Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Τυρόπιτα !!!


 Η  γνωριμια μου και η αγαπη για τις πιτες ομως εγινε απο τα πρωτα μου χρονια...βλεποντας τη γιαγια και τη μητερα μου να τις ετοιμαζουν με μαεστρία!!!
Στη Στερεα Ελλαδα απ οπου καταγομαι, οι πιτες αποτελουσαν και συνεχιζουν να αποτελουν μερος του κυριως γευματος, ιδιαιτερα σε μικρα χωρια.
Πολλες φορες τις συνδεουμε με καποια εθιμα και γινονται επετειακα γευματα, οπως της Τυρινης, σε γαμους, ακομα και για να συνοδευσουν τα γευματα αποχαιρετισμου του νεκρου... Ηταν το βασικο στοιχείο της διατροφης των κτηνοτρόφων, των Βλαχων και Σαρακατσαναιων. Λιγο αλευρι απο τις ανταλαγες των προϊόντων με τους γεωργούς, τα προιοντα του κοπαδιου και οτι δινει η φυση. Γι αυτο και η μεγαλη ποικιλία!!
Τις ψηναμε εξω στην πυροστια και οταν ψηνοταν απο τη μια την αναποδογυριζαμε.

ΤΥΡΟΠΙΤΑ.
Τριβουμε σε ενα μπολ μπολικο φρεσκο τυρακι περιπου 700 γρ. (αν ειναι φετα 500 γρ)
Χτυπαμε 5 αυγουλακια να αφρατεψουν λιγο ριχνουμε μεσα και μισο λιτρο γαλα και τα ριχνουμε στο μπωλ.
Προσθετουμε 3 κ. Σ. Σιμιγδαλι ψιλο λιγο λαδι και ανακατευουμε.
Ανοιγουμε 3 φυλλα.. 2 κατω και 1 πανω..
Ριχνουμε λαδι και λιγο βουτυρακι απο πανω και ψηνουμε 180 β.

Για το φυλλο.
3 κουπες τσαγ. Αλευρι.
Λιγο λαδι(3κ.σ.) λιγο ξυδι(1κ.σ.) λιγο αλατ ικαι
οσο νερακι παρει για μια μαλακη ζυμη.

Συνταγή εκτέλεση Ρουλα Λυρου-Οι Χρυσοχέρες-ηδες