Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Πρασοκιμαδόπιτα παραδοσιακή Μακεδονική !!!




Μακεδονική πρασοκιμαδόπιτα όλο γεύση !!! Τώρα που άρχισε να δροσίζει είναι ό,τι πρέπει !!


TΑΨΙ 38-40 εκατοστά.
ΓΙΑ 6 ΦΥΛΛΑ: 

500 γραμ αλεύρι μαλακό, συνήθως βάζω Αγ.Γεωργίου, 

150 γραμ αλεύρι σκληρό, 

350 ml χλιαρό νερό, 

1 1/2 κουτ.τσαγ. αλάτι,

100 mlελαιόλαδο και σπορέλαιο, 

2 κουτ. σούπας ξύδι, 

νισεστέ για άνοιγμα των φύλλων.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 

Σε μεγάλη γαβάθα ρίχνεις το αλεύρι, κάνεις μια λακούβα και αδειάζεις εκεί το νερό, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι.

Ζυμώνεις 5 λεπτά σε μια κανονική ζύμη .

Την κάνεις κύλινδρο και την κόβεις σε 6 κομμάτια. 

Τα 2 κομμάτια γύρω στα 200-210 γραμ το καθένα και τα υπόλοιπα 4 γύρω στα 160 γραμ.

Τα μεγάλα κομμάτια θα γίνουν το κάτω και το πάνω φύλλο και τα άλλα 4 θα γίνουν τα εσωτερικά φύλλα.

Δουλεύεις 1 λεπτό το κάθε μπαλάκι και τα βάζεις στη γαβάθα και τη σκεπάζεις με νάϋλον.

Αφήνεις για 30 λεπτά .

Μετά σε επιφάνεια πασπαλισμένη με νισεστέ αρχίζεις το άνοιγμα με πλάστη.


ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:

1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο, 

6 πράσα, 

500 γραμ κιμάς μοσχαρίσιος, 

1 κ.σούπας κοφτή αλάτι,

2 αυγά χτυπημένα, 

μπόλικο μαυροπίπερο, 

ελαιόλαδο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε βαθύ τηγάνι σε ελαιόλαδο τσιγαρίζεις το κρεμμύδι, ρίχνεις τα πράσα αφού τα έχεις πλύνει καλά να μην έχουν εσωτερικά χώματα, τα έχεις χαράξει στα 4 και ψιλοκόψει.

Τα σοτάρεις μέχρι να μαραθούν καλά, προσθέτεις ωμό τον κιμά, αλατίζεις, πιπερώνεις και συνεχίζεις το σοτάρισμα να ενωθεί ο κιμάς με τα πράσα και να γίνει ένα ωραίο μείγμα.

Αφήνεις να κρυώσει και προσθέτεις ανακατεύοντας 2 χτυπημένα αυγά. 

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΜΙΣΗ. ΣΕ ΤΑΨΙ ΣΤΡΩΝΕΙΣ 3 ΦΥΛΛΑ ΛΑΔΩΜΕΝΑ ΚΑΤΩ , ΓΕΜΙΣΗ, 3 ΦΥΛΛΑ ΛΑΔΩΜΕΝΑ ΕΠΑΝΩ. ΨΗΝΕΙΣ ΣΤΟΥΣ 180 ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ 1 ΩΡΑ. 


Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Λιζα Σαραντιδου‎