Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Πρασόρυζο !!!



Πρασόρυζο !!! Αφού υπάρχουν  και ωραιότατα πράσα έτοιμο ...γλύκισμα φαγητό !!!!😋😋


Έκοψα 3 πράσα σε κομμάτια τα σοτάρησα με ένα κρεμμύδι καλά κ τα άφησα να βράσουν για 10 λεπτά με λίγο νεράκι. 

Ρίχνω 3 ντομάτες περασμένες από το μουλτι ρύζι καρολινα αλάτι πιπέρι κ λίγα ντοματίνια το αφήνω να βράσει κ να δέσει η σάλτσα του στο τέλος έριξα λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.Μούρλια !!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Σούλα ΛεβέντηΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Χαλβάς σπυρωτός γευστικός !!!!



Σπυρωτος γευστικός ΧΑΛΒΑΣ!!!!    

ΣΥΝΤΑΓΗ :

Βαζουμε σε μεγαλο βαθυ μεγαλο τηγανι 100 ml ελαιολαδο,100 ml σπορελαιο,1 σακουλακι χονδρο σιμιγδαλι,1 κ.γ.κανελα και στο πολυ χαμηλο ανακατευουμε διαρκως μεχρι να παρει χρωμα!!!

Το κατεβαζουμε και ριχνουμε μεσα 100 γρ σταφιδες!     

ΣΙΡΟΠΙ: 

Βραζουμε 2 μιση ποτηρια ζαχαρη με 3 μιση ποτηρια νερο 1 ξυλακι κανελας 2 λεπτα!!!    

 Στην συνεχεια ριχνουμε με την κουταλα λιγο λιγο σιροπι στο σιμιγδαλι!!!!

Αφου το ριξουμε ολο ξαναβαζουμε στην εστια με κλειστο καπακι να βρασει ισα να πιει το σιροπι!!!!

Το κατεβαζουμε και το αφηνουμε με κλειστο καπακι για 1 ωρα!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Tzeni Tsanaktsidou  ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!!

Λαγάνα τραγανή !!!!



Πάρα μα πάρα πολύ ωραία τραγανή ΛΑΓΑΝΑ!!      

ΣΥΝΤΑΓΗ::

Βαζουμε σε ενα μπολακι 25 γρ μαγια νωπη και 1 κ.σ.ζαχαρη!

Ριχνουμε μισο ποτηρι νερο χλιαρο προς ζεστο και 2 κ.σ.αλευρι και τα ανακατευουμε να λιωσει καλα η μαγια!

Το σκεπαζουμε για 20 λεπτα!

Στην συνεχεια βαζουμε σε μια λεκανιτσα η μπολ 550 γρ αλευρι (2 μιση ποτηρια)και ανοιγουμε στην μεση λακουβιτσα!

Πανω στο αλευρι ριχνουμε 1 κ.γ.αλατι!

Μεσα στην λακουβιτσα ριχνουμε την ενεργοποιημενη μαγια και ανακατευουμε ελαφρως με ξυλινη κουταλα!

Συνεχιζουμε ριχνουμε 10 κ.σ.ελαιολαδο,1 ποτηρι ζεστο νερο(25 κ.σ)και ανακατευουμε με την ξυλινη κουταλα σιγα-σιγα!

Σκεπαζουμε την ζυμη για 1 ωρα!

Στην συνεχεια λαδωνουμε το ταψί και ριχνουμε την ζυμη!

Με λαδωμενα χερια την ανοιγουμε!

Ριχνουμε σουσαμι και την παταμε ελαφρως!

Αφηνουμε να ξεκουραστει για 30 λεπτα!

Τελος την τρυπαμε και ψηνουμε στους 200 β.προθ.αντισ μεσαια σχαρα μεχρι να κοκκινίσει!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Tzeni TsanaktsidouΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!
 

Σκορδόψωμο χωρίς ζύμωμα !!!!

Φτιάξτε το καλύτερο ΣΚΟΡΔΟΨΩΜΟ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ-ΑΖΥΜΗ ΖΥΜΗ ΑΦΡΟΣ ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΠΑΛΕΙΨΗ !!!

Υλικά Ζύμης
500 γρ.αλευρι ΜΑΝΝΑ ΚΕΡΑΜΑΡΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΉΣΕΙΣ
330 γρ.νερο χλιαρό
1 κουταλάκι κοφτό ξηρή μαγιά
8 γρ.αλατι
30 γρ.ελαιολαδο +1 κουταλιά που θα βάλετε για να αλειψετε το τάπερ με την ζύμη

Υλικά επάλειψης
2 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια
1 σκελίδα μεγάλη  σκόρδο
200 γρ.μοτσαρελα τριμμένη

ψήσιμο σέ προθέρμασμενο φούρνο στους 220 βαθμούς κελσίου εστία πάνω κάτω για 15 λεπτά ανάλογα τον φούρνο σας θα ψήσετε


ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΔΩ -- https://m.youtube.com/watch?v=p5i-YjkP8ns&feature=share

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Μινεστρόνε για να ζεσταθουμε!!!!



Μινεστρόνε  για να ζεσταθουμε!!!!


2 καρότα
2 πατάτες
2 κολοκυθάκια
Λίγο σελινο
2  ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.γ Πελτέ
100 γρ μακαρόνια σπαγγέτι σπασμένα σε πολύ μικρά κομμάτια
Λάδι αλάτι πιπέρι
Κόβω τα λαχανικά σε μικρά κυβάκια
Σε μια κατσαρόλα σωτάρω το κρεμμύδι να μαραθεί προσθέτω τα χορταρικά μου τις ντομάτες τον πελτέ αλάτι πιπέρι και το ανάλογο νερό και βράζω 25 λεπτά περίπου. Μετά προσθέτω τα μακαρόνια και αφήνω ακόμα 10 λεπτά!!! Εύκολη και χορταστική σούπίτσα!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Αλεξάνδρα ΚυριάκηΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Μπάμιες στο ταβά !!!!



ΜΠΆΜΙΕΣ .... Το φαγητό μας σήμερα , ψαράκια μας έλεγε η Μανούλα μου να μας ξεγελάσει να φάμε !!!!
Έγιναν ΠΕΝΤΑΝΌΣΤΙΜΕΣ
1 κιλό μπάμιες
Λάδι στο ταβα
2 ξερά κρεμμύδια σέ φέτες ρίχνω λίγο αλάτι και αχνιζω
Ρίχνω τίς μπάμιες άνηθο αλάτι λίγο πιπέρι ντομάτα δίκια μου και ζεστό  νεράκι να τις σκεπάζει.
Βράζω χωρίς να τις ανακατεύω καθόλου μόνο κάπου κάπου κουνάω την κατσαρόλα
μέχρι να μείνει με το λαδακι του.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Βουλα ΠολυζουΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Τσουμουρ Ποντιακό !!!!


ΤΣΟΥΜΟΥΡ Ποντιακό....!!!!!!Ένα πιάτο τόσο ταπεινό ....μα τόσο γευστικό......!!!
Το τσουμουρ σερβίρεται είτε σαν γλυκό πασπαλισμενο με ζάχαρη  είτε αλμυρό σε αυτή ακριβώς την εκδοχή του σαν ομελέτα.......και είναι το αγαπημένο πρωινό των Ποντίων!!!!


Γυρίζοντας πίσω το χρόνο..........
θυμάμαι μια παραλλαγή του τσουμουρ  που μας έφτιαχνε η μαμά όταν ήμασταν παιδιά....τότε που δεν πετούσαν τίποτε και το μπαγιάτικο ψωμάκι γινόταν ένας εξαίσιος μεζές....για να χορτάσει την οικογένεια!!!!
Προφανώς ούτε και η ίδια γνώριζε την καταγωγή αλλά ούτε και την ονομασία αυτής της τεχνικής ( του καψαλισμενου ψωμιού  σε διάφορες εκδοχές)
Η σπεσιαλιτέ λοιπόν της μαμας ήταν  μια λευκή μακαρονάδα με ψωμάκι καψαλιστο μέσα σε αρωματικό βουτυρακι.....και μπλουμ μέσα στα μακαρονακια.....!!!!
Ο κιμάς των φτωχών....!!!!
Ένα κατά τα άλλα εξαίσιο πιάτο και χορταστικό...!!!!
Θυμάμαι να κυνηγάω τα τραγανά ψωμάκια μέσα στα μακαρόνια.....!!!
Λουκουμακι ήταν!!!!
Πάμε όμως τώρα  να φτιάξουμε το παραδοσιακό ποντιακό τσουμουρ!!!!!


Υλικά
6 μεγάλα αβγά
80 γρ βούτυρο αγελαδινό
70 ml. γάλα
6 φέτες μπαγιάτικο ψωμί κομμένο σε κύβους ή μπουκιες
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζω το βούτυρο να κάψει καλά και να βγάλει τά αρώματα του.
Προσθέτω το κομμένο μπαγιάτικο ψωμάκι και το καψαλιζω μέχρι να πάρει καραμελενιο χρώμα.
Προσθέτω το γάλα κουνάω ελαφρώς το τηγανι και ρίχνω και τα χτυπημένα αβγα.
Αλατοπιπερωνω, ανακατεύω  και ψήνω τόσο   ώστε να έχω μια σφιχτή ή μια πιο αφράτη ομελέτα( αναλόγως πως το προτιμάτε)!!!
Σερβίρω με  λίγο επιπλέον φρέσκο τριμμένο πιπέρι....και ένα ποτήρι Αριάνι!!!!
Καλή σας όρεξη!!!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Tzela AntonopoulouΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ