Η ώρα του τραχανά μας…κι ο τρόπος που θα τον φτιάξουμε !!!
Όταν παντρεύεται η παράδοση με την ποιότητα με συνταγές της γιαγιάς μας που έθρεψαν και μεγάλωσαν γενιές και γενιές!!
Ο κλασικός παραδοσιακός τραχανάς είναι φτιαγμένος από αγνά και απλά υλικά!!
Από αλεύρι 70%, σιμιγδάλι, γάλα, αλάτι.
Ζυμώνουμε καλά την ζύμη μας με τα αντίστοιχα υλικά, την σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί (μια ωρίτσα φτάνει). Μετά κόβουμε την ζύμη μας σε μικρά κομματάκια. Άλλοι την κόβουν με τσιμπιές άλλοι με ένα κουτάλι. Το σχήμα που θα έχουν τα μικρά κομματάκια ζύμης δεν παίζει ρόλο, ρόλο παίζει το μέγεθός τους. Πρέπει να είναι μικρά και ίδια μεταξύ τους σε μέγεθος, για να ξεραθούν γρήγορα και ομοιόμορφα. θα Φτιάξουμε όλο μας το ζυμάρι σε μικρά κομματάκια τα τοποθετούμε σε αεριζόμενο ζεστό μέρος να ξεραθούν σκεπάζοντάς τα με ένα σεντόνι. Δεν ξεχνάμε να τα γυρίζουμε για να ξεραθούν σε όλες τις πλευρές καλά. Αναλόγως το μέγεθός τους, την θερμοκρασία και τον αερισμό τους, τα ζυμαράκια στεγνώνουν σε 1-2 ημέρες. Δεν χρειάζεται να ξεραθούν εντελώς, ας είναι και λίγο μαλακά για να τρίβονται ευκολότερα.Όταν έχει φύγει η υγρασία τους σπάμε τα ζυμαράκια σε μικρά κομμάτια και τα τρίβουμε στο χοντρό κόσκινο ή στο μουλτι. Ο τραχανάς βγαίνει σαν ψιλούτσικο ρυζάκι.
Άπλωμα και ξήρανση του τραχανά
Μόλις τρίψουμε όλα τα κομμάτια του ζυμαριού, απλώνουμε τον τραχανά τον σκεπάζουμε με ένα ψιλό σεντόνι ή τούλι και περιμένουμε να φύγει η υγρασία του, περίπου μια βδομάδα.
Για να συντομεύσουμε το χρόνο ξήρανσης μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα ανεμιστήρα, που θα φυσάει αέρα πάνω στο τραχανά που έχουμε απλώσει.
Όταν στεγνώσει εντελώς τον φυλάμε σε πάνινες σακούλες σε στεγνό, και δροσερό μέρος.
Η δοσολογια των υλικων:
5 κιλα αλευρι σκληρο ψιλο
1 κιλο σιμιγδ. Χοντρο
1/2 διμιγδ. Ψιλο
2κ.σ.αλατι
4 λιτρα γαλα προβειο +500 γρ γιαουρτι παραδοσιακο προβειο. (γαλα βαζετε οτι θελετε και το γιαουρτι μπορειτε να το παραλειψετε)
Συνταγή εκτέλεση από κ. Ρουλα Λυρου Οι Χρυσοχερες-ηδες !!!