ΚΑΝΕΛΌΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ....και με πεντανόστιμη γρήγορη , ελαφριά κρέμα τύπου μπεσαμέλ!!!!
Υλικά
1,5 πακέτο κανελόνια
1,5 κιλό κιμα ελιά η φέτα
1 μεγάλο κρεμμύδι η δύο μέτρια
1 σκελίδα σκόρδο
1 μεγάλο καρότο τριμμένο στο τρίφτη στο χοντρό
1/3 φλιτζάνι λάδι
1 ξυλάκι κανέλα
1 δαφνόφυλλο
2 κ.σ πελτέ
1/2 ποτηράκι κρασί
1 κούπα σπιτική σάλτσα ντομάτας ή έτοιμη του εμπορίου
Αλάτι πιπέρι
Σάλτσα ντομάτας
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
3 κόκκους μπαχάρι
1/3 φλ λάδι
1 ξυλάκι κανέλα
1 σφηνάκι κρασί
500 γρ σάλτσα ντομάτας
Μπεσαμέλ
1750 ml γάλα
7 κ.σ γεμάτες κορν φλάουρ
μία πρέζα μοσχοκάρυδο
Μία κούπα κεφαλογραβιέρα τριμμένη
100 γραμμάρια βούτυρο
2 αυγά
Εκτέλεση
συνήθως αυτό το φαγάκι ξεκινάω να το φτιάχνω από το προηγούμενο βράδυ για να αφήσω τον κιμά και τη σαλτσούλα με κρυώσουν έτσι ώστε να μπορώ να τα δουλέψω με τα κανελόνια μου.
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρω τον κιμά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά του.
Προσθέτω το λάδι , το ψιλοκομμένο σκόρδο το κρεμμύδι, το δαφνόφυλλο και την κανέλα και γυρίζω μέχρι να γυαλίσει και γλυκάνει το κρεμμύδι.
Προσθέτω το τριμμένο καρότο και συνεχίζω για λίγο ακόμα να σοτάρω.
προσθέτω τον πελτέ τον οποίο καβουρδίζω και αυτόν μαζί με όλα τα υλικά και σβήνω με το κρασί.
Αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω και σάλτσα ντομάτας.
Αλατοπιπερώνω προσθέτω μισό φλιτζανι νερό και αφήνω να βράσει μέχρι να μελώσει και να δέσει ο κιμάς.
Δεν θέλω να παραμείνουν υγρά μέσα στον κιμά.
Παράλληλα ετοιμάζω και τη σάλτσα ντομάτας
Βάζω σε μία κατσαρολίτσα το λάδι και σοτάρω το κρεμμύδι , τα σκόρδα ολόκληρα και τα μπαχάρια.
Προσθέτετε το κρασί και αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτω τη σάλτσα ντομάτας λίγο νεράκι και αλατοπιπερώνω.
Αφήνω να βράσει μέχρι να μελώσει η σάλτσα μου.
Αφήνω να κρυώσουν.
Ετοιμάζω την μπεσαμέλ
Βάζω σε μία κατσαρόλα το γάλα και κρατάω από το σύνολο μία κούπα για να διαλύσω το κορν φλάουρ.
Προσθέτω μέσα στο γάλα λίγο αλάτι με προσοχή το μοσχοκάρυδο και περιμένω να κάψει.
ωστόσο σε ένα μπολ έχω διαλύσει είμαι το γάλα που κράτησα το κορν φλάουρ.
όταν κάψει το γάλα στην κατσαρόλα γυρίζω το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το τυρί το βούτυρο , ανακατευω και στο τέλος τα αυγά ελαφρά χτυπημένα.
Σε ένα ταψί 40 επί 40 περίπου
Κάνω μία μικρή στρώση από τη σάλτσα ντομάτας και λίγες κουταλιές μπεσαμέλ.
Γεμίζω καλά καλά με κιμά τα κανελόνια μου και τα στρώνω στο ταψί.
Ραντίζω με την υπόλοιπη σαλτσα ντομάτας τα κανελόνια , πασπαλίζω και με επιπλέον τυράκι και τέλος απλώνω την μπεσαμέλ.
Αφήνω τσιμπιες από βούτυρο εδώ και εκεί επάνω στην κρέμα πασπαλίζω με τριμμένη φρυγανιά και επιπλέον τυράκι για να κάνει ωραία κρούστα και
ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η κρέμα.
Καλή επιτυχία!!!!
Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Tzela Antonopoulou ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ