4 αυγά
3 ½ φλ. γάλα φρέσκο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
πιπέρι
200 γραμ. κεφαλογραβιέρα
600 γραμ. φέτα βαρελίσια σκληρή
1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
Νισεστέ για το ράντισμα στο άνοιγμα των φύλλων τα κάνει λεπτά κ τραγανά
Εκτέλεση
Λαδώνουμε το ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα.
Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο.
Τα χτυπάμε λίγο.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
Θρυμματίζουμε τα τυριά.
Ανακάτεμα όλα μαζί
Ανοίγουμε το φύλλο, στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, ραντίζουμε με περίπου 3/4 φλ. μείγμα γάλα – αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά την επιφάνεια.
Στρώνουμε το τρίτο φύλλο, ραντίζουμε με 3/4 φλ. μείγμα γάλα-αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά. Καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
Ραντίζουμε δηλαδή με το υγρό μείγμα και πασπαλίζουμε, ενδιάμεσα, με τα υπόλοιπα τυριά.
Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, πάνω στην πίτα.
Τέλος, καλύπτουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο.
Χαράζουμε τα πάνω φύλλα της πίτας και περιχύνουμε ελαιόλαδο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε την πίτα, 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10′.
Υλικά και Εκτέλεση για φύλλο
Για 6 φύλλα
750 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι
1½ κ.γλ. αλάτι
340 γραμ. χλιαρό νερό (περίπου)
λίγο έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι κάνοντας μια λακκούβα στο κέντρο του.
Προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι, το ξίδι και το νερό.
Με τα δάχτυλα, δουλεύοντας κυκλικά, βάζουμε λίγο λίγο το αλεύρι.
Όταν πια σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης και έχουν καθαρίσει τελείως τα τοιχώματα του μπολ, βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο μας και τη ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις, τραβώντας την και γυρίζοντάς τη για 5 λεπτά.
Η ζύμη στο τέλος πρέπει να είναι απαλή, και εύπλαστη.
Αν κολλάει ελαφρά στα χέρια, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί .
Οταν ξεκουραστεί η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 6 κομμάτια.
Αλευρώνουμε την επιφάνεια με νισεστέ που θα δουλέψουμε και με το λεπτό πλάστη, ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο,
Αφήνουμε τα ανοιγμένα φύλλα πάνω σε καθαρή επιφάνεια .
Λαδώνουμε πολύ καλά ταψί (νο 40 ή 42,).
Στρώνουμε 3 φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.
Βάζουμε τη γέμιση που επιθυμούμε κρύα και την στρώνουμε ομοιόμορφα.
Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν πάνω στην πίτα.
Στρώνουμε και καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα.
Λαδώνουμε τα φύλλα ενδιάμεσα κάθε φορά.
Χαράζουμε τα πάνω φύλλα της πίτας και περιχύνουμε ελαιόλαδο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε την πίτα, 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί όπως γράφω παραπάνω.
Αυτή είναι η συνταγή για το βασικό φύλλο ....για τις πίτες μας .
Το πάνω πάνω φύλλο το βάζω τσαλακωτό.
Την συνταγή της φανταστικής τυρόπιτας όπως την γράφω στην αρχή .
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ