ΝΕΡΑΤΖΑΚΙ γλυκό του κουταλιού.......συνοδεύει το απόγευματινο μας καφεδακι!!!!!!
Αγαπημένο τραγανό και μυρωδατο!!!!
Υλικά
700 γρ. Φλούδα νερατζι ( καθαρο βάρος φλούδας)
1 κιλό ζάχαρη
2 μισή φλ.νερο
2 κ.σ γλυκόζη
2κ.σ χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Πλενουμε καλά τα νερατζιά και ξύνω στον πολύ ψιλό τρίφτη χωρίς να φάω πολύ τη φλούδα τους.
Κόβω στα 4-5 κομμάτια το φρούτο μου αναλόγως το μέγεθος του και τις ξεπλένω καλα με μπόλικο νεράκι.
Κανω σφιχτά ρολακια καρφώνοντας τα με οδοντογλυφίδες.
Κανω 3 ξεπικρισματα . Βράζω δηλαδή το νερατζακι μου για 5 λεπτα από τη στιγμή του βρασμού 3 φορες.
Βραζω κάθε φορά με καθαρό νερό.
.
Μετα το τρίτο βράσιμο βάζω το νερατζακι σε λεκανιτσα με μπόλικο κρύο νερό.
Αλλαζω το νερό πολύ συχνά ώστε να ξεπικρισει σωστά.
Αυτη η διαδικασία θα διαρκέσει 2 περίπου 24ωρα (αναλόγως πόσο πικρό το προτιμά ο καθένας).
Το δοκιμάζουμε να δούμε πόσο έχει ξεπικρισει.
Στη συνέχεια αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και στραγγίζουμε όσο μπορουμε με τα χέρια μια μια φλουδιτσα !!
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι(εκτός από γλυκόζη και χυμό λεμονιού)και βράζουμε για 4 λεπτά.
Προσθετουμε τις φλούδες και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιροπακι.
Αφηνουμε ένα 24ωρο να αμολύσει τα υγρά του και δένουμε πάλι το σιρόπι προσθέτοντας τη γλυκόζη και το χυμό λεμονιού!!!! Καλή επιτυχία!!!
Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Tzela Antonopoulou-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ