Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Χαλβάς!!Με Άνθος αραβοσίτου βανίλια !!!


·
Χαλβάς!!Με Άνθος αραβοσίτου βανίλια .. Εύκολο ,ελαφρύ ,δροσερό γλυκάκι !!!


ΥΛΙΚΑ
1/2 βιταμ 125γρ
1κουτι άνθος αραβοσίτου βανίλια 160γρ.
4 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
Αμύγδαλα
Σταφίδες
Κανέλα για σερβίρισμα

.



ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Σε ένα ποτήρι νερό αραιωνω το άνθος αραβοσίτου.Σε μια κατσαρόλα αφήνω να βράσει το υπόλοιπο νερό με τη ζάχαρη.Ριχνω μετά το αραιωμένο άνθος αραβοσίτου και ανακατεύω .Αφαιρώ από τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο και αμύγδαλα ,σταφίδες.Βαζω σε γυάλινο πυρέξ.Αφηνω να κρυώσει .Το βάζω ψυγείο.Σερβιρω με κανέλα ή και σκέτο !


Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Dora Iliopoulou ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Σάμαλι νηστίσιμο !!!


ΝΗΣΤΊΣΙΜΟ ΣΑΜΑΛΙ! Ενα ωραιοτατο αρωματικό γλυκάκι οτι πρεπει για τη Σαρακοστή...
Η συνταγή ειναι της φίλης μας Tzela Antonopoulou
με τη διαφορά... στη θέση του γιαουρτιού έβαλα χυμό πορτοκάλι.. προσθεσα 1 κουταλια μπεικιν 4 κουταλιές σπορέλαιο και λιγη μαστίχα στο μείγμα...
Στο σιρόπι έβαλα δυόμιση ποτήρια νερό και την ίδια ποσότητα ζάχαρη...
 
Υλικά
2 κεσεδάκια γιαούρτι αγελάδος το παραδοσιακό ( το κλασικό με την πετσουλα από πάνω) ή  κλασσικό αγελαδινό όχι στραγγιστό.
1/2 κιλό σιμιγδάλι χονδρό
2 κεσεδάκια ζάχαρη
1 κεσεδάκι νερό
2 βανιλιες
Χυμό από μισό λεμόνι
1 κ.γ σόδα
Για το σιρόπι
2 1/2 κεσεδάκια νερό
2 1/2 κεσεδάκια ζάχαρη
2 κ.σ γεμάτες γλυκό υποβρύχιο με άρωμα μαστίχας
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζω τα γιαουρτακια μου ( αφαιρω την πετσα πρώτα) και προσθέτω τη ζάχαρη.
Με ένα σύρμα ανακατεύω καλά 2-3 λεπτά και προσθέτω το νερό. Συνεχίζω με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
Προσθέτω τις βανιλιες και τη σόδα μου την οποία διαλύω   με το χυμό λεμονιου.
Ανακατεύω απαλά μέχρι  , να δω το μίγμα να αφρατευει και να γίνεται σαν κρέμα.
Τέλος  προσθέτω σιγά σιγά το σιμιγδάλι μου . Βουτυρωνω ελαφρώς ένα ταψακι 30 εκ. και ρίχνω το μίγμα μου!!
Αφήνω να σταθεί μισή ωρίτσα περίπου μέχρι να ζεσταθεί καλά ο φούρνος.
Ψήνω για περίπου 50 λεπτά στους 180 βαθμούς , μέχρι να πάρει αυτό το χρυσοκοκκινο χρώμα.
Ωστόσο φτιάχνω το σιρόπι μου.
Βράζω το νερό μαζί με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά και κατεβάζω από τη φωτιά.
Προσθέτω το υποβρύχιο μαστίχας και ανακατεύω να διαλυθεί.  
Αφήνω στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία.
Σιροπιαζω τη σάμαλι καυτη με το χλιαρό σιρόπι.
Αφήνω να τραβήξει καλά το σιρόπι και μετά χαράζω το γλυκό.
Όλα τα υλικά μας τα μετράμε με το κεσεδάκι από το γιαουρτάκι !!!
Αν θέλω να βάλω αμύγδαλο στην επιφάνεια του γλυκού παίρνω αμύγδαλο ώμο χωρίς φλούδα .
Χαράζω το γλυκό νοητά πριν το βάλω στο φούρνο και τοποθετώ τα αμύγδαλα.
Να σημειώσω πως στην Πάτρα κυκλοφορεί γνωστής  τοπικης γαλακτοβιομηχανίας  κλασσικο γιαούρτι αγελαδινό με πέτσα με την επωνυμία "πρώτο".
Αν δεν βρείτε αντίστοιχο χρησιμοποιήστε αγελαδινό όχι όμως στραγγιστό γιαούρτι.
Καλή επιτυχία!!!!!

Εκτέλεση φωτό από κ.  Ρουλα Λυρου συνταγή από κ. Tzela Antonopoulou ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ -ΗΔΕΣ



Κουλουράκια -μπισκοτάκια με ταχίνι και σουσάμι σε 10 λεπτά !!!


ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΣΑΝ ΜΠΙΣΚΟΤΑ...ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΣΟΥΣΑΜΙ..!!
Νηστίσιμα... !!
Έτοιμα σε 10 λεπτά που η νοστιμιά τους δεν περιγράφεται με λόγια..!!


ΥΛΙΚΑ
1φλιτζάνι του τσαγιού αραβοσιτέλαιο 160gr
1φλιτζάνι του τσαγιού χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική εγώ έβαλα στέβια και είναι ίδια η ποσότητα με την κανονική
1 φλιτζάνι του τσαγιού ταχίνι 160 gr.
100gr σουσάμι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από( 2 πορτοκάλια)
600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις.!!
Όλα τα υλικά είναι μετρημένα με το ίδιο φλιτζάνι αντιστοιχούν σε 160 gr σε όλα τα υλικά.!!


ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Σε μία λεκάνη ρίχνετε το λάδι την ζάχαρη και τα χτυπάτε ελαφρά με το σύρμα.. μέσα στον χυμό πορτοκαλιού ανακατεύετε την σόδα και ρίχνετε μέσα στο λάδι με τη ζάχαρη.. προσθέτετε το ταχίνι και το σουσάμι ανακατεύετε να διαλυθεί καλά το ταχίνι και να γίνει λείο... Ρίχνετε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι σιγά-σιγά και κοσκινισμένο φτιάχνεται μία πολύ ωραία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια αλλά να είναι και αφράτη... Παίρνετε περίπου 50 γραμμάρια στο χέρι σας φτιάχνεται μία μπαλίτσα και την πιέζετε προς τα κάτω ..την βουτάτε μέσα σε ζάχαρη από τις δύο πλευρές... Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς σε αντιστάσεις για 20 λεπτά... Σε περίπτωση που δεν βουτήξετε μέσα σε ζάχαρη θα χρειαστείτε ακόμη 50 γραμμάρια παραπάνω ζάχαρη στα υλικά σας... Επίσης μην προσπαθήσετε να δώσετε άλλο σχήμα γιατί είναι πολύ αφράτη η ζύμη..είναι και  το σουσάμι μέσα και το ταχίνι και δεν βοηθάει στα χέρια μας..!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Gogo Samiou ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Πιταράκια νησιώτικα !!!!


 
Πιταράκια νησιώτικα..και δεν σταματάς να τρως !!!! Εύκολα και πεντανόστιμα !!


Υλικα για 20 πιταρακια..
Γέμιση
1 Κρεμμυδι τριμμενο στο χοντρο του τριφτη
300 γρ τυρι φετα τριμμενο στο χοντρο του τριφτη
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο .
1 κουτ του γλυκου αλατι .!!
Φύλλο
2 κουπες αλευρι για ολες τις χρησεις
1/4 κουπας ελαιολαδο
1 ποτηρι χλυαρο νερο
Λαδι για το τηγανι..!!

.



Εκτέλεση..!!
Ανακατευεται το τυρι με το κρεμμυδι κ δυοσμο
Ανακατευεται το αλευρι με το λαδι το αλατι το χλιαρο νερο
Ανοιγουμε ενα λεπτο φυλλο και με την βοηθεια ενος πιατου η μπολ κοβουμε στρογγυλα κοματια ζυμης
Μοιραζουμε την γεμισει στα φυλλα και κλεινουμε τα πιταρακια πατωντας τις ακρες με ενα πιρουνι.
Τηγανιζουμε σε μετρια φωτια μεχρι να ροδισουν και να κανει η ζυμη φουσκαλες..!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Gogo Samiou - ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Κέικ υγιεινό με μέλι και μπανάνα !!!

Το πιο ωραίο,πανεύκολο και υγιεινό κεϊκ που έφαγα ποτέ.. μόνο με μέλι και μπανάνα...!!!!

Υλικά
2 μπανάνες ώριμες
3/4 φλυτζάνια τσαγιού καλαμποκέλαιο (εγώ έβαλα βούτυρο)
3/4 φλυτζάνια τσαγιού μέλι
250γρ φαρίνα
2 αυγά
1/2 κ.γ. Κανέλα
1 βανιλίνι
(Εγω εκανα την μιση συνταγη γιαυτο το βλεπετε μικρο το κέϊκ)
Λιωνετε την μπανανα με ενα πιρουνι βαζετε ολα τα υπολοιπα υλικα στο μπολ και τα ανακατευετε (αυτο ηταν ολο!!)

Λαδώνουμε την φόρμα ..

Στον φουρνο στους 180 μεχρι να ροδισει!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Ειρήνη Δρακοπούλου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ -ΗΔΕΣ
 

Κρουασανάκια Ferrero ..Απλά τέλεια ..Θεικά !!!


 
ΚΡΟΥΑΣΑΝΑΚΙΑ FERRERO!!!ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΑ!!!!!!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗΣ::

2 ποτηρια γαλα χλιαρο,

1 ποτηρι σπορελαιο,

1 φ.ξερη μαγια,

5 κ.σ.ζαχαρη,

μισο κουταλακι του γλυκου αλατι,

1 βανιλια,

1 αυγο ολοκληρο,

1 ασπραδι,

περιπου 1 κιλο αλευρι!!!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ::

Βαζουμε στο μπολ το γαλα-σπορελαιο-μαγια-ζαχαρη και ανακατευουμε με συρμα!

Ριχνουμε τα αυγα-βανιλια-αλατι και ανακατευουμε !

Συνεχιζουμε ριχνουμε 2 ποτηρια αλευρι και ανακατευουμε με ξυλινη κουταλα!

Ριχνουμε σιγα-σιγα αλευρι και αρχιναμε να ζυμωνουμε!!!!

Αλευρωνουμε τον παγκο βαζουμε την ζυμη και την ζυμωνουμε ωσπου να γινει λεια!!!

Την βαζουμε σε μπολ την σταυρωνουμε και την σκεπαζουμε καλα για 2 ωρες!!!!

 Στην συνεχεια βαζουμε την ζυμη στον παγκο και την κοβουμε σε 10 ισα κομματια!

Τα φτιαχνουμε μπαλιτσες και τις σκεπαζουμε για 20 λεπτα! Συνεχιζουμε ανοιγουμε ολες τις μπαλιτσες μικρα φυλλαρακια!!!

Βαζουμε τα 5 φυλλαρακια το ενα πανω στο αλλο βουτυρωνοντας τα ενδιαμεσα με μαλακο βουτυρο και με το πλαστη ανοιγουμε ενα φυλλο !!!!

Αυτο το φυλλο το κοβουμε σε 8 τριγωνα κομματια!!!!

Εχουμε ανακατεψει σε ενα μπολ 200 γρ μερεντα,100 γρ φουντουκια σκονη!

Βαζουμε γεμιση στο καθενα τριγωνακι το τυλιγουμε και το βαζουμε στην λαδοκολα στο ταψι!

Η ιδια διαδικασια και για τα υπολοιπα φυλλαρακια!!

Τα αφηνουμε για 20 λεπτα να ξεκουραστουν!!!

Τελος τα αλοιφουμε με 3 κροκους αυγων αραιωμενους με 1 κ.σ.νερο και τα ψηνουμε στους 180 β προθ.αντισ μεσαια σχαρα για 25 λεπτα φυσικα αναλογα τον φουρνο!

Τα βγαζουμε και τα αφηνουμε να κρυωσουν !!!

ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ::

Βαζουμε σε ενα τηγανακι 1 κ.σ βουτυρο και ριχνουμε μεσα 20Ο γρ φουντουκια και τα καβουρδιζουμε καλα!

Κατεβαζουμε και αφηνουμε λιγο να κρυωσουν!

ΣΟΚΟΛΑΤΑ::

Λιωνουμε σε μπεν μαρι 400 γρ σοκολατα!!!!

Χτυπαμε σε γουδι τα φουντουκια και στην συνεχεια τα ριχνουμε στην σοκολατα!!

Τελος βουταμε το καθενα κρουασανακι στην σοκολατα και στην συνεχεια τα βαζουμε πανω σε λαδοκολα και κατευθειαν στο ψυγειο!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Tzeni Tsanaktsidou ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!!

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Εύκολη πίτσα με αραβική πίτα !!!


Εύκολη πίτσα με αραβική για το βράδυ! Απλή και πεντανόστιμη!


Υλικά
2 αραβικές μεγάλες
Λίγη σπιτική σάλτσα
Αλαντικα της αρεσκείας σας
Πιπεριά ψιλοκομμένη
3-4 ντοματίνια κομμένα στην μέση
250 γρ τριμμένα τυριά


Εκτέλεση!!
Έβαλα σε ταψάκι στρωμένο με αντικολητικο χαρτι την μια αραβική πίτα άπλωσα λίγη σάλτσα ντομάτας το μισό τριμμένο τυρακι αλαντικα εγώ έβαλα παριζα και γαλοπούλα πιπεριά και τα ντοματίνια την εβαλα για 5 -6 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να λιώσει το τυρί την έβγαλα και την σκέπασα με την άλλη αραβική και έριξα επάνω το υπόλοιπο τυράκι την ξαναεβαλα στον φούρνο ακόμα 5 λεπτά να λιώσει το τυρί!!! Έγινε τέλεια!!! 

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Αλεξάνδρα Κυριάκη ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ