Γλυκό του Κουταλιού Ντοματάκι, ένα υπέροχο, διαφορετικό γλυκό του κουταλιού που ίσως δεν έχετε ξαναδοκιμάσει !!! Το γλυκό ντοματάκι σε πολά νησιά είναι από τα πιο δημοφιλή!Κατακόκκινο με άρωμα από κανελογαρύφαλλο ..θα σας ξετρελάνει σίγουρα !!!
ΥΛΙΚΑ..
1 κιλό μικρά νροματακια πομοντορο
1 κιλό ζάχαρη
1 κούπα νερό
200 γρ αμύγδαλα
2 ξυλάκια κανέλα
10 καρφάκια γαρύφαλλο
1 σφηνάκι ανθόνερο
1 φλιτζάνι του καφέ χυμό λεμονιού
Σταγόνες από μισό λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα πλένουμε καλά τα ντοματάκια
Μετα από την κάτω πλευρά τους χαράζουμε ένα απαλό σταυρό με το μαχαίρι.
Βάζουμε στην κατσαρόλα νερό και το βάζουμε στην φωτιά, μόλις αρχίσει ο βρασμός ρίχνουμε τα ντοματάκια μέσα και μετράμε μόνο 30 δεύτερα.
Αδειάζουμε τα ντοματάκια σε σουρωτήρι και ρίχνουμε επάνω κρύο νερό.
Καθαρίζουμε τα ντοματακια από την φλούδα τους και πιέζουμε με το χέρι μας απαλά και με την βοήθεια μιας οδοντογλυφιδας βγάζουμε τα πολλά ζουμιά τρυπώντας και σπόρια τους.
Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι και τα σκεπάζουμε με νεράκι και με το φλιτζάνι του καφέ χυμό λεμονιού κ τα αφήνουμε στο ψυγείο μας για κάνα τρίωρο .
Τέλος σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την μια κούπα νερό και το ενα κιλό ζάχαρη τα γαρύφαλλα τις κανέλες και βράζουμε για πέντε λεπτά.
Σε αυτό το σημείο και πριν βάλετε τα ντοματακια στην φωτιά μπήγετε ένα ασπρισμένο αμύγδαλο μέσα σε κάθε ντοματάκι,.
Βράζετε τα ντοματάκια για 15 λεπτά μονο..τα αφήνετε μια μέρα και μα νύχτα μέσα στο σιρόπι τους και τέλος τα βράζετε μέχρι να δέσει το σιρόπι τους ..περίπου άλλα 15 λεπτά.
Τέλος ρίχνετε το ανθόνερο και μερικές σταγόνες από μισό λεμόνι και αν θέλετε έχτρα αμύγδαλα.
Συνταγή φωτογραφία από κ.Γωγω Σαμίου - Gogo Samiou.-Οι Χρυσοχέρες-ηδες !!!