Αφράτη και λαχταριστή Πουτίγκα ή μελαχρινή με κρέμα ή σπάτουλα που τη λέμε εδώ στη Θεσσαλία.. Η συνταγή της μελαχρινής κρατάει πάνω από 40 χρόνια.. Απ την πεθερά στη νύφη και πάει λέγοντας, γιαυτό και η δοσολογία είναι σε κεσεδακια γιαουρτιού
Υλικά:
5 αυγά
2 κεσεδάκια ζάχαρη(400 γρ)
2 κεσεδάκια αλεύρι(260 γρ)
1 γιαούρτι στραγγιστό
250γρ καρύδι τριμμένο
1 κουταλάκι σόδα
3 κουταλάκια μπεικι
1κουταλακι κανέλα
ξύσμα πορτοκαλιού
Σιρόπι:
3 κεσεδάκια ζάχαρη (680 γρ)
3 κ μισό κεσεδάκια νερό (830 γρ)
ΚΡΈΜΑ
1500 ml φρέσκο γάλα
5 κσ κορν φλάουρ
4 κσ άνθος αραβοσίτου (τη βραστή κρέμα)
1 κούπα ζάχαρη
2 κσ βούτυρο
ΣΑΝΤΙΓΊ
250 γρ κρέμα γάλακτος
200 γρ γάλα ζαχαρούχο
.
Εκτέλεση
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά,περίπου 4 λεπτά.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, τη σόδα,το μπεικιν ,την κανέλα ,το αλεύρι κοσκινισμένο,το ξύσμα πορτοκαλιού και τα καρυδιά στο τέλος Χτυπάμε λίγο ακόμα με το μίξερ ίσα ίσα να ανακατευτούν τα υλικά και ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα του κέικ.
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις,σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά .
Βγάζουμε από το φούρνο και ξεφορμάρουμε υστέρα απο 10 λεπτά.
Κρατάμε τη φόρμα πρόχειρη γιατί μόλις κρυώσει το κέικ καρυδιού θα το ξαναγυρίσουμε στη φόρμα να το σιροπιάσουμε εκεί μέσα στη φόρμα.
Αφού κρυώσει το κέικ,το ξαναβαζουμε στη φόρμα του.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Βράζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά και όπως είναι ζεστό το σιροπιάζομαι σιγά σιγά κουταλιά κουταλιά.
Κρύο το γλυκό, ζεστό το σιρόπι.
Το σιρόπι θα το πιει όλο, μην μας φοβίζει η ποσότητα.
Το αφήνουμε αρκετή ώρες μέσα στη φόρμα να κρυώσει καλά με το σιρόπι και καλύτερα την επόμενη μέρα το γυρίζουμε σε μεγάλη πιατέλα.
Ετοιμάζουμε την κρέμα:
Σε μια κατσαρόλακι ρίχνουμε το κρύο γάλα,τη ζάχαρη το κορν φλάουρ, το ανθός αραβοσίτου και με ένα σύρμα ανακατεύουμε, το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνέχως μέχρι να δέσει η κρέμα.
Κλείνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την επιφάνεια της κρέμας με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη να παγώσει
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το ζαχαρούχο γάλα να σφίξει και την ενσωματώνουμε στην κρέμα, ανακατεύουμε και καλύπτουμε την επιφάνεια της καρυδόπιτας. Πασπαλίζουμε με καβουρδισμένα αμύγδαλα και σερβίρουμε αφού πρώτα μπει λίγες ώρες στο ψυγείο!
Εκτέλεση φωτό συνταγή από Blog -MPAXARI & KANELA !!