H γιαγιά μου τις έφτιαχνε πάντα έτσι το κρεμμύδι έλιωνε και χύλωναν πολύ κι εμείς τρώγαμε 2 πιάτα από την νοστιμιά !!!
Υλικά
2 ποτήρια του νερού φακές
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
2-3 φύλα δάφνης
2 κουταλιές πελτέ κύκνος [πάντα]
αλάτι-πιπέρι
ελαιόλαδο
και για το σερβίρισμα ξίδι η μηλόξιδο
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις φακές .
Τις βάζουμε στην κατσαρόλα με 6 ποτήρια νερό ,προσθέτουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα ,[μπορούμε και να τα τρίψουμε ] τα σκόρδα κομμένα σε φετούλες ,τα δαφνόφυλλα,και ρίχνουμε μαζί και τις 2 κουταλιές ντοματοπελτέ ανακατεύοντας να διαλυθεί προσθέτουμε και πιπέρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά .
Μετά από μισή ώρα προσθέτουμε το αλάτι και λίγο πριν το τέλος το ελαιόλαδο σε ποσότητα τις αρεσκείας μας περίπου 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού.
Μην φοβηθείτε για το χοντροκομμένο κρεμμύδι κατά το μαγείρεμα λιώνει και οι φακές μας γίνονται χυλωμένες .Σερβίρουμε με ελιές σαρδέλα παστή και φυσικά ξιδάκι .Καλή Ορεξη !!!
Αν δεν έχει δέσει το ζουμάκι τους στο τέλος συνεχίστε με ανοιχτή κατσαρόλα ..επίσης αν τελειώνει το ζουμί τους και δεν έχουν μαγειρευτεί προσθέτουμε μόνο ζεστό νερό ..και κάτι ακόμα πολλές φορές προσθέτω μέσα 1 καρότο πολύ ψιλοκομμένο σε καρεδάκια και μία πατάτα κι αυτή κομμένη σε μικρά καρεδάκια .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ