Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Λαζάνια με κιμά !!



Υλικά
500 γρ. λαζάνια -αυτά που γράφουν επάνω στην συσκευασία -δεν χρειάζονται βράσιμο -
800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
2 μεγάλα κρεμμύδια
2 καρότα (προαιρετικά)
2 σκ.σκόρδο
300 γρ. πολτό ντομάτας ή ντομάτα στον τρίφτη
1 φλ.κ. κόκκινο κρασί
1 κ.γ. θυμάρι ή βασιλικό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
200 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
αλάτι, πιπέρι

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
 Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3'-4', ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τον κιμά και το σκόρδο ψιλοκομμένο και τον σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να καβουρδίζεται, ανακατεύοντας και ξεσβολιάζοντας συνέχεια, για 7'-8' περίπου.
Σβήνουμε με το κρασί και μετά από 1' προσθέτουμε τη ντομάτα, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τον κιμά να βράσει με τη σάλτσα ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά και να μείνει με λίγη σάλτσα.


Ανάβουμε το φούρνο  προθέρμανση 180 βαθμούς.
 Εχουμε βουτυρώσει το σκεύος που θα τα βάλουμε.
Απλώνουμε μια σειρά λαζάνια, χωρίς κενά (ίσως  να χρειαστεί να κόψουμε μερικά στις άκρες). Μοιράζουμε επάνω τον μισό κιμά με τη σάλτσα του και συνεχίζουμε με στρώση λαζάνια με παρμεζάνα, στρώση λαζάνια, στρώση κιμά, λαζάνια και τέλος μια στρώση κιμά.
Σε ένα ποτηράκι του κρασιού βάζουμε νερό αραιώνουμε λίγο πελτέ ντομάτας με λίγο ελαιόλαδο και το ρίχνουμε από πάνω-το νερό ζεστό- .
 Σκορπίζουμε στην επιφάνεια και λίγη τριμμένη φρυγανιά  και μπόλικο τριμμένο τυρί.και ψήνουμε στο φούρνο για 40'-45' περίπου. Στην αρχή σκεπάζουμε το φαγητό με αλουμινόχαρτο, που θα αφαιρέσουμε μετά από 15'. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί τουλάχιστον 30' πριν το κόψουμε.

Αν θέλετε -εγώ την αποφεύγω -μπορείτε να ετοιμάσετε και μία ελαφριά μπεσαμέλ και να βάζετε από λίγη ανάμεσα μαζί με το κιμά και να τελειώσετε από πάνω με μπεσαμέλ τυρί τριμμένο και φρυγανιά .

Για να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο και όταν αρχίσει να καίει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα 2'-3' σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα (καλύτερα χλιαρό) και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα μέχρι να πήξει αρκετά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μερικές κ.σ. ζεστό νερό και βγάζουμε από τη φωτιά.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ