Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Πιροσκί με γέμιση ότι μας αρέσει !!!


Σούπερ αφράτα και γευστικά !!!

 ΥΛΙΚΑ
250 γραμ νερό χλιαρό
50 γραμ ηλιέλαιο
50 γραμ ζάχαρη
1 κουταλιά αλάτι κοφτή
30 γραμ μαγιά φρέσκια ή ένα φακελάκι μγιά ξερή
500 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις


 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ολα στο μίξερ τα υλικά για το ζυμάρι εκτός από το αλάτι το οποίο θα το ρίξουμε αφού ζυμωθεί ένα λεπτό το ζυμάρι .



Ζυμώνουμε για 6 με 7 λεπτά και χωρίζουμε την ζύμη σε κομμέτια των 50 γραμμαρίων.
Για την γέμιση επιλέγουμε ή πατάτα-ή τυρί -ή κιμά -ή λουκάνικο.
Ανοίγουμε τα ζυμαράκια με το χέρι μας τα γεμίζουμε με οτι επιλέξουμε τα γεμίζουμε και κλείνουμε καλά -αφήνουμε να γίνουν λίγο και τηγανίζουμε σε αρκετό λάδι .

Natalia Papadopouloy-George Chatzigiatroudakis- Μαγειρικές απολαύσεις


Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Σαραγλί το απόλυτο Πολίτικο !!!

Μια απλή και εύκολη συνταγή για το απόλυτο Πολίτικο σιροπιαστό γλυκό.

Υλικά συνταγής

    1 πακέτο φύλλα κρούστας
    2 φλ. τσαγιού βούτυρο λιωμένο
    τριμμένο φιστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα
    Για τη γέμιση:
    3 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
    1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
    2-3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
    1 κ.σ. σκόνη κανέλα

    Για το σιρόπι:
    3 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
    1 ½ φλιτζάνια νερό
    2 κ.σ. χυμό λεμονιού



Εκτέλεση συνταγής

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C και βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψί.
    Αναμειγνύετε σε ένα μπολ  όλα τα υλικά για τη γέμιση. Κόβετε τα φύλλα σε 3 μακρόστενες λωρίδες .
    Παίρνετε μία λωρίδα  φύλλου,  την αλείφετε με βούτυρο και απλώνετε κατά μήκος της λίγη γέμιση. Τυλίγετε τη λωρίδα σε ρολό και στην συνέχεια την γυρίζετε να πάρει σχήμα σαλιγκαριού   Κάνετε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση και μεταφέρετε στο βουτυρωμένο ταψί τα σαραγλί.
    Περιχύνετε τα σαραγλί με το υπόλοιπο βούτυρο και τα ψήνετε στον φούρνο για 20΄-25΄περίπου ή μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν.



    Για το σιρόπι:
 Βράζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι ανακατεύοντάς τα μέχρι να δέσουν για 10 λεπτά περίπου από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει. Αφήνετε τα σαραγλί να κρυώσουν, τα περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι και τα πασπαλίζετε με φιστίκι Αιγίνης.Καλή επιτυχία !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μαγικό Σοκολατένιο Μπράουνι Με Τυρί Κρέμα!!!


Χωρίς αυγά και γάλα και όμως τόσο νόστιμο που νομίζεις ότι είναι αγοραστό!!!Έχει ένα ''μυστικό'' υλικό που το κάνει τόσο ζουμερό!!!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΜΕΊΓΜΑ
2 κούπες αλεύρι
1 1/3 κούπα ζάχαρη
1 κούπα κακάο
1 κ.γ μπέικιν
1/2 κ.γ αλάτι
1/2 κ.γ κανέλα
2 βανίλιες
1 κούπα νερό ( ΌΧΙ βραστό )
1/2 κούπα σπορέλαιο
1 μέτριο ώριμο μήλο καθαρισμένο και πολτοποιημένο με 2-3 κ.σ νερό

ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΜΕΊΓΜΑ
250 γρ.τυρί κρέμα σε θερμ.δωμ.
1/2 κούπα άχνη ζάχαρη
1 βανίλια
3 κ.σ γεμάτες Μερέντα ή Νουτέλα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Βάζω όλα μαζί τα υλικά σ' ένα μπολ και τα ανακατεύω με μια κουτάλα να ενωθούν καλά.Δε χρειάζεται μίξερ.
Αδειάζω το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψάκι μέτριο 24Χ34 περίπου.
Σ' ένα άλλο μπολάκι ανακατεύω το τυρί κρέμα με την άχνη και τη βανίλια και το βάζω στα μικροκύματα για 20 περίπου δευτερόλεπτα να ρευστοποιηθεί.(ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΧΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ!) Ρίχνω κουταλιές από τη λευκή κρέμα πάνω από το σοκολατένιο μίγμα και ρίχνω και την Μερέντα εδώ κι εκεί.
Μ' ένα μαχαίρι κάνω κύκλους στο μείγμα για να δημιουργήσω τα ''νερά''και να γίνει δίχρωμο το μπράουνι.
Ψήνω στους 180 για 25 λεπτά μόνο!
Όσο κάθεται γίνεται όλο και πιο ζουμερό!



ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Η αρχική συνταγή έλεγε applesauce (πολτός μήλου σε βαζάκι)
το οποίο είναι και το ''μυστικό''υλικό που κάνει το μπράουνι τόσο ζουμερό,αλλά εγώ πολτοποίησa ένα φρέσκο ώριμο μήλο κι έκανε την ίδια δουλειά!!!
Επίσης βάλτε την κανέλα!
Δεν την καταλαβαίνεις ως υλικό,αλλά κάνει τα σοκολατένια κέικ να μοιάζουν στη γεύση σαν αγοραστά!!

Συνταγή από Οι Λιχουδιές της Σόφης!

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πίτα με κοφτό Μακαρονάκι ,ζαμπόν & τσένταρ !!!



Πίτα με Μακαρονάκι κοφτό, ζαμπόν και τυρί τσένταρ. Μια πρωτότυπη και πεντανόστιμη συνταγή για ένα υπέροχο πιάτο που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει.

Υλικά συνταγής

    3 φλ. τυρί τσένταρ τριμμένο [350 γρ.]
    1 φλ. ζαμπόν σε κύβους
    120 γρ. [άψητα] κοφτό μακαρονάκι “κοραλάκι” [μισοφέγγαρο]
    2 1/4 φλ. γάλα
    2 αυγά
    2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
    1 φλ. αλεύρι
    1 κ.γ. μπέκιν πάουντερ
    ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα [προαιρετικά]
    αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

    Ζεματίστε το μακαρονάκι σε μπόλικο αλατισμένο βραστό νερό για 5′ μόνο. Τα στραγγίζετε και τα λαδώνετε.
    Προθερμαίνετε το φούρνο στους  190 βαθμούς και λαδώνετε ή βουτυρώνετε ένα ταψάκι ή πυρέξ 20-22 εκ. περίπου.
    Σε μεγάλο μπολ αναμιγνύετε τα 2 φλ. τυρί, το ζαμπόν και τα μακαρόνια και τα τοποθετείτε στο ταψί.
    Σε άλλο μπολ με το μίξερ χειρός χτυπάτε καλά το γάλα και τα αυγά και το βούτυρο. Χαμηλώνετε τη ταχύτητα και προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, αλάτι, πιπέρι και τα χτυπάτε μέχρι να έχετε μια λεία κρέμα. Ρίξτε τη κρέμα στο ταψάκι πάνω από τα μακαρόνια και το τυρί.
    Βάζετε το στο προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε για 35-40 λεπτά. Το βγάζετε από το φούρνο, το περιχύνετε με το υπόλοιπο τυρί και το ξαναβάζετε στο φούρνο για 3′-4′ μέχρι να λιώσει το τυρί. Βγάζετε το φαγητό το αφήνετε να “σταθεί” για 10′ και το σερβίρετε.Kαλή όρεξη !!!


Πηγή--Πηγή

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρεβίθια στην γάστρα!!!



ΥΛΙΚΑ
500 γραμμάρια ρεβίθια
1 κουταλιά σούπας πελτέ
2 ντομάτες φρέσκες
...1 κρεμμύδι τριμμένο
3 κλωναράκια άνηθο
2 φύλλα δάφνης
1 πιπεριά κόκκινη γλυκιά
πιπέρι
5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
[προαιρετικά αν θέλετε μέσα στην γάστρα προσθέτετε και λουκάνικα]
αντί για αλάτι χρησιμοποιώ ένα σπιτικό κύβο κνόρ με λαχανικά.



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε από το βράδυ τα ρεβίθια να μουσκέψουν με κρύο νερό και 2 κουταλιές σούπας αλάτι.
Το πρωί τα ξεπλένουμε πολύ καλά,[βάζοντας το αλάτι αποφεύγουμε το τρίψιμο με την σόδα]
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε 5 ποτήρια ζεστό νερό ,τα ξαφρίζουμε και τα βράζουμε τόσο όσο να τρώγονται σχεδόν.
Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε στην γάστρα .



ΣΑΛΤΣΑ
Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιολαδο,το κρεμμύδι τσιγαρίζω να μαραθεί σε σιγανή φωτιά,προσθέτω και την πιπεριά
κομμένη σε λωρίδες χοντρές,προσθέτω και τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό , φρέσκες ντομάτες τριμμένες .την δάφνη .


τον άνηθο,και τον κύβο, και μαγειρεύουμε να πήξει λίγο η σάλτσα
Ρίχνω την σάλτσα πάνω από τα ρεβίθια και σκεπάζω την γάστρα και ψήνω στους 200 βαθμούς,
Αν θέλετε προσθέστε και λουκανικάκια τώρα σ αυτό το στάδιο.Καλή επιτυχία!!

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Φασολάδα χυλωμένη !!!



    Ωραία χυλωμένη φασολάδα !!

1 πακέτο φασόλια  [500 γραμ.]
4 καρότα κομμένα σε ροδέλες
3 κρεμμύδια τριμμένα  [την χυλώνει το κρεμμύδι]
1 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
3 φρέσκες ώριμες ντομάτες [προαιρετικά]
2 κουτ.σούπας πελτέ
αλάτι πιπέρι
1 κουτ,γλυκού ζάχαρη
1/2 κούπα ελαιόλαδο
λίγο κουρκουμά 



Εκτέλεση

Μουσκεύομαι τα φασόλια από το βράδυ
Εγώ συνήθως κάνω το παρακάτω ,τα βάζω στην κατσαρόλα αφού πρώτα τα πλύνω πολύ καλά ,τα βράζω για 10 λεπτά κλείνω την φωτιά και τα αφήνω για 1 ώρα ,προσθέτουμε ζεστό νερό στο νερό που έχει απομείνει και προσθέτουμε καρότα ,κρεμμύδια τριμμένα,και το σέλινο.


Βράζουμε για 30 λεπτά και προσθέτουμε ντομάτα,πελτέ ,αλατοπίπερο ζάχαρη,ελάχιστο κουρκουμά και βράζουμε μέχρι να δοκιμάσουμε περίπου άλλα 30 λεπτά όταν κοντεύουν να βράσουν .Προσθέτουμε στο τέλος και το ελαιόλαδο και με ανοιχτή την κατσαρόλα παίρνουν 2-3 βράσεις ,κι έρχονται και χυλώνουν .

Πολλές φορές προσθέτω μαζί και Σέλερι ψιλοκομμένο του πάει πολύ !!

 Μαγειρική και Συνταγές

   

   

Φακές μαγειρεμένες όπως τις έφτιαχνε η γιαγιά !!!


 H γιαγιά μου τις έφτιαχνε πάντα έτσι το κρεμμύδι έλιωνε και χύλωναν πολύ κι εμείς τρώγαμε 2 πιάτα από την νοστιμιά !!!

Υλικά
2 ποτήρια του νερού φακές
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
2-3 φύλα δάφνης
2 κουταλιές πελτέ κύκνος [πάντα]
αλάτι-πιπέρι
ελαιόλαδο
και για το σερβίρισμα ξίδι η μηλόξιδο


Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις φακές .
Τις βάζουμε στην κατσαρόλα με 6 ποτήρια νερό ,προσθέτουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα ,[μπορούμε και να τα τρίψουμε ] τα σκόρδα κομμένα σε φετούλες ,τα δαφνόφυλλα,και ρίχνουμε μαζί και τις 2 κουταλιές ντοματοπελτέ ανακατεύοντας να διαλυθεί προσθέτουμε και πιπέρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά .
Μετά από μισή ώρα προσθέτουμε το αλάτι και λίγο πριν το τέλος το ελαιόλαδο σε ποσότητα τις αρεσκείας μας περίπου 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού.
Μην φοβηθείτε για το χοντροκομμένο κρεμμύδι κατά το μαγείρεμα λιώνει και οι φακές μας γίνονται χυλωμένες .Σερβίρουμε με ελιές σαρδέλα παστή και φυσικά ξιδάκι .Καλή Ορεξη !!!

Αν δεν έχει δέσει  το ζουμάκι τους στο τέλος συνεχίστε με ανοιχτή κατσαρόλα ..επίσης αν τελειώνει το ζουμί τους και δεν έχουν μαγειρευτεί προσθέτουμε μόνο ζεστό νερό ..και κάτι ακόμα πολλές φορές προσθέτω μέσα 1 καρότο πολύ ψιλοκομμένο σε καρεδάκια και μία πατάτα κι αυτή κομμένη σε μικρά καρεδάκια .


Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ