Tzela Antonopoulou
Σπιτικός χοιρινός γύρος εύκολος και πεντανόστιμος..... και φυσικά πιτούλες τυλιχτές.... σπέσιαλ....με απ'ολα!!!
Σερβίρεται με πατατούλες τηγανίτες, πιτούλες ψημένες , ντοματούλα , κρεμμυδάκι , μαϊντανό ψιλοκομμένο και σως μουστάρδας ή τζατζίκι!!!
Υλικά
2 κιλά χοιρινή πανσέτα ή σπάλα ή λαιμό άνευ οστού σε πολύ λεπτές φέτες
( Εγώ επέλεξα πανσέτα)
Για τη μαρινάδα
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 σφηνάκι λάδι
2 1/2 κ.σ μουστάρδα απαλή με πιπεριές Φλωρίνης (helmans)
2 κ.σ κοφτές αλάτι
2 κ.σ ρίγανη ή 1κ.σ ρίγανη και 1 κ.σ θυμάρι
1κ.σ πάπρικα γλυκιά
1 κ.γ σουμακ ( προαιρετικά)
1 κ.γ σκόρδο σε σκόνη
πιπέρι κατά βούληση
1 κρεμμύδι ξερό σε ροδέλες
1 ντομάτα σε ροδελες
Για τη σως μουστάρδας
2 φλ μαγιονέζα
3/4 φλ μουστάρδα απαλή
2 κ.σ λεμόνι
Εκτέλεση
Παραγγέλνω από τον κρεοπώλη μου να μου κόψει σε λεπτές φέτες ( σαν του σνίτσελ) χοιρινή πανσέτα ή λαιμό ή σπάλα να αφαιρέσει το κόκκαλο και να τις χτυπήσει ελαφρώς να ανοίξουν.
Ετοιμάζω τη μαρινάδα ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί , το γιαούρτι, τη μουστάρδα, το λάδι , τα μπαχαρικά , τη ντομάτα και το κρεμμύδι.
Βάζω το χοιρινό στη μαρινάδα και κάνω μασάζ.
Σκεπάζω και βάζω στο ψυγείο ιδανικά όλη νύχτα.
Παίρνω ένα ταψάκι , τοποθετώ μια σχαριτσα για να ακουμπήσει πάνω ο γύρος και προσθέτω μέσα στο ταψάκι νερό.
Ξεκινώ να στήνω το γύρο τοποθετώντας τη μια φέτα πάνω στην άλλη σταυρωτά μέχρι να τελειώσει το κρεατάκι.
Ενδιάμεσα βάζω και τις ντοματούλες( κρεμμύδια βάζω ελάχιστα).
Παίρνω τρία τέσσερα καλαμάκια για σουβλάκια καρφώνω και σταθεροποιώ το γύρο.
Τον τοποθετώ πάνω στη σχάρα , τον τυλίγω με μια λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο.
Ψήνω σε προθερμασμενο φούρνο στους 170-180 βαθμούς στο αερόθερμο (ανάλογα πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας) για μιάμιση με δύο ώρες.
Προς το τέλος αφαιρώ τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και το αφήνω λίγο ακόμα να πάρει χρώμα αν χρειάζεται.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι αρχίζω να κόβω περιμετρικά σε λεπτές φέτες τον γύρο.
Σερβίρω με πιτουλες ψημένες σε αντικολλητικό τηγάνι, πατατούλες τηγανιτές , ντοματούλα , κρεμμύδι , ψιλοκομμένο μαϊντανό και σως μουστάρδας.
Αντίστοιχα γεμίζω και τις πίτες μου.
Για τη σως μουστάρδας ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί.
Συνταγή φωτογραφία από κ. Tzela Antonopoulou-Οι Χρυσοχέρες-ηδες !!!