Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Γαλατόπιτα χωρίς σιμιγδάλι !!!


 

Γαλατόπιτα χωρίς σιμιγδάλι...με φανταστική , πλούσια μεστή γεύση και υφή....Απλά θεϊκή....!!!!
Μια παραδοσιακή  συνταγή που φτιάχνεται στα χωριά της Αχαΐας και την τιμούμε ιδιαιτέρως την εβδομάδα της Τυρινής.......το Πασχα.....και όχι μόνο!!!!!

Υλικα
(Για ένα μεγάλο ταψί νούμερο 38)
2 1/2 φλ. ζάχαρη
15 κ.σ  αλεύρι γεματες
8 κ.σ  κορν φλάουρ γεματες
10 φλ. γάλα πλήρες πρόβειο από το σούπερ μαρκετ( αν έχετε προβειο φρέσκο από χωριό.... γίνεται απλά τέλεια)
10 κρόκους
μια πρέζα αλάτι
2 1/2 κ.σ βούτυρο πρόβειο Δωδώνης
2 βανιλιες
ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
κανέλα για πασπάλισμα

.



Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ βάζω το αλεύρι , το κορν φλαουρ, το αλάτι , τη ζάχαρη και ανακατεύω ελαφρά με ένα σύρμα να αφρατεψουν.
Παίρνω 2 1/2 φλ. γάλα από το σύνολο που αναγράφεται στη συνταγή και το βάζω στην άκρη. Το υπόλοιπο γάλα το βάζω σε χαμηλή  φωτιά να ζεσταθεί( όχι να κάψει).
Ωστόσο μέχρι να ζεσταθεί το γάλα, προσθέτω τους κρόκους μέσα στο αλεύρι και ξεκινάω να χτυπάω σε μέτρια ταχύτητα , προσθέτωντας λίγο λίγο το κρύο γάλα που κράτησα. Χτυπάω μέχρι να γινει  ένα κρεμώδες αφράτο μίγμα. Παίρνω λίγο ζεστό γάλα από την κατσαρόλα μου και το ρίχνω σιγά σιγά στο μίγμα των αβγων. Έπειτα το γυρίζω μέσα στην κατσαρόλα περνώντας το μίγμα μου από μια σίτα για τυχόν σβόλους. Ανεβάζω λίγο τη θερμοκρασία.....όμως
θυμάμαι να βράζω πάντα σε μέτρια φωτιά την κρέμα μου ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.
Έχει την τάση να φαίνεται  ότι πιάνει στον πάτο η κρέμα μην τη φοβηθειτε......συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να αποκτήσει ομοιόμορφη και  λεία υφή.

.



Στο τέλος τραβάω από τη φωτιά και ρίχνω τις βανιλιες, το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο.
Ανακατεύω να ενσωματωθεί καλά.
Ρίχνω το μίγμα μου στο ταψί ( δεν χρειάζεται να είναι βουτυρωμενο)και το αφήνω να κρυώσει.
Ψήνω την κρύα κρέμα σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτα.....μεχρι να κάνει αυτή την ωραια χρυσαφένια κρουστά.
Σερβίρω με κανελιτσα!!!!
Καλή επιτυχία!!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Tzela Antonopoulou ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ