Υλικά
500 γρ καρύδια περασμένα στο μούλτι -αν θέλουμε προσθέτουμε και 200 γραμ αμύγδαλα μαζί
1 ποτήρι ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
5 φρυγανιές τριμμένες
Ξύσμα πορτοκαλιού και τον χυμό του
1 πακέτο φύλλο για μπακλαβά
γαρύφαλλα για κάρφωμα από πάνω
1+1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Στο μούλτι κόβω τα καρύδια κι αν θέλω βάζω και 200γρ.αμύγδαλα τα ανακατεύω όλα τα υλικά όπως καρύδια-ζάχαρη-κανέλα-φρυγανιές- το γαρύφαλλο-και το ξύσμα με το χυμό για πολύ ωραίο άρωμα.
Σε ένα ταψί που το έχω περάσει με λίγο λάδι βάζω 3 φύλλα ρίχνω λίγο γέμιση μετά άλλο φύλλο άλλη γέμιση μέχρι να τελειώσουν υλικά και φύλλα κρατώντας 3 για επάνω να το σκεπάσω.
και κόβω κομμάτια και καρφώνω γαρύφαλλα στο κάθε κομμάτι.
Καίω 1+1/2 ποτήρια λάδι και το ρίχνω πάνω στο γλυκό και ψήνω στους 180 1.5 ώρα περίπου.Ανάλογα τον φούρνο σας να το προσέχετε κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Για το σιρόπι
3 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη με λίγο χυμό λεμόνι τα βράζω 5 λεπτά.
Μόλις κρυώσει το γλυκό ρίχνω το σιρόπι
Συνταγή και φώτο από Αθανασία Δέσποινα Σταματοπούλου.
Αθανασία Δέσποινα Σταματοπουλου"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ