Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Ριβανί Αγρινίου !!!


Παραδοσιακό νηστίσιμο ριβανί Αγρινίου

500 γρ σιμιγδάλι χοντρό
500 γρ σιμιγδάλι ψιλό
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
4 ποτήρια νερό
2 ποτηριά λάδι (βάζω 1 καλαμποκέλαιο & 1 ελαιόλαδο)
2-3 κάψουλες βανίλιας
Ξύσμα και χυμό από 1 λεμονιά
Κανελοζαχαρη για το πασπάλισμα
Αμύγδαλα ασπρισμένα



Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό ,λάδι , ζάχαρη,λεμόνι ξύσμα και χυμό ,βανίλιες ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει μια βρύση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι σαν βροχή και ανακατεύουμε συνεχώς να μη σβολιάσει με ξύλινη κουτάλα προσοχή γιατί αρχίζει να πετάγεται μέχρι να δέσει και να ξεκολλάει απόν τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί κόβουμε ριβανωτά με μαχαίρι χωρίς δόντια και μπήγομαι σε κάθε κομμάτι  ένα αμύγδαλο (εγώ πασπαλίζω λίγη ζάχαρη πριν το ψήσω).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς για μια ώρα μέχρι να χρυσοκοκκινήσει για να είναι επιτυχημένο πρέπει να ψηθεί και η κάτω πλευρά γιαυτό τα τελευταία 10 λεπτά τοποθετήστε το ταψί στον πάτο του φούρνου!
Όταν είναι έτοιμο το βγάζετε αφήνετε λίγο να κρυώσει και πασπαλίζετε με την κανελοζάχαρη όχι άχνη  ,το κόβουμε όταν κρυώσει εντελώς γιατί  διαφορετικά διαλύεται!

Elenfly Helenz-οι χρυσοχέρες-ηδες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πιπερόπιτα με κοτόπουλο !!!!





Υλικά Συνταγής

    Για το φύλλο τυριού
    300 γραμ. αλεύρι
    225 γραμ. βούτυρο σε κομματάκια (κρύο)
    70 γραμ. παρμεζάνα ή άλλο τριμμένο σκληρό τυρί
    1/2 κ.γλ. αλάτι
    3-4 κ.σ. νερό

    Για τη γέμιση
    300 γραμ. κοτόπουλο βρασμένο
    1 πράσινη πιπεριά σε λεπτές φέτες
    2 κόκκινες πιπεριές σε λεπτές φέτες
    2 κίτρινες πιπεριές σε λεπτές φέτες
    2 ξερά κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
    4 κ.σ. ελαιόλαδο
    250 γραμ. φέτα σε τρίμματα
    1 αυγό χτυπημένο
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    1 κ.σ. σουσάμι



Φτιάξτε την θα γλύφετε και τα δάχτυλά σας !!!

Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Μπορούμε να ζυμώσουμε τη ζύμη της πιπερόπιτας στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες ή να την φτιάξουμε όπως παρακάτω. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε μπολ. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια. Με τα ακροδάχτυλα ψιχουλιάζουμε το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Προσθέτουμε το τυρί. Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το νερό (όχι όλο μεμιάς, ίσως δεν το πιει όλο) και μ’ ένα μαχαίρι αναδεύομαι τη ζύμη. Όταν η ζύμη ενωθεί σε μια μάζα, τη ζυμώνουμε ελαφρά σε μπάλα. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε 15΄ στο ψυγείο.
Για τη γέμιση



Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα κρεμμύδια και τις πιπεριές για 10΄ να γίνουν διάφανα τα κρεμμύδια.
 Κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά.
Ψιλοκόβουμε το βρασμένο  κοτόπουλο και το προσθέτουμε στο τηγάνι.
Ρίχνουμε τα τρίμματα φέτας και το χτυπημένο αυγό.
Προσθέτουμε την πάπρικα, το πιπέρι και αλατίζουμε τη γέμιση αφού δοκιμάσουμε.
Ανακατεύουμε.
Αφήνουμε λίγο τη γέμιση να κρυώσει.
Λαδώνουμε ελαφρά μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι ή μικρό ταψάκι για πίτα 28 εκ.



Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο απ’ το άλλο.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το κάθε φύλλο 10 εκ. μεγαλύτερο απ’ τη διάμετρο του ταψιού για να καλυφθούν και τα τοιχώματα.
Το στρώνουμε μέσα, με τις άκρες να εξέχουν.
Αδειάζουμε τη γέμιση.
Σκεπάζουμε την πίτα.
Την κλείνουμε γύρω γύρω καλά.



Τρυπάμε με τη μύτη του μαχαιριού το φύλλο σε πολλά σημεία. Αλείφουμε την επιφάνεια με γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι προαιρετικά .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει για να μπορέσουμε να την κόψουμε σε κομμάτια.

Ελλη Τριανταφύλλου -ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μιλφέιγ !!!



 Mille feuille Θεικό !!! Π α ν ε ύ κ ο λ ο !!!

Υλικά
1 πακέτο σφολιάτα
1 κρέμα ζαχαροπλαστικής έτοιμη
Γάλα όσο αναφέρει η συσκευασία της κρέμας στιγμής
1 μικρή κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά άχνη
1 βανίλια

Πήρα μια έτοιμη σφολιάτα.
Εχει δύο φύλλα τα τρύπησα και τα έψησα στους 200 για 18 λεπτά το καθένα (ένα ένα) κόβω και 2 λωρίδες στο πλάι για από πάνω για διακόσμηση.
Έβαλα το ένα φύλλο κάτω από πάνω κρέμα ζαχαροπλαστικής στιγμής έτοιμη Γιώτης (το φακελάκι με γάλα στο μίξερ) μετά το δεύτερο φύλλο και πάνω σαντιγί την οποία χτύπησα μίξερ (ένα κουτάκι κρέμα γάλακτος με 1 κουταλιά άχνη και μια βανίλια).
Από πάνω σπασμένη σφολιάτα και άχνη κι έτοιμο !!!
Το καλό με αυτό το γλυκό είναι πως όλα τα λάθη συγχωρούνται.
 Όσο πιο ατσούμπαλο τόσο πιο όμορφο!

Giannis Kalamarakis‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

 ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τούρτα ριγέ !!!


 Εύκολη, νόστιμη και πάντα εντυπωσιακή !!!

Κρέμα
600 γρ κρέμα γάλακτος
2ΚΣ άχνη
Χτυπάμε σε σαντιγί και βάζουμε ψυγείο.

Στο ταψί της κουζίνας βάζω λίγο βούτυρο στις γωνιές και στρώνω με λαδόκολλα.

Παντεσπάνι
6 αυγά χωρισμένα
Πρέζα αλάτι
110 γρ ζάχαρη
25 γρ κακάο
30 γρ αλεύρι ο.χ.
125γρ κουβέρτα ( λιώνω στο φούρνο μικροκυμάτων για 2') αφήνω να κρυώσει



Χτυπάμε ασπράδια με πρέζα αλάτι να γίνει μαρέγκα.
Ρίχνουμε σαν βροχή μέσα την ζάχαρη και μετά ένα ένα τα αυγά. Με κουτάλα ανακατεύω μέσα το αλεύρι, κακάο, σοκολάτα. Ισιώνω το μείγμα πάνω στη λαδόκολλα,
Ψήνω σε προθέρμασμένο φούρνο 160 αέρα 12’.



Αφήνω να κρυώσει τότε κόβω μέσα από το ταψί σε 3 ίσα μέρη μαζί με την λαδόκολλα !
Βγάζω τη μία λωρίδα με το παντεσπάνι και αλείφω με την κρέμα και κάνω ρόλο με την βοήθεια της λαδόκολλα το γυρίζω.
Παίρνω την 2 λωρίδα βάζω κρέμα και τοποθετώ το πρώτο ρόλο πάνω και ξανά ρολάρο και ίδιο με την 3 λωρίδα.



Τότε γυρίζω και τοποθετώ όρθιο στο πιάτο καλύπτω με την υπόλοιπη κρέμα και γαρνίρω με κομμένη σοκολάτα και κερασάκια
Πρέπει να μείνει τουλάχιστο 2 ώρες στο ψυγείο.

Marilena Pappa-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κέικ βανίλια-σοκολάτα με γλάσο σοκολάτας!!



Τώρα βέβαια θα μου πείτε πού είναι η βανίλια;;;
Εγώ πάντως χώρισα σε δύο μείγματα.. αλλά μάλλον η προσωπικότητα της σοκολάτας υπερίσχυσε!!
Κάντε το όλοι δεν υπάρχει πιο νόστιμο ζουμερό και αφράτο κέικ!!

Σε μπολ χτυπάω ένα βιτάμ σοφτ με μιάμιση κούπα ζάχαρη.
Τα χτυπάω για τουλάχιστον δέκα λεπτά!
Μετά προσθέτω πέντε αυγά και χτυπάω για ένα λεπτό περίπου.
Ρίχνω ένα ποτήρι γάλα ένα κουταλάκι κοφτό κανέλα δύο βανίλιες και ξύσμα από ένα πορτοκάλι.
Ανακατεύω σε ένα μπολ τα 3/4 της συσκευασίας φαρινάπ με μισό φακελάκι μπεικιν παουντερ.
Τα ρίχνω σιγά σιγά στο μείγμα μου και συνεχίζω απαλά το ανακάτεμα.
Χωρίζω τη ζύμη σε δύο μέρη και στο ένα από αυτά βάζω κακάο σε σκόνη... τόσο όσο μας αρέσει στο χρώμα.




Βουτυρώνω μια αποσπώμενη στρογγυλή φόρμα (γίνεται φυσικά και σε φόρμα κέικ), στρώνω λαδόκολλα ξαναβουτυρώνω και ρίχνω τα δύο μείγματα.
Ανακατεύω ελαφρά με το κουτάλι να κάνει νερά.
Ψήνω στις αντιστάσεις στους 180' για 50'-1 ώρα αναλόγως το φούρνο.. προσοχή δεν πρέπει να στεγνώσει το κέικ μας!
Για να δούμε αν έγινε προς τέλος μπήγομαι ένα μαχαίρι στο κέικ στο κέντρο του...αν βγει στεγνό είναι έτοιμο!
Για το γλάσο σοκολάτας βάζω σε κατσαρολάκι 180 γρ. κουβερτούρα με 80γρ. βούτυρο και μία κουταλιά σούπας μέλι.
Μόλις ενωθούν καλά αποσύρουμε από τη φωτιά αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και περιχύνουμε το γλυκό μας!!

Έλλη Τριανταφύλλου-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρούφες Μπανόφι !!!


ΤΡΟΥΦΕΣ ΜΠΑΝΟΦΙ - ΚΑΘΕ ΜΠΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΧΩΡΙΟ !!😘

ΥΛΙΚΑ
2 πακέτα μπισκότα Digestive
2 μπανάνες
2 κουτ σούπας καλά γεμάτες καραμελωμένο ζαχαρούχο!!
2 σοκ κουβερτούρες για την επάλειψη 125γρ η κάθε μια!!




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τα πρώτα 2 υλικά στο μουλτι και το καθένα ξεχωριστά τα βάζετε σε ένα μπολ ανακατεύεται με την καραμέλα κάνετε μπαλάκια.
Bάζετε λίγο στο ψυγείο να σφίξουν και κάνετε την επικαλύψει με την σοκολάτα αφού πρώτα τις έχετε λιώσει σε μπεν μαρι και ανακατέψει με δυο κουταλιές σούπας λάδι ελαφρύ για να μπορειτε να δουλεύεται καλύτερα την σοκολάτα.!!


Γαρνίρετε με λίγο ακόμα ζαχαρούχο!!

 Christina Leontidou-OI XΡΥΣΟΧΕΡΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χταπόδι με μακαρονάκι !!!



Χταπόδι με μακαρόνι κοφτό-- νηστίσιμο.

Υλικά

•    1 χταπόδι μεγάλο (1200 γραμ. ή 8 – 10 μικρά) φρέσκο ή κατεψυγμένο
•    2 ώριμες ντομάτες στο μούλτι
•    2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
•    1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    1 φλυτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί
•    2 φύλλα δάφνης
•    2 – 3 κόκκους μπαχάρι
•    1 πρέζα θυμάρι
•    αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ξύδι
•    500 γραμ. μακαρόνια Ν°6
•    3½ φλυτζ. τσαγιού νερό

Εκτέλεση

Πλένουμε πάρα πολύ καλά το χταπόδι και καθαρίζουμε καλά, το κεφάλι και την κουκούλα.
(Επειδή θέλει πολύ βράσιμο, καλύτερα να το κάνουμε στη χύτρα).
Βάζουμε στη χύτρα 1 φλ. τσαγιού νερό, το ξύδι, το χταπόδι και το βράζουμε στη χαμηλή πίεση, για 15′.
(Αν δεν το βράσουμε σε χύτρα, θέλει περίπου 60′ βράσιμο και πολύ περισσότερο νερό).

Ανοίγουμε την χύτρα, σουρώνουμε το χταπόδι, (το οποίο θα πρέπει να έχει μαλακώσει), το ξεπλένουμε με κρύο νερό και το κόβουμε σε κομμάτια μέτρια  -αν θέλουμε το αφήνουμε και σε μεγάλα κομμάτια.

Βάζουμε τη χύτρα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να γίνουν διάφανα.

Προσθέτουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε για 2′ ακόμη, ανακατεύοντας συνεχώς γιατί κολλάει.

Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε για 2′, να πάρει βράση και προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, το θυμάρι, το αλατοπίπερο και τα 2½ φλ. νερό.

Κλείνουμε την χύτρα και βράζουμε στη χαμηλή πίεση, για 15′ – 20′ μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και να δέσει η σάλτσα του.
(Αν δεν το βράσουμε σε χύτρα, θέλει περίπου 60′ – 75′ βράσιμο, σε μέτρια φωτιά και πολύ περισσότερο νερό).

Βράζουμε τα μακαρόνια ή το μακαρονάκι  αλ ντέντε (να κρατάνε λίγο) και τα σουρώνουμε.

Ανοίγουμε τη χύτρα, τη βάζουμε πάλι στη φωτιά, κι όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια (στη χύτρα με το χταπόδι), ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά.

Έπειτα από 1′ αποσύρουμε την χύτρα από το μάτι και σερβίρουμε.

– Ο χρόνος βρασίματος εξαρτάται από το μέγεθος του χταποδιού.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ