Μακεδονική πρασοκιμαδόπιτα όλο γεύση !!! Τώρα που άρχισε να δροσίζει είναι ό,τι πρέπει !!
TΑΨΙ 38-40 εκατοστά.
ΓΙΑ 6 ΦΥΛΛΑ:
500 γραμ αλεύρι μαλακό, συνήθως βάζω Αγ.Γεωργίου,
150 γραμ αλεύρι σκληρό,
350 ml χλιαρό νερό,
1 1/2 κουτ.τσαγ. αλάτι,
100 mlελαιόλαδο και σπορέλαιο,
2 κουτ. σούπας ξύδι,
νισεστέ για άνοιγμα των φύλλων.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μεγάλη γαβάθα ρίχνεις το αλεύρι, κάνεις μια λακούβα και αδειάζεις εκεί το νερό, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι.
Ζυμώνεις 5 λεπτά σε μια κανονική ζύμη .
Την κάνεις κύλινδρο και την κόβεις σε 6 κομμάτια.
Τα 2 κομμάτια γύρω στα 200-210 γραμ το καθένα και τα υπόλοιπα 4 γύρω στα 160 γραμ.
Τα μεγάλα κομμάτια θα γίνουν το κάτω και το πάνω φύλλο και τα άλλα 4 θα γίνουν τα εσωτερικά φύλλα.
Δουλεύεις 1 λεπτό το κάθε μπαλάκι και τα βάζεις στη γαβάθα και τη σκεπάζεις με νάϋλον.
Αφήνεις για 30 λεπτά .
Μετά σε επιφάνεια πασπαλισμένη με νισεστέ αρχίζεις το άνοιγμα με πλάστη.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο,
6 πράσα,
500 γραμ κιμάς μοσχαρίσιος,
1 κ.σούπας κοφτή αλάτι,
2 αυγά χτυπημένα,
μπόλικο μαυροπίπερο,
ελαιόλαδο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε βαθύ τηγάνι σε ελαιόλαδο τσιγαρίζεις το κρεμμύδι, ρίχνεις τα πράσα αφού τα έχεις πλύνει καλά να μην έχουν εσωτερικά χώματα, τα έχεις χαράξει στα 4 και ψιλοκόψει.
Τα σοτάρεις μέχρι να μαραθούν καλά, προσθέτεις ωμό τον κιμά, αλατίζεις, πιπερώνεις και συνεχίζεις το σοτάρισμα να ενωθεί ο κιμάς με τα πράσα και να γίνει ένα ωραίο μείγμα.
Αφήνεις να κρυώσει και προσθέτεις ανακατεύοντας 2 χτυπημένα αυγά.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΜΙΣΗ. ΣΕ ΤΑΨΙ ΣΤΡΩΝΕΙΣ 3 ΦΥΛΛΑ ΛΑΔΩΜΕΝΑ ΚΑΤΩ , ΓΕΜΙΣΗ, 3 ΦΥΛΛΑ ΛΑΔΩΜΕΝΑ ΕΠΑΝΩ. ΨΗΝΕΙΣ ΣΤΟΥΣ 180 ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ 1 ΩΡΑ.
Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Λιζα Σαραντιδου