Tzela Antonopoulou
Γαύρος μαρινάτος.....το ελληνικό σούσι....!!!!!
Ένας υπέροχος μεζές για το ουζάκι αλλά και τέλειο συνοδευτικό για τα όσπρια μας!!!!
Για το μαρινάτο γαύρο
Υλικά
1 κιλό φρέσκος γαύρος
Αλάτι χοντρό
300 ml ξύδι
3 σκελίδες σκόρδο
4 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κόκκινη μικρή καυτερή πιπεριά
Αραβοσιτέλαιο για τη διατήρηση
Εκτέλεση
Πλένω και καθαρίζω το γαύρο από τα κεφάλια και τις κοιλίτσα του.
Τον φιλεταρω ανοίγοντας τα στη μέση και τραβώντας το κόκαλο.
( Όταν ο γαύρος είναι ολόφρεσκος η διαδικασία του φιλεταρισματος γίνεται πολύ πολύ εύκολα)
Ξεπλένω καλά και αφήνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίζει.
Σε γυάλινο μπολ κάνω στρώσεις από τα φιλετακια μου πασπαλίζοντας κάθε φορά από μια κουταλιά της σούπας αλάτι.
Σκεπάζω τους γαύρους μου και τους αφήνω 2-3 ώρες να ψηθούν στο αλατι.
Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμοι όταν αλλάξουν χρώμα και ασπρίσουν.
Ξεπλένω καλά και στραγγίζω με απορροφητικό χαρτί.
Τους βάζουμε πάλι σε στρώσεις μέσα στο ξύδι. ( να σκεπάζονται με το ξύδι).
Αφήνω άλλες 2 ώρες να ψηθούν και να πάρουν το άρωμα.
Τους βάζω σε σουρωτό να στραγγίξουν από το ξυδακι .
Φυλάω το γαυρακι μου σε γυάλινο μπολ ή βάζο κάνοντας στρώσεις γαυρακι και μυρωδικά. Σκεπάζω το γαύρο μου με το λαδακι. Φυλάω στο ψυγείο!!!Καλή επιτυχία!!!!
Συνταγή φωτογραφία από κ. Tzela Antonopoulou-Οι Χρυσοχέρες-ηδες !!!