Πιροσκί με πατάτα. Φυσικά μπορούμε να βάλουμε γέμιση της αρεσκείας μας !!!
Ζύμη
500 μλ χλιαρό νερό που έβρασαν η πατάτες
900 γρ περίπου αλεύρι γοχ
25 γρ μαγιά φρέσκια
2 κ γλ αλάτι
1 κ γλ ζάχαρη
2 κσ ελαιόλαδο
Γέμιση
700 γρ πατάτες
50 μλ λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι πολυ ψιλοκομμένο
1 κγ αλάτι μισό κ γλ μαυροπίπερο μισό κ γλ ρίγανη
Τηγανίζουμε σε μισό αραβοσιτέλαιο και μισό ελαιόλαδο τα λάδια να είναι όσο ένα δάχτυλο
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες βάζουμε να βράσουν για 15 -20 λεπτά με 1 1/2 λίτρο νερό 1 κ γλ αλάτι 1 φύλλο δάφνης.σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι μετά βάζουμε αλατοπίπερο ρίγανη και τις πατάτες τις πατάμε με το πιρούνι για 1-2 λεπτά και αφήνουμε να κρυωσει.
Βάζουμε σε μπολ τα 500 μλ χλιαρό νερό από τις πατάτες που έβρασαν το λάδι την μαγιά ανακατεύουμε να λιώσει βάζουμε την ζάχαρη το αλεύρι το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ σκεπάζουμε και αφήνουμε για 40-50 λ να φουσκώσει χωρίζουμε την ζύμη σε μπαλάκια μεγέθους 1 καρυδιού αφήνουμε 10 λεπτά. ανοίγουμε όσο ένα πιατάκι του ελληνικού βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση κλείνουμε και βάζουμε την ενώσει από κάτω σε ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα.τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά να ροδίσουν τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Σήμερα έκανα την μισή δόση και βγήκαν 17 κομμάτια δεν βάζουμε πολλά στο τηγάνι γιατί φουσκώνουν αρκετά.
Συνταγη από κ.Πετρινα Μπαρδανη--ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!!