Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Υγρό κέικ σοκολάτας με creme anglaise !!!



Για τους λάτρεις της πλούσιας σοκολάτας 💛🍫🍫🍫🍫🍊

Συνταγή του Παρλιαρου
( φυσικά η Anglaise είναι προαιρετική)
Την συγκεκριμένη συνταγή την έχω κάνει και για γενέθλια φιλης που είναι εξίσου τρελαμενη με την σοκολατα και μου είπε πως είναι ο,τι πιο νόστιμο έχει φάει σε κέικ σοκολάτας, συμφωνώ μαζί της :)

Μερίδες: 10-12, Προετοιμασία: 50΄, Ψήσιμο: 50′-60
Κέικ
500γρ βούτυρο,
500 γρ κουβερτούρα 70%,
500 γρ άχνη,
6 αυγά,
40 γρ αλεύρι κοσκινισμενο,
μοσχοκάρυδο






Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί (σε ένα ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει) ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Αποσύρουμε από το μπεν μαρί και ανακατεύοντας διαρκώς, ρίχνουμε με τη σειρά τη ζάχαρη, το αλεύρι, το μοσχοκάρυδο (ή τη μαστίχα) και τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα με έναν αβγοδάρτη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. Στρώνουμε με λαδόκολλα μια φόρμα διαμέτρου 22-24 εκ., φροντίζοντας να καλυφθούν ο πάτος και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και μεταφέρουμε τη φόρμα μέσα σε ένα βαθύ ταψί. Ρίχνουμε στο ταψί νερό, τόσο που να φτάσει σε ύψος τα μισά της φόρμας (αυτό είναι ένα μπεν μαρί). Ψήνουμε μέσα στο νερό για 50-60 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο, μεταφέρουμε τη φόρμα σε μια σχάρα και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το ξεφορμάρουμε.

Κρεμ ανγκλέζ
250 γρ πλήρες γάλα,
250 γρ κρέμα γάλακτος 36%,
6 κροκοι,
100 γρ ζάχαρη,
1/2 κλωνάρι βανίλιας

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα και τους σπόρους από το εσωτερικό της βανίλιας. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, τα ανακατεύουμε αμέσως με μια κουτάλα και τα αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε το μείγμα στη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Λίγο προτού αρχίσει να βράζει, όταν φαίνεται να έχει δέσει ελαφρώς και αχνίζει έντονα, το αποσύρουμε και το αδειάζουμε σε άλλο σκεύος. Αν έχουμε θερμόμετρο, ξέρουμε ότι η κρέμα είναι έτοιμη όταν η θερμοκρασία της φτάσει στους 84°C-85°C (πάνω από αυτούς τους βαθμούς, θα κόψει γιατί θα ψηθεί το αβγό).
Αφήνουμε την κρεμ ανγκλέζ να κρυώσει και περιχύνουμε με αυτήν τα κομμάτια του κέικ όταν σερβίρουμε.


Ambient Christina ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ