένη λαδόκολλα οπως σας είπα .
Απλώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια.




Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο σκεπάζουμε την τυρόπιτα την τυλίγουμε γύρω γύρω χαράσσουμε και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στους 180 βαθμούς ανάλογα τον φούρνο. Πρώτα προθερμαίνουμε .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Eύκολο γαλακτομπούρεκο ρολό !!!



Για όσους δεν θέλουν να τρώνε μόνο...κρέμα όπως κι εγώ!!!
Φανταστική και πανεύκολη κρέμα,τυλιγμένη σε κριτσανιστό και μελωμένο φύλλο που παραμένει τραγανό και την επόμενη μέρα με το σωστό σιρόπι!!!
Δοκιμάστε το και θα ξετρελαθείτε!!!

ΥΛΙΚΑ
200 γρ.βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 λίτρο γάλα φρέσκο
4 αυγά σε θερμ.δωμ.
1 κούπα ζάχαρη όχι γεμάτη (200 γρ.)
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό όχι γεμάτη (150 γρ.)
1 κ.σ φρέσκο αγελαδινό βούτυρο (50 γρ.)
2 βανίλιες


ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 κιλό ζάχαρη
600 γρ.νερό
χυμό 1/2 λεμονιού
1 βανίλια
φλούδα πορτοκαλιού
1 ξύλο κανέλας




ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη 2-3 λεπτά και προσθέτω το σιμιγδάλι και το γάλα χτυπώντας για 1 λεπτό ακόμα.
Αδειάζω το περιεχόμενο σε κατσαρόλα και ανακατεύοντας συνεχώς βράζω μέχρι να δέσει η κρέμα.Όταν δέσει ρίχνω τις βανίλιες και το βούτυρο.Την αδειάζω σε ένα μπολ την σκεπάζω με μεμβράνη και την αφήνω να κρυώσει λίγο.





Ανοίγω τα φύλλα μου και τα κόβω με μαχαίρι στη μέση.
Παίρνω 2 φύλλα τη φορά βουτυρώνοντας ανάμεσα και από πάνω και βάζω από 1 κ.σ κρέμα στην άκρη του φύλλου.Γυρίζω τις 2 πλευρές προς τα μέσα και στη συνέχεια τυλίγω ρολό.Όταν φτάσω κάπου στη μέση του ρολού,βουτυρώνω ξανά και συνεχίζω να ρολάρω.
Τοποθετώ τα ρολά μου σε βουτυρωμένο ταψάκι.
Βγαίνουν 14 ατομικά γαλακτομπούρεκα.
Βουτυρώνω με το υπόλοιπο βούτυρο την επιφάνεια απο τα ρολά και ψήνω στους 180 για 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά καλά.
Εντωμεταξύ βράζω το σιρόπι 5-6 λεπτά να δέσει.Και εδώ είναι το μυστικό.Ενα αραιό σιρόπι θα μας ''παπαρώσει''το φύλλο και αυτό δεν το θέλουμε!!
Μέτα τα 6 λεπτά ρίχνω τη βανίλια και σιροπιάζω το καυτό γλυκό με το καυτό σιρόπι.
Το σιρόπι δεν είναι πολύ,θα το ρουφήξει όλο!
Παραμένει τραγανό και την επόμενη μέρα,αλλα΄εκτός ψυγείου!
Αν περισσέψει και την τρίτη μέρα (που δεν νομίζω) τότε το βάζω ψυγείο.

 Συνταγή από την φίλη Οι Λιχουδιές της Σόφης


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μηλόπιτα αναποδογυριστή !!!


Αναποδογυριστή μηλόπιτα !!!

 Αυτή η μηλόπιτα είναι  εύκολη,αφράτη με καραμελωμένα μήλα !!!

Υλικά

    200 γραµ. μαργαρίνη με βούτυρο
    1 ½ φλ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
    4 αυγά
    1 βανίλια
    ξύσμα από 1 λεμόνι
    1 φλ. γάλα
    500 γραµ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    1 πρέζα αλάτι
    1/2 φλ. καρύδι χοντροκομμένο
    1/2 φλ. σταφίδες ανάμεικτες
    2 μήλα κομμένα σε καρέ
    2-3 κ.σ κονιάκ
    1 κ.σ. κοφτή κανέλα

    Για το ταψί
    150 γραμ. μαργαρίνη με βούτυρο μαλακή
    150 γραμ. Ζάχαρη κρυσταλλική
    3 μήλα κόκκινα
    1 κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
    λιγο βούτυρο για το άλειμμα


                      
Εκτέλεση
Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα μήλα σε φέτες μισοφέγγαρα.
Σε φόρμα δαχτυλίδι 32 εκατοστά στρώνουμε πρώτα αντικολητικό βουτυρωμένο χαρτί με τα 150 γραμ βούτυρο κι έχουμε από πάνω πασπαλίσει την ζάχαρη τα 150 γραμμάρια κι από πάνω ακουμπάμε τα κομμένα σε φέτες μήλα κυκλικά.
Αφήνουμε για λίγο στην άκρη, τη στρωμένη με τα μήλα φόρμα- ξεκινάμε να φτιάξουμε τη ζύμη της μηλόπιτας.
Σε ένα μπολ, κόβουμε τα μήλα σε μικρά καρέ και τα ραντίζουμε µε το κονιάκ.
Τα πασπαλίζουμε µε κανέλα, και τα αφήνουμε στην άκρη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι µε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις πάνω και κάτω. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
Χτυπάμε στο μίξερ, τη ζάχαρη µε τη μαργαρίνη για 5-6 λεπτά.
Προσθέτουμε τα αυγά, ένα ένα.Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα. Λίγο λίγο και εναλλάξ, προσθέτουμε στο μείγμα, το αλεύρι με το γάλα.
Τέλος, προσθέτουμε τα μήλα, τις σταφίδες και το καρύδι.-προαιρετικά-πολλές φορές δεν βάζω.
Με μία σπάτουλα απαλά, ανακατεύουμε το μείγμα να ενσωματωθούν  τα υλικά.
Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη στρωμένη με μήλα φόρμα .Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στους 180 βαθμούς -ανάλογα την κουζίνα σας.
Ελέγχουμε πρώτα το εσωτερικό του με μία οδοντογλυφίδα, και δούμε ότι ψήθηκε.
Αφήνουμε να σταθεί για λίγα λεπτά και αναποδογυρίζουμε τη μηλόπιτα σε μία πιατέλα, όσο ακόμα είναι ζεστή και τρέχει η καραμέλα. Αφαιρούμε το χαρτί. Αφήνουμε να κρυώσει και αχνίζουμε με άχνη και κανέλα προαιρετικά.
Εάν ψήσετε σε αέρα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς C, και ψήστε στη μεσαία σχάρα.Καλή επιτυχία !!!

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
foto Gogo Samiou