Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Κοτόπιτα από τις καλύτερες !!!!


 .

Σημερινό  ..Μία φανταστική κοτόπιτα που έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις για το φύλλο που θα την τυλίξουμε  με το ίδιο πεντανόστιμο αποτέλεσμα !!! Σας προτείνω να την φτιάξετε κι εσείς !!!!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΎΛΛΟ ΣΑΝ ΣΦΟΛΙΑΤΑ --ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΑΝΑ ΑΥΤΟ ΚΙ ΕΓΩ !
600 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις(5 κούπες)
1 κ.γ γεμάτο αλάτι
1 κ.σ ξύδι
1 κ.σ τσίπουρο (εγώ πάντα βάζω στα φύλλα,εσείς προαιρετικά)
2 κ.σ λάδι
2 κούπες περίπου χλιαρό νερό
200 γρ.φυτίνη σε θερμ.δωματίου,αλλά όχι λιωμένη
1 φλ.του τσαγιού λάδι για το άλλειμα (όχι γεμάτο)
.


.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ μεγάλο,βάζω το αλεύρι,αλάτι,λάδι,ξύδι,τσίπουρο και ζυμώνω ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό.
Ίσως χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο( εγώ το φτιάχνω πάντα με το μάτι) για να γίνει μια μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια
Την αφήνω να ξεκουραστεί 30 λεπτά σκεπασμένη με μεμβράνη ή μέσα σε μια σακουλίτσα τροφίμων.
Χωρίζω τη ζύμη σε 9 κομμάτια.
Τα πλάθω όσο μπορώ σε στρογγυλά μπαλάκια.
Σε πολύ καλά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω το κάθε μπαλάκι σε φύλλο μεγέθους περίπου 20 εκ.(όσο ένα πιάτο φαγητού)
Κάνω 3 τριάδες από 3 φυλλα.
Για την κάθε τριάδα αλείφω με πινέλο φυτίνη το κάθε φύλλο και βάζω το ένα πάνω στο άλλο,αφήνοντας το τελευταίο χωρίς βουτύρωμα.
Δηλ.αλείφω το πρώτο και το δεύτερο.
Το τρίτο όχι.
Όταν τα φτιάξω όλα τα βάζω ψυγείο 40 λεπτά να παγώσει πάλι η φυτίνη.

ΓΕΜΙΣΗ
    1 κοτόπουλο
    2 φλ. ζωμό κότας (ή νερό)
    1 κ.σ. ελαιόλαδο
    2 κ.σ. βούτυρο
    1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο
    2 καρότα τριμμένα σε χοντρό τρίφτη

Κόκκινη πράσινη κίτρινη πιπερία από μισή κομμένη σε μακρόστενα κομμάτια -εδώ έβαλα κ λίγη Φλωρίνης που είχα .
 
    2 κ.σ. αλεύρι
    1 πρέζα μοσχοκάρυδο
    1½ φλ. γάλα χλιαρό

    1 κρόκο αυγού
    αλάτι
    πιπέρι



Εκτέλεση
Βράζουμε πρώτα το κοτόπουλο και αφού κρυώσει το ξεφτάμε σε κομματάκια βγάζοντας την πέτσα ---κρατάμε και 1/2 φλ. ζωμό. 


Τον υπόλοιπο ζωμό μπορείτε να φτιάξετε σουπίτσα η να το αφήσετε να κρυώσει να το βάλετε σε ΄παγοθήκες να έχετε ζωμό κοτόπουλο αν το χρειαστείτε για κάποιο φαγητό.

Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα, το ελαιόλαδο και το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά. 

Προσθέτουμε το καρότο, το πράσο και τις πιπεριές . 

Τα σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά το πράσο και οι πιπεριές , για περίπου 8 λεπτά. Πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο και το αλεύρι, και ανακατεύουμε καλά. 

Προσθέτουμε το γάλα και το ζωμό συνεχίζοντας το ανακάτεμα. 

Αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση και να πυκνώσει. 

Αλατοπιπερώνουμε. 

Αφού δέσει το μείγμα αυτό που είναι σαν κρεμώδης , προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, και αφήνουμε για λίγο τη γέμιση να σταθεί.

Ρίχνουμε και μία χούφτα μαλακό τριμμένο τυρί προαιρετικά 

 Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω την κάθε τριάδα που είχα φτιάξει σε ένα μεγάλο φύλλο.

Το κόβω σε τρεις λωρίδες.
Ανακατεύω την γέμιση και βάζω κατά μήκος της κάθε λωρίδας,τυλίγω σε ρολό σαν μπαστουνάκια .
Τα βάζω σε λαδωμένο ταψί μεγάλο (βγαίνουν 9 ρολάκια) τα λαδώνω καλά και ψήνω στους 180 αντιστάσεις πάνω κάτω για 45 με 50 λεπτά να ροδοκοκκινίσουν. 

Εκτέλεση φωτο  από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Φύλλο από Σοφη Τσιωπου συνταγή 


--------Αν θέλετε να αποφύγετε ολη αυτην την διαδικασία ή βιάζεστε κάποια στιγμή  μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χωριάτικο φύλλο  έτοιμο και να τυλίξετε σε ρολά .

Ακόμα μπορείτε να την κάνετε με 2 φύλλα έτοιμης σφολιάτας ...ένα επάνω στην μέση η γέμιση σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο τρυπάμε λίγο με πιρούνι σε διάφορα αραιά διαστήματα  λαδώνουμε την ρπιφάνεια ή την παιρνάμε με κρόκο αυγού αραιωμένο σε λίγο λάδι και ψήνουμε ίδιο χρόνο ... πολλές οι επιλογές το ίδιο νόστιμο το αποτέλεσμα !!!! -------

Το κοτόπουλο δεν το χρησιμοποίησα όλο όταν το έκανα κομματάκια ... το έριξα μέσα στο ζουμί και έφτιαξα κ μία ωραία κοτόσουπα .