Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Τσουμουρ Ποντιακό !!!!


ΤΣΟΥΜΟΥΡ Ποντιακό....!!!!!!Ένα πιάτο τόσο ταπεινό ....μα τόσο γευστικό......!!!
Το τσουμουρ σερβίρεται είτε σαν γλυκό πασπαλισμενο με ζάχαρη  είτε αλμυρό σε αυτή ακριβώς την εκδοχή του σαν ομελέτα.......και είναι το αγαπημένο πρωινό των Ποντίων!!!!


Γυρίζοντας πίσω το χρόνο..........
θυμάμαι μια παραλλαγή του τσουμουρ  που μας έφτιαχνε η μαμά όταν ήμασταν παιδιά....τότε που δεν πετούσαν τίποτε και το μπαγιάτικο ψωμάκι γινόταν ένας εξαίσιος μεζές....για να χορτάσει την οικογένεια!!!!
Προφανώς ούτε και η ίδια γνώριζε την καταγωγή αλλά ούτε και την ονομασία αυτής της τεχνικής ( του καψαλισμενου ψωμιού  σε διάφορες εκδοχές)
Η σπεσιαλιτέ λοιπόν της μαμας ήταν  μια λευκή μακαρονάδα με ψωμάκι καψαλιστο μέσα σε αρωματικό βουτυρακι.....και μπλουμ μέσα στα μακαρονακια.....!!!!
Ο κιμάς των φτωχών....!!!!
Ένα κατά τα άλλα εξαίσιο πιάτο και χορταστικό...!!!!
Θυμάμαι να κυνηγάω τα τραγανά ψωμάκια μέσα στα μακαρόνια.....!!!
Λουκουμακι ήταν!!!!
Πάμε όμως τώρα  να φτιάξουμε το παραδοσιακό ποντιακό τσουμουρ!!!!!


Υλικά
6 μεγάλα αβγά
80 γρ βούτυρο αγελαδινό
70 ml. γάλα
6 φέτες μπαγιάτικο ψωμί κομμένο σε κύβους ή μπουκιες
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζω το βούτυρο να κάψει καλά και να βγάλει τά αρώματα του.
Προσθέτω το κομμένο μπαγιάτικο ψωμάκι και το καψαλιζω μέχρι να πάρει καραμελενιο χρώμα.
Προσθέτω το γάλα κουνάω ελαφρώς το τηγανι και ρίχνω και τα χτυπημένα αβγα.
Αλατοπιπερωνω, ανακατεύω  και ψήνω τόσο   ώστε να έχω μια σφιχτή ή μια πιο αφράτη ομελέτα( αναλόγως πως το προτιμάτε)!!!
Σερβίρω με  λίγο επιπλέον φρέσκο τριμμένο πιπέρι....και ένα ποτήρι Αριάνι!!!!
Καλή σας όρεξη!!!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Tzela AntonopoulouΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ