Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Κριτσινάκια με ξινομυζήθρα!!!



Φανταστικά στριφτά κριτσινάκια με ξινομυζήθρα....!!!!!!

ΥΛΙΚΑ
1 φλ χλιαρό νερό
1 φλ ξινογαλο ή γιαούρτι αγελαδινό 2% ( όχι στραγγιστο)
1/2 φλ λάδι ελαφρύ
1 κ.σ γεμάτη ζάχαρη
1 αυγό
1 κ.γ αλάτι
1 φακελάκι μαγια
600 γρ περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή λίγο παραπάνω
350 γρ ξινομυζήθρα
Ασπράδι με λίγες σταγόνες νερό και σουσάμι για πασπάλισμα




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα βαθύ μπολ βάζω το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύω καλά να διαλυθούν.
Προσθέτω το αυγό ελαφρώς χτυπημένο , το γιαούρτι ή το ξινογαλο και το λάδι και ανακατεύω καλά.
Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι μου μαζί με το αλάτι και ζυμώνω μέχρι να έχω μία εύπλαστη μαλακή ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
Λαδώνω μία λεκανίτσα και βάζω το ζυμαράκι μου μέσα.
Περνάω με λίγο λάδι και το ζυμαράκι μου επιφανειακά σκεπάζω με μία καθαρή πετσέτα και το βάζω σε ζεστό μέρος για μια ωρα περίπου να διπλασιαστεί.
Χωρίζω το ζυμαράκι σε δύο ίσες μπαλίτσες.



Ανοίγω δύο φύλλα λεπτά παραλληλόγραμμα.
Πασπαλίζω με την ξινομυζήθρα το ένα φύλλο , την οποία έχω σπάσει με τα χέρια μου.
Από πάνω κλείνω καλά με το άλλο φύλο και πατάω γύρω-γύρω τις άκρες ελαφρώς .
Κόβω λωρίδες κατά πλάτος και έπειτα τις κόβω στη μέση.
Πιάνω μία μία και τις στριφογυρίζω.
Τις βάζω σε ταψάκι με λαδόκολλα.
Αφήνω για 20 λεπτά να πάρουν λίγο όγκο .
Περνάω τα κριτσινάκια μου με ένα πινέλο με το ασπράδι και πασπαλίζω με σουσάμι.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στο αερόθερμο μέχρι να ροδισουν.

Καλή επιτυχία!!!!

Συνταγή και φωτό από Tzela Antonopoulou-Οι Χρυσοχέρες-ηδες