Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Τσουρεκάκια μερέντας αφράτα γευστικά απλά Θεικά !!!!


 ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΑΦΡΑΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΜΕΡΕΝΤΑΣ!!!!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΥΛΙΚΑ::

1 ποτηρι γαλα χλιαρο προς ζεστο,

1 ποτηρι νερο χλιαρο προς ζεστο,

2 φ.ξερη μαγια,

3 αυγα,

1,5 ποτηρι ζαχαρη,

1 και 1/2 φ.μπεικιν ,

1 κουτ.γλυκού .μαχλεπι,

1 κουτ γλυκού .κακουλε,

ξυσμα ενος πορτοκαλιου,

3 βανιλιες,

3 κ.σ.λιωμενο ζεστο βουτυρο,

1 κιλο αλευρι για τσουρεκια η και για ολες της χρησεις,

200 γρ μερεντα!!!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βαζουμε στο μπολ το γαλα το νερο τις μαγιες και ανακατευουμε με συρμα!

Ριχνουμε την ζαχαρη,τα αυγα,τα μυρωδικα,το βουτυρο και ανακατευουμε με συρμα!!!

Ριχνουμε 2 ποτηρια αλευρι και μια πρεζα αλατι και ανακατευουμε με ξυλινη κουταλα!

Τελος ριχνουμε σιγα-σιγα αλευρι και ζυμωνουμε σε αφρατη ζυμη να μην κολλαει!!!!!

Την σκεπαζουμε για 1 ωρα και 20 λεπτα!!!

Στην συνεχεια την ξεφουσκωνουμε και την βαζουμε πανω στον παγκο!!!!

Την κοβουμε σε κομματια!

Φτιαχνουμε 10 μπαλιτσες ισα με ενα μανταρινι και αλλες 30 ισα με ενα καρυδι!!!!!

Τις σκεπαζουμε για 20 λεπτα!!!!!

Εχουμε βαλει πανω σε λαδοκολα την μερεντα κουταλακι κουταλακι και την βαζουμε καταψυξη!!!!

Και συνεχιζουμε παταμε τις μπαλες τις μεγαλες με το χερι βαζουμε μερεντα και το κλεινουμε το φτιαχνουμε ξανα μπαλα και το παταμε!!!

Τις υπολοιπες μπαλιτσες τις φτιαχνουμε ανα 3 πλεξουδες!!

Και τις βαζουμε γυρω-γυρω στο καθενα!

Τα αφηνουμε για 30 λεπτα!

Τελος τα αλοιφουμε με 3 κροκους αυγων αραιωμενους με κρυο νερο ριχνουμε τρουφα και τα.ψηνουμε στους 180 β.προθ αντισ για 25 λεπτα φυσικα αναλογα τον φουρνο!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Tzeni Tsanaktsidou ..ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Πιροσκί !!!


Πιροσκι !!!


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ
600 - 700γρ.αλευρι για τσουρέκια 

400γρ χλιαρό νερό ή γάλα 

 

2 φακελάκια μαγιά 

5κ.σ.ηλιελαιο 

1κ.σ.ζαχαρη 

1 κ. σ. αλάτι.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ ΒΑΖΕΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΑΡΈΣΕΙ.
ΕΓΩ ΕΒΑΛΑ ΠΑΤΑΤΑ:   

Εβρασα 3 πατάτες έριξα αλάτι και δενδρολίβανο μέσα στην κατσαρόλα.

Τις εβράσα πολύ καλά.

Παράλληλα ψιλοκοψα 1 μεγάλο κρεμμύδι το σοταρισα σε χαμηλή φωτιά για να μην πάρει σκούρο χρώμα. 

Όταν έγινε το κατέβασα από την φωτιά και το άφησα νά κρυώσει. 

Έριξα 3κ.σ.φρεσκο κρεμμυδάκι δυόσμο πάπρικα καπνιστή μπουκοβο καυτερό. 

Όταν έβρασα οι πατάτες τις πολτοποιησα και έριξα μέσα τα κρεμμύδια. 

Τα ανακάτεψα και έριξα λίγη τριμμένη μοτσαρελα. 

Το σκέπασμα και το έβαλα όλη τη νύχτα στο ψυγείο. 


   ΕΚΤΕΛΕΣΗ :


Σέ ένα μπόλ βάζουμε το γάλα ή το νερό την ζάχαρη την μαγιά. 

Τα ανακατεύουμε σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε έως ότου φούσκωσει. 

Μετά ρίχνουμε στο αλεύρι το αλάτι το ανακατεύουμε το ζυμώνουμε καί λίγο πρίν το τέλος ρίχνουμε το ηλιέλαιο το ζυμώνουμε καί το βάζουμε στο ψυγείο ΟΛΗ την νύχτα. .


 

Το βράδυ έφτιαξα και την γέμιση.
Την άλλη μέρα λαδωσα τά χέρια μου και έκοψα κομμάτια ζύμης σε μέγεθος ενός μικρού μανταρινιου. Τα άφησα λίγο σκεπασμένα. 

Μετά πήρα το κάθε κομμάτι ζύμης το άνοιξα με τα χέρια.

 Έβαλα μέσα ανάλογη γέμιση τα έκλεισα. 

Τα σκέπασμα για 15'και μετά τα τηγάνισμα σέ αρκετό ηλιέλαιο. 

.


Σε μέτρια φωτιά. Τα βγάζουμε τα αφήνουμε λίγο σε χαρτί κουζίνας. 

Καί είναι έτοιμα.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Anna Lampropouloy

Χατσαπούρι τηγανιού !!!


 

Χατσαπούρι τηγανιού  !!!                 

Υλικά:.                   

600 αλεύρι γ.ο.χ.ειδικο για πίτες 

270 νερό 

20 γρ. ρακί

13 γρ.αλατι.        

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:.              

Αναμιγνύουμε το νερό με τό αλεύρι και αφήνουμε το μείγμα για 30' 

Ενσωματώνουμε το προζύμι και τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το αλάτι.

Ζυμωνουμε με τό χέρι ή με το μίξερ.

Αφηνουμε τη ζύμη νά ξεκουραστεί για 30' και την χωρίζουμε σε 6 κομμάτια που τά πλάθουμε σε μπάλες.

Τις λαδώνουμε ελαφρά τις σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και τις αφήνουμε να φουσκώσουν ( γύρω στις 3_4 ώρες) 

.




ΑΝ θέλετε διακόπτεται εδώ την διαδικασία και τις βάζετε στο ψυγείο κατ' ευθείαν για νά τις φτιάξετε άλλη στιγμή). 

Μόλις φουσκώσουν ανοίγουμε με λαδωμένα χέρια κάθε μπάλα σε διάμετρο όσο ένα πιατακι του φρούτου και βάζουμε στο κέντρο της 1.5 κουταλιά τριμμένα τυριά ανακατεμένα 1 αυγό και μαύρο πιπέρι.

.


Σηκωνουμε την πιτουλα από διάφορα σημεία της περιφέρειας μορφοποιουμε
 κάθε δίσκο σέ πουγκί.

Το γυρίζουμε ανάποδα ( οι ενώσεις από κάτω).

Και με λαδωμένα χέρια το ξανά ανοίγουμε σε δίσκο.

.




Αλειφουμε την πίτα με λάδι και την ψεκάζουμε με νερ

ό.

Την ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι πού το έχουμε περάσει με ένα λαδομμενο  πινέλο. 

Πρωτα από την μία πλευρά και ύστερα από την άλλη.

Οταν βγάλουμε τις πίτες τίς αλείφουμε με( αγουρέλαιο) όσοι έχετε.Οσοι δεν έχετε τις αλείφετε με ελαιόλαδο ή βιταμ  η βούτυρο ότι προτιμάει 

Η Συνταγή είναι του κ. Zaferios Zafeirios Chatzichalkias

Εκτέλεση φωτό από κ. Anna Lampropouloy

Koτόπιτα !!!


 
Κοτοπιτα:

ΥΛΙΚΑ για την γέμιση 

Κοτόπουλο 

2 κρεμμύδια 

3καροτα 

1 πράσο 

3πιπεριες χρωματιστές 

1κουπα μπεσαμελ 

1/2 ποτηράκι λάδι 

3κ.σ.τραχανα

 1κουπα τριμμένη γραβιέρα 

2 αυγά:             

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ :
500γρ.αλευρι για πίτες 

250 νερό εμφιαλωμένο 

25γρ.λαδι 

25γρ.ξυδι 

10 αλάτι:

.



ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Βάζουμε το κοτόπουλο με 1 κρεμμύδι και το αφήνουμε έως ότου μαλακώσει. 

Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. 

Το (μαδάμε) και το αφήνουμε στην άκρη. 

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι και κοβουμε σέ φετουλες τα κρεμμύδια τα σοτάρουμε ελαφρά ρίχνουμε τις πιπεριές το πράσο τα τριμμένα καρότα και το (μαδιμενο) κοτόπουλο. 

Τα γυαλίζουμε λίγο στο τηγάνι.

Ρίχνουμε αλάτι όχι πολύ γιατί θα βάλουμε και την γραβιέρα πιπέρι. 

Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει. 

Τότε ρίχνουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και την γραβιέρα. 

Έχουμε ετοιμάσει το ζυμάρι για το φύλλο.

 Εγώ το φτιάχνω από το προηγούμενο βράδυ και το βάζω στο ψυγείο. 

Το πρωί το κάνω 8 μπαλάκια και το αφήνω λίγο να ξεκουραστεί για 15'και ύστερα αρχίζω να ανοίγω τα φύλλα μου. 

Λαδώνω ένα ταψάκι 33εκ.και στρώνω τρία φύλλα κάτω λαδωμένο το κάθε ένα. 

Μετά στρώνω άλλο ένα αυτό δεν το Λαδώνω και βάζω την μισή γέμιση. 

 

Βάζω άλλο ένα από πάνω και αυτό αλάδωτο και βάζω την υπόλοιπη γέμιση. 

Και μετά τα άλλα τρία τα λαδωνω το κάθε φύλλο. 

Στο τέλος ρίχνω λίγο λάδι πεταχτά στο επάνω και το ψεκάζω με νερό. 

Αν θέλουμε βάζουμε και σουσαμακια. 

Την ψήνουμε στους 165 C.

Γιατί είναι αρκετή η γέμιση και έτσι να έχει χρόνο να ψηθεί καλά. 

Όταν είναι έτοιμη την βγάζω και την βάζω πάνω σε σχάρα να κρυώσει. 

Με αυτόν τον τρόπο δεν μαλακώνουν τα κάτω φύλλα.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Anna Lampropouloy

Σοκολατάκια μανταρίνι !!!


Σοκολατάκια μανταρίνι !!!


ΥΛΙΚΑ :
200γρ.φλουδες μανταρίνι

 200 χυμό μανταρίνι 

200γρ.ζαχαρη 

150 γρ. Καρυδοψιχα 

40γρ.φρυγανια τριμμένη 

1κ.σ.γεματη κακάο λίγο κονιάκ. 

300γρ.σοκολατα κουβερτούρα και την εξωτερική κάλυψη. 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Πλένουμε τα μανταρίνια τα στηβουμε κρατάμε τον χυμό. 

Στο μουλτι αλέθουμε τις φλούδες από τα μανταρίνια. 

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τον πολτό από τις φλούδες το χυμό και την ζάχαρη. 

Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά έως ότου γίνουν μια παχιά μαρμελάδα. 

Την αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε τα χοντρό σπασμένα καρύδια την φρυγανιά και το κακάο. 

Τα πλάθουμε σε ότι σχήμα μας αρέσει. 

Βρεχουμε τα χέρια μας στο κονιάκ για να μας διευκολύνει στο πλασιμο. 

Τα αραδιαζουμε σε ένα δίσκο που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. 

Τά βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξουν. 

Σε μπεν-μαρι λιώνουμε την κουβερτούρα και σοκολατονουμε ένα ένα τα σοκολατακια μας. 

Είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Anna Lampropoulou

Κριτσίνια !!!


Κριτσίνια ένα αγαπημένο σνακ !!!


ΥΛΙΚΑ :
100γρ ελαιόλαδο 

100γρ.κρυο νερό 

κ.σ.ξυδι 

130γρ.αλευρι σκληρό και 115 αλεύρι ολικής 

1/2 κ. γ. ζάχαρη 

1/4κ.γ.αλατι 

1μιση κ. γ. μπεικιν παουντερ 

60-70 γρ. ηλιοσπορο. 

Μπορείτε να κάνετε και μίξ από σπόρους. 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα υγρά υλικά το (ελαιόλαδο με το νερό και το ξύδι).

 Σε ένα άλλο μπολ ενώνουμε τα στερεά (τα άλευρα τη ζάχαρη το αλάτι το μπεικιν παουντερ . 

Ρίχνουμε σταδιακά τα στερεά υλικά στα υγρά ζυμώνοντας για να γίνει μία ελαστική ζύμη. 

Χωρίς να κολλάει στα χέρια. 

Πλάθουμε την ζύμη σε στενόμακρο σχήμα την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30' να ξεκουραστεί. 

Αφού περάσουν τα 30' κόβουμε μπαστουνακια τα περνάμε στους σπόρους τα πιέζουμε λίγο να εισχωρήσουν στην ζύμη μας. 

Τα αραδιαζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. 

Τα ψήνουμε στους 170 για 35'-40'.Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε στο ταψί μέχρι να κρυωσουν. 

Και μετά τα αποθηκεύουμε σε μεταλλικό σκεύος. 

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Anna Lampropouloy

Καρυδάτα!!!



ΚΑΡΥΔΑΤΑ: 

ΥΛΙΚΑ:
300 γρ. Καρύδια αλεσμένα 

180γρ ασπράδια αυγών

 1 βανίλια 200γρ.ζαχαρη 

3κ.σ.κακαο κοσκινισμενο.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ :
200γρ σοκολάτα κουβερτούρα 

100γρ.κρεμα γάλακτος 36%λιπαρά.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Βάζουμε σε καθαρό και στεγνό μίξερ τα ασπράδια των αυγών τα χτυπάμε σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα ρίχνοντάς σταδιακά τη ζάχαρη λίγη - λίγη 10 φορές. 

Και την βανίλια.

 Όταν ετοιμαστεί η μαρέγκα μας σταματάμε το μίξερ και με μια μαρίζ ρίχνουμε σιγά σιγά το κοσκινισμενο κακάο. 

Με προσοχή να μην μας ξεφουσκώσει η μαρέγκα μας και με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω ρίχνουμε τα αλεσμένα καρύδια. 

Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ριχο ταψί και με ένα κορνε η ένα μικρό κουταλάκι κάνουμε ροζέτες. Τις ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 170 για 15'και τα αφήνουμε να κρυωσουν καλά. Παράλληλα φτιάχνουμε την γέμιση.

 Ψιλοκοβουμε την σοκολάτα σε ένα σκεύος και ζεσταίνουμε την γάλακτος. 

Λίγο πριν βράσει την ρίχνουμε πάνω στην ψιλοκομμένη κουβερτούρα. 

Την αφήνουμε 1'-2'να μαλακώσει η σοκολάτα και την ανακατεύουμε να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Την αφήνουμε να κρυώσει και αυτή.

 Όταν είναι και τα δύο κρύα. (και τα μπισκοτάκια μας και η γκαναζ) παίρνουμε ένα μπισκοτάκια και με μια μικρή μύτη κορνε το γεμίσουμε. Το κλείνουμε το ένα με το άλλο. 

Και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.. 

Η συνταγή είναι της κ Jenny Loufa.

Εκτέλεση φωτό   Anna Lampropouloy