Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Σπανακοτυρόπιτα !!!


Σπανακοτυρόπιτα αγαπημένη!!!


Υλικά
Για τη ζύμη
450γρ.νερο
1,5κ.γ.αλατι
2κ.σ.ελαιολαδο
1κ.σ.ξυδι
1κ.γ.σοδα φαγητού(διαλυμένη στο ξύδι)
850γρ.περιπου αλεύρι ώστε η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
100γρ.βουτυρο(λιωμένο)
100γρ.καλαμποκελαιο


Ανακατεύουμε το βούτυρο λιωμένο με το καλαμποκελαιο.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα υλικά εκτός από  βούτυρο-λαδι και ζυμωνουμε.

Αφηνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί μισή ώρα.

Επειτα χωρίζουμε τη ζύμη σε 7μπαλιτσες από τις οποίες ενώνουμε τις 2,έτσι έχουμε 6 ζυμαρακια το ένα πιο μεγάλο και αφήνουμε 10λεπτα.

Στην συνέχεια την πιο μεγάλη μπαλιτσα ανοίγουμε σε ένα μεγάλο φύλλο αλείφουμε με το μείγμα(βούτυρο,λάδι)διπλώνουμε αλείφοντας συνεχώς εκτός στο τελος από πάνω μέχρι να γίνει μικρό ζυμαρακι και βάζουμε στο ψυγειο.

Στην συνέχεια ανοίγουμε τις υπόλοιπες μπαλιτσες σε μεγάλα φύλλα και αφήνουμε πάνω σε τραπεζομάντηλο.

Παιρνουμε το ζυμαρακι από το ψυγείο και το ανοίγουμε φύλλο και τοποθετούμε σε βουτυρωμενο ταψί Νο40 ραντίζουμε με το βούτυρο-λαδι στρώνουμε το επόμενο φύλλο ξανά βούτυρο-λαδι το άλλο φύλλο έπειτα γέμιση και τα υπόλοιπα 3φύλλα ραντίζοντας ανάμεσα με λάδι.

Χαραζουμε,αλείφουμε με βούτυρο-λαδι,ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε 180βαθμους αντιστάσεις 1ωρα.


Για τη γέμιση
1κιλο σπανάκι
1κρεμμυδι ξερό
3κρεμμυδακια φρέσκα
λίγο άνηθο
2-3κ.σ.ελαιολαδο
300γρ.φετα
1αυγο
αλάτι,μαύρο πιπερι
Μισή χούφτα τραχανα


Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε το κρεμμύδι τριμμένο ανακατευουμε συνεχώς να φύγουν τα υγρά του.

Ριχνουμε το λάδι έπειτα τα κρεμμυδάκια,το σπανάκι,άνηθο αλάτι πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν.

Κατεβαζουμε από τη φωτιά μόλις κρυώσει ρίχνουμε αυγό,φέτα και τραχανά. 

Εκτέλεση φωτό από κ. Χρυσανθη Μιχου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ