Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Χουρμαδότουρτα που λιώνει στο στόμα !!!!


 

Χουρμαδότουρτα που λιώνει στο στόμα !!!! Δεν περιγράφεται η γεύση της!!!!
Ενα υπέροχο γλυκάκι από την Πάτρα ....που  γνωρίζουν σίγουρα οι παλιές νοικοκυρές!!!

Υλικά
350 γρ χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
350 γρ καρύδι
5 μεγάλα  αβγά( μόνο τα ασπράδια)
1 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική(200 γρ)
1 φλ. αχνη ζάχαρη(130 γρ)
1 πρέζα αλάτι
2 βανιλιες
1 σφηνάκι κονιάκ
700 γρ κρέμα γάλακτος 

.



Εκτέλεση
Ψιλοκόβω τους χουρμάδες και τα καρύδια με το μαχαίρι....δεν τα βάζω στο μπλέντερ γιατί δεν θέλω να λιώσουν. 

Ανακατεύω  τους χουρμάδες με τα καρύδια μαζί  καλά για να μην κολλάνε μεταξύ τους οι χουρμάδες.
Στον κάδο του μίξερ βάζω τα ασπράδια μαζί με μια πρέζα αλάτι και χτυπάω σε δυνατή ταχύτητα.
Όταν η μαρέγκα μας αφρατεψει αρχίζω να ρίχνω βροχηδόν την κρυσταλλική ζάχαρη . 

Έπειτα κουταλιά κουταλιά προσθέτω και την άχνη.
Συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να έχω μια πολύ πολύ σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα. 

Προσθέτω τις βανιλιες και λίγο λίγο το κονιάκ. 

Χτυπάω να ενσωματωθούν.
Σταματάω το μίξερ και προσθέτω μέσα στη μαρέγκα τους χουρμάδες με τα καρύδια.
Με μια μαριζ ανακατεύω απαλά να ενσωματωθούν όλα τά υλικά!!! 

Παίρνω ένα ταψακι 32 εκ.  το βουτυρωνω και στρώνω καλά μια λαδόκολλα!!! 

.


Βάζω το μείγμα μου μέσα και το στρώνω καλά.
Ψήνω σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς στο αεροθερμο για 25-30 λεπτά περίπου. 

Θα πάρει ένα ελαφρώς καστανό χρώμα το γλυκό μας.  

Ελέγχω με ένα μαχαίρι αν βγαίνει στεγνό.
Αφήνω να κρυώσει το γλυκό καλά και το γυρίζω σε μια πιατελιτσα.
Βγάζω προσεκτικά την λαδόκολλα.
Χτυπάω την κρέμα γάλακτος με μια κ.σ άχνη σε σαντιγί και γαρνίρω το γλυκό.
Πασπαλιζω με επιπλέον καρύδι χουρμάδες  και λίγη  σοκολάτα τριμμένη!!!! Καλή  επιτυχία!!!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Tzela Antonopoulou ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ